Text

Internationella kvinnodagen 2013

2005 gjorde vi senast en temasida på internationella kvinnodagen här på dagensbok.com. Då skrev vi i inledningen att ”Feminism har nog sällan varit politiskt korrekt på så bred front som idag”. Åtta år senare känns den meningen problematisk på flera plan. Dels har ”politisk korrekthet” och den så kallade statsfeminismen blivit skällsord och konspirationsteorier i en om inte bred så i alla fall minst sagt högljudd motrörelse. Dels har vi på bara några år gått från att partiledarna slogs om att få kalla sig feminister till att det är en mindre sensation att ens jämställdhetsministern kan tänka sig det.

Det sägs ju att sådant där går i vågrörelser, men det kan också vara farligt att faktiskt se det som något naturgivet. Samhället rör sig åt olika håll därför att människor kämpar. Upplever vi en backlash nu är det för att antifeministerna mobiliserat, inte för att det ”bara fungerar så”. Och de är ju inte de enda.

De senaste åren har det getts ut massor av fina nya böcker med genus- och jämställdhetstema. Klassiker har kommit i nyutgåvor, böcker av Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Erica Jong och Marilyn French. Om vi för en dag ska sluta sucka över hur komplicerat det egentligen kan vara att fatta att alla människor faktiskt vill och förtjänar att behandlas som just människor, och istället hitta saker att faktiskt fira, ja, då behöver vi inte leta särskilt länge i bokhyllorna.

Här har vi samlat några nya och lite äldre recensioner på temat. Ännu fler hittar du via länkarna längst ned på sidan.

Glad kvinnodag önskar dagensbok.com!

/Redaktionen genom Ella Andrén


Julie Otsuka: Vi kom över havet
Att ge de tystade röst

”Fast det finns massor av historiska romaner som jag älskar – och fast mitt historieintresse i grunden alltid varit mer förankrat i populärkulturen än något annat – så får jag väl erkänna att själva begreppet historisk roman för mig ändå bär på ganska många fördomar. Jag ser för mig glassiga romantikböcker där…” Läs mer


Jane Shilling: Främlingen i spegeln
Hur känner du igen dig i tiden som går?

”Den unga Jane sitter och betraktar sin mor lite längre bort på picknickfilten. Moderns haka har på ett underligt sätt börjat gå ihop med halsen, ser hon. Linjen är liksom inte distinkt. På benen som syns under kjolen är håret illa rakat och blåröda åderbråck löper som farlig spindelväv. Likt häxan i Snövit har modern…” Läs mer


Virginia Woolf: Orlando
En hen-roman

”Om man kan prata om queer-klassiker, och det borde man rimligtvis, så måste väl Virginia Woolfs Orlando höra till de riktigt stora. Och det handlar inte ens om att hon skrev den till vännen och älskarinnan Vita Sackville-West och gav ut den på sitt och makens förlag (även om bara det gör en ganska nyfiken på Bloomsbury…” Läs mer


Kawa Zolfagary: Vita kränkta män
“ett sammelsurium av kulturmarxistiskvänster-propagandistisktradikalextremtokstatsfeministisk anda”

”Vad lackar du ur på just nu? Den frågan är ställd till “Fyra förbannade män”. Sammanhanget som frågan är ställd i är oklart men det spelar inte så stor roll. Det som spelar roll är att män som Erik svarar så här: ”Politisk korrekthet som gör att allt ses som kontroversiellt. Till exempel att folk uttalar sig om Slitz utan att ens ha läst den’…” Läs mer


Olaug Nilssen: Få meg på, for faen
Sätt på mig eller se mig åtminstone

”Maria pluggar sociologi och drömmer om att hålla ett så fantastiskt bra föredrag, baserat på de egna erfarenheterna som städvikarie, att hon blir världsberömd eller någonting. Intervjuad av Skavlan. Att någon åtminstone ska se henne. Alma har gått ut och tagit lite luft under en fest på ungdomshuset när Artur…” Läs mer


Elfriede Jelinek: Prinsessdramer
Intelligenta kammarspel

”För att göra Elfriede Jelineks Prinsessdramer rättvisa inser jag nu efter läsningen att jag borde ha läst mer Elfriede Jelinek. Jag vet inget mer om hennes skönlitterära produktion än att den är belönad med Nobelpriset, men läsningen av Prinsessdramer har gett mig mersmak. Jag inser också att jag borde ha pluggat hårdare inför…” Läs mer


Vanja Hermele: In som ett lamm, ut som en tigrinna
Just de där ögonblicken. Igen. Och igen. Och igen.

”När jag var sexton år flyttade jag hemifrån för att gå gymnasiet i en annan stad, i ett annat landskap. Jag var skitstolt. Jag klarade mig själv (hyfsat) på ett sätt som knappt någon annan av mina vänner gjorde. Jag var nästan vuxen. Jag var självständig. En gång när jag skulle åka hem över en helg fick vi åka ersättningsbuss…” Läs mer


Nina Björk: Lyckliga i alla sina dagar
Både förlösande och tröstlöst om kapitalism och drömmar

”Det börjar med en scen ur en barnfamiljs vardag. Det börjar med en sång ur en tecknad film där man sjunger om att allt är möjligt. “Mirakel kan ske. Om bara man vågar tro.” Ur detta bygger Nina Björk ett resonemang kring vilka drömmar som är möjliga att drömma i vårt samhälle. Är verkligen allt möjligt? Kan mirakel ske? Svaret…” Läs mer


Karolina Ramqvist: Alltings början
Att bli knullad eller älskad

”Det dröjer länge innan jag börjar tycka om Karolina Ramqvists senaste roman Alltings början. Jag antecknar sidan 190 och 280 men sen går det i en rasande fart, 293, 306, 331, 332, 362, 366. Så sent som igår sa jag till en kollega att jag tyvärr inte var så förtjust, att det var en klassiskt bra roman som visserligen hade driv och…” Läs mer


Magnus Dahlström: Sken
Klarsynt och kärlekslös

”Läser man recensionerna av Magnus Dahlströms Sken (Svd, Aftonbladet, DN, GP) så är det några saker recensenterna är överens om. 1) Sken är en fortsättning på Dahlströms förra roman Spådom. Där följde vi 3 män i arbetsplatsmiljö. Här följer vi 3 kvinnor i arbetsplatsmiljö. 2) Ett grundläggande tema i Sken är kvinnans.…” Läs mer


Annelie Babitz: Bakom den nakna huden
Feminism i lackstövlar under stroboskopets sken

”För ett tag sen gick jag och diskuterade strippklubbar med en kompis. Hon berättade om en vän till henne som jobbade som strippa någon gång i veckan och tjänade enorma summor pengar, och trivdes grymt bra med det. Jag var skeptisk. I mitt huvud är striptease en komplicerad sak ur feministiskt perspektiv…” Läs mer


Anna Dahlqvist: I det tysta. Resor på Europas abortmarknad
Syns inte, finns inte?

”I Sverige beskrivs ofta abortfrågan som en ickefråga. Som om den helt oproblematiskt vore huggen i sten. Vi är ju så sexualliberala här. Det säger nog betydligt mer om vår egen självbild än om frågan i sig. För bara några decennier sedan reste svenska kvinnor till det kommunistiska Polen för att göra aborter. Numera är det polskorna…” Läs mer


Simone de Beauvoir: Brigitte Bardot & Lolitasyndromet
Filosof värdig namnet

”Genom Modernistas sammanställning av Brigitte Bardot & Lolitasyndromet – Essäer har tidigare oöversatta texter av Simone de Beauvoir blivit tillgängliga för den svenskspråkiga läsekretsen. Essäerna publicerades ursprungligen i franska tidskrifter mellan 1944-1959, och utgör nio filosofiska diskussioner…” Läs mer


Riikka Pulkkinen: Ett köns bekännelse
Livmödrar längtar inte!

”Det är en egensinnig, humoristisk och djupt svart novell som Riikka Pulkkinen har skrivit i Ett köns bekännelse. Samtidigt skildrar den ett händelseförlopp som utspelar sig så ofta att vi låter det hända. Vi träffar en ung författare vid namn Rikka Pulkkinen som går från att vara individ, lovande och människa…” Läs mer


Marie Selander: Inte riktigt lika viktigt?
Bland damorkestrar, bluesdrottningar och punkprinsessor

”I korridorerna på min högstadieskola i mitten på 90-talet satt killarna och plinkade på gitarrer medan tjejerna mer eller mindre stjärnögt satt och tittade på. Varför gjorde vi det? Varför högg vi inte bara en gitarr själva spelade själva istället för att bara sitta och glo? Det var ju inte som att ribban var särskilt hög…” Läs mer


Caitlin Moran: Konsten att vara kvinna
En motorväg genom feminism, populärkultur och arbetarklass

”Simone de Beauvoir skrev intellektuellt om det. Maria Sveland har skrivit bittert om det. Valerie Solanas skrev argt, förbannat och våldsamt om det. Karolina Ramqvist skriver nostalgiskt om det. Caitlin Moran skriver humoristiskt om det. Om (konsten) att vara kvinna. Caitlin Moran skrev Konsten att vara kvinna på fem…” Läs mer


Silvia Avallone: Stål
Feministisk känga åt Berlusconis gubbstövel

”Det är sommar och varmt i den italienska kuststaden Piombino. Men det är långt ifrån kokböckernas och resemagasinens förföriska bilder över en småputtrig italiensk landsbygd. Istället – en sprucken betongöken, ett stålverk på dekis och en familjevurm som är allt annat än genuin. Det Italien som tar plats i…” Läs mer


Katrine Kielos: Det enda könet
”Greed is good” och allt det osynliggjorda andra

”Jag måste med jämna mellanrum slå igen Det enda könet och vrida och vända lite planlöst på den. Är det här verkligen en bok om ekonomisk teori? Varför skrattar jag då så mycket? Kan det verkligen stämma? Katrine Kielos bok, en snygg, liten, inbunden sak, har undertiteln ‘Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur…” Läs mer


Maria Ahlsdotter m fl: Ätstört
Kroppar, makt och poesi

”När jag fick antologin Ätstört i min hand ville jag direkt låna och läsa den. Jag sträckläste boken och blev väldigt berörd. Det kändes otroligt befriande att läsa så många texter som handlade om kroppsnormer och ätstörningar kopplat till feminism. Tyvärr är vi nog många kvinnor och tjejer som har eller har haft en störd relation…” Läs mer


Hedvig Ljungar: På spaning med Hedvig
Feministpraktika för tonåringar och andra

”Det är april 2012 och för inte så länge sen blev en kvinna mordhotad för att hon visat sin orakade amhåla i direktsändning i melodifestivalen. Det är april 2012 och inte särskilt längesen Linda Skugge konstaterade i en text att inte mycket har hänt sen hon och Belinda Olsson gav ut…” Läs mer


Patricia Lorenzoni: Mama Dolly
Analys: Mamma

”En kvinna föds med den biologiska funktionen att hon kan producera barn. De kan slå rot som foster i hennes mage, växa och födas ut. Idag diskuteras om detta ska vara möjligt vare sig det finns en närvarande pappa eller inte. Föds varje kvinna med även en biologiskt förankrad längtan till barn? Är det en rättighet eller en …” Läs mer


Marilyn French: Kvinnorummet
Why we fight

”Feministiska klassiker ligger uppenbarligen i tiden. Kanske inte lika mycket i tiden som mycket annat, men invid ett hav av högljudd, plottrig antifeminism porlar ändå en tapper liten fåra av kvinnor som slagits för rätten att få räknas in i mänskligheten. Min relation till Marilyn French sträckte sig egentligen tills helt nyligen till…” Läs mer


Fanny Ambjörnsson: Rosa – den farliga färgen
Är Fanny expert på rosa?

”Är det en slump att det finns en tjejfärg men inte en killfärg? Nej, skulle Fanny Ambjörnsson förmodligen säga. Generellt är killgrejer högstatus, något som alla vill ha, medan tjejgrejer är lågstatus och något som killar inte suktar efter. Att säga att en tjej uppför sig som en kille är sällan fel, men att säga att en kille uppför sig som en tjej…” Läs mer


Barbro Hedvall: Vår rättmätiga plats
Kvinnlig rösträtt i Sverige motarbetades fram till våren 1919

”Sådana här böcker, som Barbro Hedvalls Vår rättmätiga plats: om kvinnornas kamp för rösträtt, som handlar om den svenska kvinnorösträttsrörelsens historia, behövs verkligen. Bokens stora fördel är dessutom det rikliga och intressanta bildmaterialet. Därmed kan alla, även de som säger att de har alldeles för lite tid att läsa böcker…” Läs mer


Liv Strömquist: Ja till Liv! Liv Strömquists ABC
Hurra för Liv!

”Först streckläser jag. Sen börjar jag om från början. Direkt. Men istället för att sluka, konsumera allt från pärm till pärm, smakar jag på orden, tuggar och sväljer – låter det ta tid. Jag plockar precis som jag vill – som chokladpraliner, en ask där alla är lika goda. Läser huller om buller, fram och tillbaka. Och det funkar utmärkt…” Läs mer

* * *

Fler böcker med genustema hittar du till exempel på våra specialsidor Tema: erotik och romantik, Tema: Manlighet, Regnbågslitteratur, Tema: Sex och Kvinnodagen 2005 – samt förstås under etiketten Könsroller/genus.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-03-08 00:01 / Uppdaterad: 2013-03-07 23:52

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?