Gästrecension

: Blå Blixt: Mot denna sol
Blå Blixt: Mot denna sol Casia Bromberg, Sanne Näsling (red.)
2013
Brombergs
8/10

Poesins framtid?

Utgiven 2013
ISBN 9789173374705
Sidor 122
Medförfattare Maxim Grigoriev, Jonas Gren, Mette Hansen, Sanna Hartnor, Iman Mohammad, Lidija Praizovic

Gästinformation

Tone Sundberg-Brorsson är demensundersköterska, läser litteraturvetenskap och skriver poesi. Älskar Dostojevskij, Frostenson, Herta Müller, Oksanen och Stridsberg. Är en allmänt glad prick.

Sök efter boken

Brombergs poesisatsning Blå blixt slår ner igen, jag sitter med årets antologi som heter Mot denna sol. Här presenteras sex nya poeter som samsas om 122 sidor. Det finns mycket som är väldigt bra, en del som jag inte förstår fullt ut. En klar favorit är Sanna Hartnor som imponerar i sitt utdrag ur Hamnen. Det finns mycket under ytan – textytan, vattenytan, hus- och människofasaderna. Mystiken förs in tidigt i sviten, husen förmänskligas, de ”drar skinnet åt sig”, de låter sig inte ”nöjas så lätt”. Naturen förmänskligas på samma sätt: den nybyggda cykelstigen har inte vant sig vid att vara cykelstig, och de boende får inte titta för länge på horisonten för att inte genera den. Arkitekten som har ansvaret för anläggningen förstår att husen och naturen inte kan domesticeras: fönsterkarmarna av sten lyssnar på luften utomhus, och havet ”vankade av och an/i diskmaskinerna”. Det finns ett djupt obehag i dikterna, allt från dikten om de söta kaninerna som har arga ansikten och de barn som håller dem hårt, där kaninernas likhet är rolig vissa dagar och ”skrämmande andra”, till den årliga tävling som bostadsföreningen anordnar och som slutar med att:

många grät
ville gå hem
många bet ihop och lät
det grå pulsera in och ut ur pupillerna
alltmedan käkarna
spändes och sprack
de hämtade sig aldrig riktigt

det blev en initieringsrit
de boende skulle alltid se
lite annorlunda på varann
i konsumkön
de skulle ha överseende

de skulle vara milda.

En annan som imponerar på mig är Mette Hansen som i sin svit Tyst opera på ett filmiskt, fragmentariskt vis spelar upp minnesbilder om våld och utsatthet. Hon skriver om belånade hus och begagnade kläder och konstaterar ”Som om vi föds i rang nära kast”. Hon slår också fast att ”Kretsloppet kan också jag bidra till”, en ”förfluten åder slår en lov om mina handleder, födelseort, släktskap och könets betydelse” gör att hon ”ser rakt fram utan sidosikt”. Hon skriver om ett våld som föds ur maktlöshet:

På dagen är jag nära osynlig, bara ett kroppsminne
spökar blått under mitt vänstra öga – samband – från en
generation till en annan Då mor fick märket av min far var jag
i hennes mage När vi låg där ofödda var hon inte ensam

Det är våldsamt, vemodigt och fullkomligt fantastiskt. En tredje poet som jag blir förtjust i är Jonas Gren som i sviten Avförtrollningen av världen skriver om vårt våld mot världen, om våra meningslösa system av ordning där det inte finns någon, vår ständiga övertid som medel och mål i den jakt på prylar vars värde för oss är bestämt av någon annan:

nu skulle skogen brukas
och haven brukas
och tiden brukas
för att få fart på tingen
och få en styrsel på’et
och få en lön för mödan
för att ha råd med tingen
som någon annan skapat
för att nån annan skapat
en ordning för bruk av tingen […]
och för att befrämja tingen
betingades allt av tingen[...]
ett liv utan ting ett
ingenting

Det finns mycket att hämta i denna antologi, det är mer som är läsvärt än de exempel jag tar upp. Bland annat har Lidija Praizović (känd från Biskops-Arnö-debatten) en svit med i spelet, men jag upplever antologin som en aning ojämn. Jag går från att helt överrumplas till att bara humma med lite. Men jag hoppas att Brombergs ger ut en lika bra samling poeter nästa år, och jag hoppas på att få se hela diktsamlingar av de publicerade poeterna i framtiden.

Tone Sundberg-Brorsson

Publicerad: 2013-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-09 10:12

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #5129

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?