Recension

: Lantmäteriet
Lantmäteriet Jonas Gren
2014
10tal
9/10

Drömmen om att gå vilse

Utgiven 2014
ISBN 9789197811392
Sidor 117

Om författaren

Jonas_Gren
Foto: Linda Gren

Jonas Gren föddes 1981 i Stockholm. Han lever i och kring skogar och vatten med vänner, odlingar och djur. Ingår i redaktionen för Klimatmagasinet Effekt och 10TAL. Har studerat litteraturvetenskap, idéhistoria,skrivande och journalistik.

Sök efter boken

KARTA
en
till
plan
överförd
matematisk
avbildning
av
jordytan
avgörande
för
möjligheten
att

vilse

Jonas Grens debutdiktsamling Lantmäteriet utforskar kartan, mänsklighetens expansion, naturen och de anspråk på ägande av den som vi människor fåfängt gör. Kartan som lögn och maktmedel, som omöjlig avbildning av det vi kallar verklighet. Gren förbinder människa och natur, men inte på ett glädjande sätt. Han gör det genom att visa hur vi fördärvat och dödat, hur vi tror oss kunna äga naturen. I öppningsdikterna jämför han Europas motorvägar med parasitsvampar; motorvägarna som ett nätverk genom värdorganismen. Han skriver om albatrosser och tändare: ”Människor tillverkar tändare, men inte albatrosser”. I ett appendix finns konstnären Chris Jordans bild på en död fågel med tändare och avfall i magen.

Gren skriver med patos och en stilla förtvivlan. Han skriver också med humor och värme. Han pekar ut en annan väg.

motorvägens dån
vad händer
om jag säger
det är
vattenfallets?

Kartritandet står i fokus genom diktsamlingen. Lantmätaren har makten att radera motorvägen och dess dån och istället välja ett vattenfall. Det skulle kanske inte ändra det verkliga förhållandet, men det visar en annan möjlighet. Karta och verklighet som skilda ting.

den geometriska
jordeboken
anno 1734
anger
här
ligger
en sjö
någon gång
under expansionen
inledde verkligheten
sin separation från kartan
jag går
emellan kroppar av tegel
något
skjuter upp
ur jorden
intill väggen
är det en vassrugg?

Jaget i diktsamlingen är av allt att döma en lantmätare. Lantmätaren verkar för det mesta helt ha tappat tron på vad det är hen håller på med: ”ingen bild liknar längre det sedda”. Hen drömmer om att gå vilse, röra sig ut ur kartan, bli något annat:

du blev
gäddpaté
vad blir det
av mig?

Lantmäteriet är en fruktansvärt bra diktsamling, en mycket lovande debut och ett utmärkt exempel på miljöaktivism i diktform. En aning spretig är den allt, men tankeväckande. Jag önskar lantmätaren lycka till i sina strövtåg ut ur kartan och mot något nytt.

tagelskjortan
fladdrade i blåsten
jag var inte olik
en citronfjäril

 

Tone Sundberg Brorsson

Publicerad: 2014-07-21 00:00 / Uppdaterad: 2014-07-21 15:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5750

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?