Text

Barn- och ungdomsboksvecka

Sportlovsveckorna rullar på och här på dagensbok.com ägnar vi förstås gärna lovet åt läsning. Den här veckan tjuvstartar vi faktiskt redan på söndagen. För om så skidföret är perfekt är ju kvällarna fortfarande mörka och långa, och vad kan väl passa bättre då än att krypa ihop med sina trötta fötter och en god bok?

Mycket nöje!


söndag

Maggie Stiefvater: Dödsritten
Vad gör man inte för sin häst?

”Innan jag läste den här boken hade jag aldrig hört legenderna om vattenhästar, de mytiska havsdjur som varje höst spolas iland på stränder. I den här boken kallas de Capaill Uisce, men de går under olika namn i olika länders legender. De är blodtörstiga monster, som livnär sig på kött, och är extremt svåra att…” Läs mer


måndag

Jenny Wiik: Bildbindaren
Fantasy som övertygar

”Lucina har nyligen flyttat till en liten finländsk stad efter att ha växt upp i Sverige med sina finlandssvenska föräldrar. Hon är väldigt bra på att rita, och har en blogg där hon lägger upp bilder hon gjort. Hon ritar ofta fantastiska varelser, och genom bloggen får hon en dag kontakt med någon som kallar sig Konstnären…” Läs mer


tisdag

Mustafa Can, m fl: Läsandets lust och magi
Oändliga litterära äventyr

”När jag var liten hade jag tre favoritböcker. Prostens barnbarn av Eva Bexell (fantastiskt inläst av Margareta Krook på kasettbok. Ja det hette så en gång i tiden, tänk att jag är så gammal!) och så Åke Holmbergs Ture Sventon i London (även den fanns på kassettbok med Helge Skoog som uppläsare). Men…” Läs mer


onsdag

Patrik Lundberg: Gul utanpå
Utanpå och inuti

”1983. Den 14 februari. Då föds Park Jong Dae. I Korea. Nio månader senare flygs han till Sverige. Byter födelsedag till 3 mars och namn till Patrik Lundberg. Tjugofyra år senare flyger han tillbaka. Patrik Lundbergs debutbok Gul utanpå handlar om adoption. Patrik växer upp i Sölvesborg, blir kallad kinesjävel, får frågan om…” Läs mer


torsdag

John Green: Förr eller senare exploderar jag
Det som står skrivet i stjärnorna och resten

”Det tycks finnas en tradition att översätta titlar på ungdomsböcker minst sagt fritt och det har morrats betydligt över hur John Greens romansuccé The fault in our stars på svenska blivit Förr eller senare exploderar jag. Andemeningen är nog densamma; stilvärdet onekligen annorlunda. Originalfrasen …” Läs mer


John Green: Paper towns
”I stop some where waiting for you”

”Quentin Jacobsen har inte haft överdrivet mycket att göra med sin övermåttan förtjusande granne, Margo Roth Spiegelman, sedan de var kompisar som barn. En natt, några veckor innan de ska gå ut high school, dyker hon emellertid upp i hans fönster och vill ha med honom ut på äventyr. ”Tonight, darling, we are…” Läs mer


Lauren Myracle: Shine
”No tears for queers, and all that”

”Strax utanför det lilla samhället Black Creek i North Carolina hittas en söndagsmorgon en brutalt misshandlad tonårspojke utanför bensinstationen där han jobbat. Nerkörd i halsen och fasttejpad med silvertejp har han munstycket från bensinpumpen, och på hans bröst står ”Suck this, faggot” skrivet i blod…” Läs mer


fredag

Kelly Link: Fel grav och andra berättelser /Askungeleken och andra berättelser
Magiska berättelser

”I Sverige har Pretty Monsters getts ut i två delar under titlarna Fel grav och andra berättelser och Askungeleken och andra berättelser. Ursprungligen är det samma novellsamling, eller ska vi kanske kalla det sagosamling? Pretty Monsters är en samling berättelser på gränsen mellan vuxenvärld och barndom…” Läs mer


Intervju: Marta Hedener-Hagman

”Även vuxna gillar snabba intryck” – Emelie pratar ”crossover”, böcker som tilltalar både unga och vuxna, med Marta Hedener-Hagman, utgivningsansvarig på B Wahlströms förlag.


lördag

Malin Ahlin: Månulvarna
Drömsk rymdsaga

”Så snart jag får Månulvarna i min hand blir jag lycklig. Boken av debuterande Malin Ahlin riktigt ångar av berättarglädje, dröm och fantasi. Ett gäng små varelser är de, månulvarna. De är håriga, självklart könlösa, klädda i varsitt klädesplagg och gillar att ha kastruller på huvudet. De tycker om sånt som…” Läs mer


Åsa Lind: Mormors sjal
En plats att tänka på

”’Biliam och jag’, så heter huvudpersonerna i den här boken. Biliam är jagets kusin, och lite av själsfrände får man väl säga: de gillar samma saker och har känt varandra alltid. En sak de gör tillsammans är att tänka. I Mormors sjal befinner de sig hemma hos mormor, som har kommit hem från sjukhuset och…” Läs mer


Fam Ekman: Kalla mej Farbror Alf
När man får hem en oönskad Farbror

”Det lilla förlaget Urax startade förra året sin utgivning med den fantastiska (och nu också pribelönade) bilderboken Molly & Sus av debutanten Klara Persson. Deras andra utgivning då var den betydligt mer rutinerade norska bilderboksskaparen Fam Ekman, som har gett ut bilderböcker…” Läs mer


Fabrizio Silei: Rosas buss
Informativt men inte särskilt kreativt

”Den fjärde februari skulle Rosa Parks, den svarta kvinnan som en dag sa nej till att ge sitt säte på bussen till en vit man, fylla 100 år. Lagom till den dagen gav Alvina förlag ut boken om henne på svenska. Ben och hans morfar tar bussen till Detroit för att se på något alldeles särskilt. Ben blir inte helt imponerad när det visar sig…” Läs mer


Petrus Dahlin: Innan jag fanns
Stort för de små

”Som vuxna är vi många som funderar över var vi hamnar när vi är döda. Livet är vi då så vana och vanligtvis fästa vid att vi har svårt att tänka oss en tillvaro innan livet och det är inte längre intressant. Det vi vill är att hålla fast vid det vi har så länge som möjligt. Som vuxna har vi det klart för oss var vi kommer ifrån…” Läs mer


Chris Haughton: Mamma borta
Vilse i skogen

”Högst uppe i en av trädtopparna, ovanför skogen, halvvägs upp i himlen bor Lilla Ugglan med sin mamma. Men när man bor utan väggar och tak är det lätt att trilla över kanten, och det gör Lilla Ugglan. ‘Boink, boink, boink’ säger det och sen är mamman långt borta och Lilla Ugglan…” Läs mer


Erik Magntorn: Leta loppan
Svårfunna, underfundiga loppor

”En av mina favoritgenrer är bilderböcker där man får leta efter något på varje uppslag. Till exempel kan man nämna Jan Lööfs Ta fast Fabian eller Var är tårtan? av Thé Tjong Khing. Erik Magntorns och Lisa Sjöbloms förra bilderbok Hitta barnen! var också ett jättefint sådant exempel. Det var…” Läs mer


Kitty Crowther: Annie från sjön
Hjärtskärande direkt om ensamhet och kärlek

”Det är bara att kapitulera: det går helt enkelt inte att ge Kitty Crowther lägre betyg än en 10:a den här gången. Annie från sjön är en bok som bränner till direkt, och sedan är oavbrutet spännande, skrämmande, drömmande vacker, rakt igenom. Vad den däremot inte är, i alla fall inte i första hand och enligt min mening…” Läs mer


söndag

Tessa Gratton: Blodsmagi
Blodigt, magiskt och smörigt romantiskt

”’Det är omöjligt att veta vem man egentligen är innan man har vistats ensam på en kyrkogård.’ Inledningen till Blodsmagi är fantastiskt, den slår an en ton som bådar gott för resten av romanen. Tyvärr håller det inte riktigt hela vägen. Storyn är spännande, riktigt spännande. Silla sitter ensam på sina föräldrars gravar…” Läs mer


Kathryn Littlewood: Familjen Bliss magiska bageri
Magi utan spänning

”Utåt sett är familjen Bliss bageri ett helt vanligt bageri med ovanligt goda bakverk, men i skafferiet döljer sig hemligheter. Där finns en magisk kokbok och en mamma och en pappa som vet hur man förtrollar en hel värld med hjälp av kakor. Rose är tolv år och hennes dröm är att få baka kakor ur boken som…” Läs mer

* * *

Fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från höstlovet, på temasidan från förra höstlovet – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-02-25 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-03 00:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?