Recension

: Familjen Bliss magiska bageri
Familjen Bliss magiska bageri Kathryn Littlewood
2012
Alfabeta Bokförlag
5/10

Magi utan spänning

Utgiven 2012
ISBN 9789150114072
Sidor 271
Orginaltitel Bliss
Översättare Caroline Bruce

Om författaren

Kathryn Littlewood är författare, skådespelare och komiker. Hon är bosatt i New York.

Sök efter boken

Utåt sett är familjen Bliss bageri ett helt vanligt bageri med ovanligt goda bakverk, men i skafferiet döljer sig hemligheter. Där finns en magisk kokbok och en mamma och en pappa som vet hur man förtrollar en hel värld med hjälp av kakor. Rose är tolv år och hennes dröm är att få baka kakor ur boken som hennes mamma förvarar inlåst bakom ett draperi, hon vill bli en riktig magiker, men allt hon får göra är att springa ärenden åt sin mamma. Så kommer dagen när föräldrarna måste åka bort för att med kakor bota influensan i en närliggande stad och Rose och hennes syskon blir ensamma hemma.

Det är som bäddat för äventyr när fyra barn blir lämnade med en magisk kokbok och ett hus fyllt av magiska ingredienser som ägg från kärleksfåglar, en trollkarls öga, den eviga sömnens dvärg och höstens första vind. Men trots att det dyker upp en moster som barnen aldrig tidigare har hört talas om tar spänningen aldrig riktigt fart. Jag har svårt att komma in i boken, saknar det tempo och driv som böcker för barn i tioårsåldern bör ha och måste bitvis kämpa för att fortsätta läsa. Detta trots att jag är en stor bakfantast.

En magisk kokbok presenterar självklart inte sina recept som vilken kokbok som helst. Istället följer det med en berättelse till varje recept som öppnar upp och fördjupar handlingen.

Muffins med grön squash.
För att få diverse kärlekshinder att försvinna.

Det var i den brittiska staden Goslings Wake år 1718 som Sir Jasper Bliss sammanförde två olyckliga själar, änklingen James Corinthian och sömmerskan Petra Biddlebumme, som bägge var både för sorgsna och för blyga för att kasta sig in i den underbara kärlekselden. Jasper lät specialleverera dessa squashmuffins till respektive hus, och satte sig sedan att vänta på behörigt avstånd från Petra Biddlebummes skrädderi. Två timmar senare sprang änklingen James Corinthian fram till Petra Biddlebummes dörr. Hon bjöd in honom på te, och de gifte sig en månad senare.

Det är inte lätt att baka magiska kakor, speciellt inte när de ska gräddas lika länge som ”åtta sånger” och mjölet mäts i ”nävar”. Och när man har med magi att göra är det mycket som kan gå fel. Vilket det också gör.

Rose drömmer om att kunna uträtta allt som den magiska kokboken vittnar om. Men hon är en alldeles vanlig tjej, en typiskt duktig och ansvarstagande mellansyster som alltid kommer i kläm. När föräldrarna måste åka bort är det självklart hon och inte den äldre brodern som får ta ansvaret för bageriet och hemligheten med kokboken. Hon lovar att hålla den gömd och inlåst och att absolut inte försöka sig på att baka något ur den. Rose försöker vid ett flertal tillfällen att ta sig ur den roll som tilldelats henne, att göra något oväntat och att inte hela tiden säga nej, men hon lyckas inte riktigt och försöken blir därför halvhjärtade. Och när hon på slutet tvingas göra sitt val väljer hon att förbli den präktiga tjej som hon var när boken började.

Med upplösningen ökar tempot och spänningen och det driv som jag saknat igenom hela boken infinner sig äntligen, men det är för sent. Familjen Bliss magiska bageri är den första delen i en trilogi men jag skulle avböja om jag blev erbjuden att läsa fortsättningen.

Emelie Novotny

Publicerad: 2013-03-03 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-02 19:14

Kategori: Recension | Recension: #5118

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?