Recension

: Fel grav och andra berättelser /Askungeleken och andra berättelser
Fel grav och andra berättelser /Askungeleken och andra berättelser Kelly Link
2012
X Publishing
8/10

Magiska berättelser

Utgiven 2012
ISBN 9789185763245 / 9789185763276
Sidor 221 / 253
Orginaltitel Pretty Monsters
Översättare Ia Lind

Om författaren

Kelly Link, född 1969 i Miami, Florida, är en amerikansk novellförfattare och redaktör. Sedan mitten av nittiotalet har hon publicerat en mängd noveller som till största delen kan kategoriseras som fantasy, science fiction, skräck och magisk realism.

Sök efter boken

I Sverige har Pretty Monsters getts ut i två delar under titlarna Fel grav och andra berättelser och Askungeleken och andra berättelser. Ursprungligen är det samma novellsamling, eller ska vi kanske kalla det sagosamling?

Pretty Monsters är en samling berättelser på gränsen mellan vuxenvärld och barndom. Därför är de så njutbara.

Det är spöklika berättelser såsom den om den om den unga poeten som gräver upp sin döda flickvän för att få tag på dikterna han begravde i hennes famn och den om tvillingparet som bor i ett slott och vars favoritlek är döden-leken, en berättelse som påminner mig om den spanska filmen Le Orphanage. Det är berättelser där gränsen mellan död och levande suddas ut, där lek övergår i allvar.

Där finns även fantasy-berättelser som den om den unge tankeläsande Onion som hamnar som tjänare hos trollkarlarna Perfil och berättelsen om en gammal farmor vars magiska väska gömmer en hel värld, en värld som förvränger tid och rum.

Den här grenen av litteratur vore inte fulländad om det saknades berättelser med science-fiction-inslag, och det gör det såklart inte. Vi får följa med in i en värld där alla fascineras av TV-programmet Biblioteket. Ett piratsänt program som kan dyka upp när som helst, på vilken kanal som helst, ett TV-program som har mer med verkligheten att göra än de flesta anar. Och såklart Alien-historien. En influensa-pandemi drar fram över världen, samtidigt har en man vid namn Hans Bliss i Costa Rica blivit kontaktad av aliens, vilket får en massa människor att söka till Costa Rica och ansluta sig till honom. Det påminner om en snabbt växande sekt och berättelsen bär ett budskap om att frälsaren är tillbaka.

Kelly Link är en magisk berättare. Hon skapar makalösa bilder och världar som kan väcka lusten att läsa och berätta hos vem som helst. Och att hon har koll på sina konkurrenter i respektiva genre märks. Hon inspireras av och stundtals så överglänser hon dem.

Allt är galet och ingenting är vad det verkar vara.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2013-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-28 21:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5109

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?