Recension

: People i know
People i know Inta Ruka
2012
Bokförlaget Max Ström
9/10

Ömsint skildrad lettisk vardag.

Utgiven 2012
ISBN 9789171262202
Sidor 222
Språk Svenska/Engelska

Om författaren

Inta Ruka är Lettlands mest kända fotograf. Hon är född 1958. Trots att hon blivit internationellt uppmärksammad så arbetar hon fortfarande som städerska på svenska ambassaden i Riga. 1999 representerade hon Lettland på Venedigbiennalen.

Sök efter boken

Inta Rukas fotointresse ledde henne tillbaks till hennes barndomstrakter, landsbygden runt den lilla staden Balvi i Lettlands inland. Där påbörjade hon ett projekt som skulle komma att fortgå under åtta år. My country people består av porträtt på gamla och unga från trakten. För Ruka är arbetet med att ta ett porträtt en gemensam handling mellan den som avbildas och den som avbildar. Det råder en förtrogenhet och en gemenskap mellan porträttör och personen på bilden. En känsla av tidlöshet och eftertanke infinner sig. Så här sitter säkert Pétrus Oplucáns på sängen och lyssnar på sin radio varje dag än i dag trots att bilden är tagen 1984.

Nästan ingen av de vuxna ler på bilderna. Man ser att här pågår någonting som kräver koncentration. Man har förstått att fotografen jobbar med något viktigt och man vill visa sin bästa sida. Barnen däremot har svårt att koncentrera sig, spexar gärna eller blir blyga.

Ruka påbörjade ytterligare ett projekt samtidigt som hon fotograferade sin hembygd. People i happened to meet skildrar folk från en urban miljö, ur olika samhällsklasser. Bokens alla bilder har en vacker handskriven text som talar om vem bilden föreställer och när den är tagen. En del bilder är kommenterade med samma vackra skrivstil.

Alexsandrs har nyss köpt en ny bil. En fin bil. Han älskar att köra fort. Hans favoritställe är Falkenberg i Sverige. Där finns en äng som sträcker sig rakt ner till havet. Och när vintern kommer blir ängen täckt av is.

Tamara säger i en bildtext:

Min älskare, han brände upp min enda kjol. Vilken tur att nunnorna gav mig en annan.

2004 påbörjade Inta Ruka fotoprojektet Amalias Street 5a. I en gammal träbyggnad från 1900-talets början finns trettiosex lägenheter. Byggnaden ligger endast tio minuters bilväg från Rigas centrum men här syns inte mycket av den moderna tiden. Ett hundratal boende verkar ändå trivas med sitt omoderna boende. Ruka kommenterar byggnaden:

Huset är inte bara en byggnad. Det är dess folk. De arbetar hårt. Och njuter av livet. De blir kära. Och ibland skiljer de sig. De är glada och ledsna. Precis som vi…

inta

Detta är en typ av fotografi som manar oss att stanna upp, betrakta och tänka efter. Här finns inga sensationer eller överaskningar annat än mötet med en medmänniska och det kan vara en nog så omtumlande upplevelse.

Förlaget Max Ström har gjort en kulturgärning genom att presentera ett konstnärskap som borde uppmärksammas änmer internationellt. Dessa bilder är helt i klass med arbeten vi sett av Hasselbladspristagaren Sune Jonsson eller den tyske fotografen August Sander.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2012-08-27 00:02 / Uppdaterad: 2012-08-26 16:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4869

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?