Recension

:
/10

Tips inför bokrean

Att bokrean numera är ett stort jippo och en litteraturhändelse att räkna med råder det ingen tvekan om. Akademibokhandeln startar sin rea redan på natten den 23:e då startskottet för årets rea går. I bokhandeln på Hötorget kan man shoppa böcker mellan klockan tolv och halv två, kommer man i pyjamas eller nattlinne får man ytterligare 20% rabatt på reapriset. Adlibris.com firar rea med att den 23:e erbjuda 4 böcker för priset av 3. Enligt Svensk bokhandel går reaförsäljningen ner och i år satsas det mest på barn- och faktaböcker. Bokia är den bokhandel som har störst reautbud och erbjuder 982 titlar, varav 198 är romaner. Vi på dagensbok.com har självklart gått loss bland titlarna, nedan hittar du våra favoriter.

Alice Thorburn:

Bu och Bä får besök
Bu och Bä får besök
av Olof och Lena Landström
Bu och Bä kan vara de charmigaste bilderbokshjältarna någonsin. Två ganska förvirrade små får som i den här boken försöker hjälpa en katt ner ur ett träd. Deras mimik är fantastisk, särskilt ögonen, och den korthuggna texten är ofta stor humor.
Köpställe: bokus.com Pris: 100 kr.Båten av Nam Le
Kanske den bästa bok jag läste förra året. Noveller rika som romaner, om familjerelationer och människors plats i sitt sammanhang, i olika tider och på så olika platser som Colombia, Japan och USA. Omöjligt att sluta läsa, omöjligt att sluta bry sig.
Köpställe: adlibris.com Pris: 89 kr.

Sju sorters kakor av ICA Provkök (red)
En av mina absoluta favoritböcker genom tiderna. En bok som vet att den bästa kaffestunden beledsagas av flera små kakor, inte en jättestor muffins. Här hittar man alla klassikerna: schackrutor, chokladsnittar, finska pinnar, drömmar, wienerstänger…
Köpställe: CDON.COM Pris: 49 kr.


Anna Carlén:

Svensk kaffebok : kaffehistorien – bönans väg till Sverige : rosterierna – Gevalia, Löfbergs lila, Johan & Nyström m.fl. : baristatipsen – så lyckas du hemma i köket av Anne Nilsson
Jag har inte bläddrat i den här boken, men jag känner redan nu att om jag såg den på ett bokreabord skulle jag slå till direkt. Det här är ett typexempel på den där sortens litteratur som aldrig känns så essentiell att äga som på bokrean.
Köpställe: bokus.com Pris: 96 kr

Alice i underlandet
Uppväxtklassiker. Alice i Underlandet; Den hemliga trädgården; Pappa Långben; Unga kvinnor; Agnes Cecilia- en sällsam historia av Lewis Carroll, Frances Hodgson-Burnett, Jean Webster, Louisa Alcott och Maria Gripe
Bonnierförlagen har samlat en hög klassiker i en praktisk box. Perfekt för oss som aldrig slutat drömma Maria Gripe-drömmar eller fortfarande tror att vi är Alice i Underlandet då och då.
Köpställe: adlibris.com Pris: 298 kr


Björn Waller:

…struntar på det stora hela i de stora standardiserade reakatalogerna med billiga omtryck och böcker som precis kom i pocket och går på butiker med äkta bokrea. Både Söderbokhandeln och Hedengrens kör 40% på stora delar av ordinarie sortimentet. Men vill ni prompt ha ett specifikt tips så har Akademibokhandeln Nick Caves Bunny Munros död för en dryg spottstyver, och är ni lika nyfikna som jag på Spill finns den överallt.

Ella Andrén:

Jag skulle vara din hund (jag-skulle-vara-din-hund-2om jag bara finge vara i din närhet) av Anneli Jordahl
Jordahl har skrivit en udda liten roman om en stor kvinna – Ellen Key – och en ganska patetisk kärlekshistoria. Det är någonting väldigt uppfriskande i det. Kärleken kan göra oss till bättre människor, visst. Men ibland gör den oss faktiskt bara småttigare.
Köpställe: Bokia Pris: 69 krDe fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg
2009 års tegelsten till Augustprisvinnare är knappast nöjesläsning, men ett enormt och oerhört drabbande romanprojekt. Sem-Sandberg skriver på en gång kollektivets och individernas historia och romanen om gettot i Lodz visar på skönlitteraturens makt att göra historien levande i all sin ohygglighet.
Köpställe: bokus.com Pris: 59 kr

Kungen bugar och dödar av Herta Müller
Flera titlar av Müller dyker upp på rean, men essäsamlingen Kungen bugar och dödar är den som först sög mig in i den müllerska språk- och erfarenhetsvärlden. Jag vet ingen som skriver om vad diktaturen gör med människor på en gång så otäckt och fruktansvärt vackert.
Köpställe: adlibris.com Pris: 49 kr


Emelie Novotny:

Flickvännen av Karolina Ramqvist
Det var längesedan jag tjatade om den här boken så därför tar jag tillfället i akt att göra det nu. Har du inte läst den här boken är det på tiden. När den kom våren 2009 var det en av det årets stora läsupplevelser för mig. Karolina Ramqvist skildrar ett skeende av stillestånd och lyckas få med alla dimensioner av det. Det är en roman om makt, underkastelse och förmågan att påverka och ta ansvar för sitt eget liv.
Köpställe: bokus.com Pris: 51 kr.

Klaraserien av Pia Hagmar
Idag kryllar det av serier med hästböcker i bokhandlarna, en av de bättre är böckerna om Klara Andersson. I den första boken har Klara inte ens börjat rida, men hon drömmer om det och får tillslut göra det. Sedan får vi följa med när Klara äntligen blir hästägare och på alla möjliga äventyr man kan hamna i med en häst.
Köpställe: Bokia.se Pris: 39 kr per bok.


EternellerEterneller
av Viktor Johansson
Ytterligare en av mina favoriter som står med på reahyllan i år. Eterneller är Viktor Johansson prosadebut efter den hyllade diktsamlingen Kapslar. Det är en bok om en postapokalyptisk värld långt ifrån våran egen. Det är fyra kvinnor, rymden, och en främmande kärlek. Det är världens största äventyr med världens vackraste språk.
Köpställe: adlibris.com Pris: 45 kr.


Anna Nygren:

Virka amigurumi av Mia Bengtsson
Jag har blivit smått beroende av att virka dessa små figurer. Har alltid med mig ett litet projekt i väskan. Allt från sköldpaddor till svampar kan virkas och om man, som jag, inte kan hålla fingrarna borta från garnet så har man snart små gulliga prylar överallt.
Köpställe: Bokus.se Pris: 45 kr per bok.

Ture Sventon privatdetektiv av Åke Holmberg
När den är som bäst är bokrean en ordentlig nostalgitripp. Då kan man passa på att fylla upp de luckor som finns i bokhyllan efter att brorsan tog de barnböcker han tyckte var hans… Första boken om Ture Sventon hör dit, och särskilt så här i temeltider är det trevligt att ha ett eget exemplar.
Köpställe: Adlibris.com Pris: 45 kr per bok.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2011-02-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-24 09:52

Kategori: Recension, Redaktionen Tipsar | Recension: #4048

2 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by BokbloggsNytt, Boklans. Boklans said: Tips inför bokrean: Att bokrean numera är ett stort jippo och en litteraturhändelse att räkna med råder det inge… http://bit.ly/hSMQDc [...]

 

jag gick förbi pocketshop på vägen till jobbet dom bjuder på kaffe+kaka+böcker=sant. så om du är sugen på mer än böcker kanske ett besök är på sin plats. dom erbjuder dessutom 25% på hela sortimentet.

Emelie Novotny Redaktionen 2011-02-23 10:32
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?