Text

Läs på om Iran

Etiketter

För några år sedan blev jag tvungen att köra Mattias Gardell till en föreläsning. Fråga mig inte hur eller varför. Men av någon anledning satt han plötsligt i min bil i sina läderbrallor och med en ylande varg på t-shirten. Mannen som var religionsprofessor och som snart skulle få en tjänst i Uppsala. Han var pratsam, det började med att han berättade om en bok som han höll på att skriva men efter ett tag kom samtalet in på islam och muslimer. Han berättade då om hur USA efter murens fall bytt fiende från kommunisten till araben och hur man bland annat kunde se det i Lejonkungen (ett svartmuskigt lejon på en klippa med en halvmåne i bakgrunden). Strax efter det var vi framme. Plötsligt kunde jag inte låta bli att fråga varför han egentligen hade börjat med religionsvetenskap. Han stannade upp och funderade en stund. Sen sa han:
För att det blev revolution i Iran.
Iran? Frågade jag lite förvånat.
Ja, jag har så många vänner därifrån, alla intellektuella kommunister, och att deras landsmän skulle ha genomfört en islamistisk revolution och satt en mulla till makten föreföll så orimligt. Därför började jag med religionsvetenskap.
Efter det vände han på klacken och lämnade mig både förundrad och lite besviken. Revolutionen i Iran? Vad var det för konstigt svar?

Idag förstår jag honom betydligt bättre. Efter att i några dagars tid ha slukat smarta och välskrivna artiklar om Iran och presidentvalet är jag oerhört fascinerad. Det urgamla landet som en gång i tiden var fyllt av kommunister och som nu styrs av mullor – men som samtidigt har en kokande arbetarrörelse som syns först när man börjar skrapa på den officiella politiken. Iran har kallats för både mellanösterns mest demokratiska land och det största hotet mot västerländska demokratier. Visst blir man fascinerad. Vi har därför här på dagensbok samlat ihop våra recensioner som handlar om Iran i en special. Den innehåller allt från seriealbum till tunga självbiografier och här kan ni bland annat läsa om exil-författare som berättar om sina minnen av revolutionen men också om hur det är att vara iranier i Sverige, där alla tror att man tvingar sin hustru att bära hijab när man i själva verket är aktiv feminist.

Mycket nöje.

Rasmus Landström

Publicerad: 2009-06-22 14:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 21:50

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?