Recension

: Kalla det vad fan du vill
Kalla det vad fan du vill Marjaneh Bakhtiari
2005
Ordfront
8/10

Imponerande och färgstark debut

Utgiven 2005
ISBN 9170370826
Sidor 300

Om författaren

Marjaneh Bakhtiari är född 1980 i Iran och är idag bosatt i Malmö. Hon har studerat journalistik och socialantropologi och hennes debutroman Kalla det vad fan du vill gavs ut 2005. Hon har också översatt skönlitteratur från Iran.

Sök efter boken

Det vore lätt att sätta etiketter på Marjaneh Bakhtiaris debut. ”Invandrarroman” till exempel, eller ”en svensk Vita tänder” kanske. Men redan titeln opponerar sig, och man kan lika gärna nöja sig med att det helt enkelt är en riktigt bra bok.

Kalla det vad fan du vill innehåller en samling scener. Vi möter familjen Irandoust: Panthea, Amir, sonen Shervin och tonårsdottern Bahar; Bahars pojkvän Markus, hans föräldrar och hans Skånepatriotiske, rasistiske farfar; kunder på Amirs pizzeria, barnens skolkamrater och lärare, släktingar, vänner och vänners vänner. Det blir en trivsam trasmatta av människor och livsstrategier, krockar och igenkänning.

Bakhtiari går fram som en vardagslivets guldvaskare och skiljer med varsam hand ut konflikter mellan och bland invandrare och svenskar, unga och gamla med en rad olika strategier för att konfronteras med samhälle, institutioner och medmänniskor och får dem att känns ovanligt begripliga och relevanta. Det blir både roligt, sorgligt och tänkvärt.

Panthea arbetade som kärnfysiker vid Tehrans prestigefyllda universitet men förpassas i Sverige snabbt till vikariepoolen för dagisfröknar. Det hindrar henne inte från att med forskarens hela iver försöka kartlägga det svenska samhället och språket. Maken Amir, med en bakgrund som poet och bokförläggare, spenderar det mesta av sin tid på pizzerian med att orera om det storslagna persiska förflutna. Bahars experiment med att bära slöja möts av en omvärld som förfasar sig över förtryckta invandrarkvinnor och av förtvivlan från de sekulariserade föräldrarna. Markus mamma Pernilla vill inget hellre än få en exotisk glans över tillvaron genom sonens mångkulturella flickvän, medan farfar Bertil klagar över invandrare som lever gott på skattepengar och provocerar den fina svenska ungdomen i Ring P1 och småkillarna tar sin tillflykt till en dumdryg amerikaniserad gangsta-kultur.

Bakhtiari balanserar ofta på gränsen till stereotyperna, men med skicklighet och en stor portion humor dråsar hon aldrig nånsin ner på fel sida. Istället blir det en träffande och ofta dråplig skildring av de klichéer vi andvänder oss av för att förstå både andra och oss själva. Romanen lyckas på en gång visa upp det välbekanta i det främmande och det bisarra i det välkända. Kalla det vad fan du vill innehåller både värme och kallduschar och oavsett vad man vill kalla det är det en imponerade debut av en spännande ung författare som redan lyckats hitta en egen stil driven av lyhördhet, fingertoppskänsla för levandets upp- och nedgångar samt ren och skär berättarglädje.

Den fonetiskt skrivna dialogen hade kunnat bli jobbig och irriterande att läsa, men blir istället träffsäker och underhållande. Att läsa Bakhtiaris dialog är som att tjuvlyssna på människor på bussen. Skillnaden är förstås att man här också får veta mer om deras tankar och situationer och därmed om diskrepansen mellan känt och talat. Farfar Bertils skånska behandlas på samma sätt som Amirs brutna svenska, tonåringarnas slang eller Moses jamaicanska engelska. Det ger en underhållande distans och gör det ganska meningslöst att bedöma språklig korrekthet. Allt handlar om kommunikation.

Vi försöker alla uttrycka vad vi tänker och känner så exakt som möjligt med otillräckliga medel. Visst finns det grader av språklig frustration, men de är just grader. Liv och världsbilder kan se olika ut, men vi befinner oss alla på samma mänskliga skalor. Mellan kommunikation och käkrörelser, mellan gemenskap och isolering, tro och förtvivlan. Utan att på något sätt förringa de specifika situationer och strukturer som binder människor slår just detta mig när jag läser den här boken. Att vi vacklar runt på samma mänskliga skalor, där ändpolerna ofta är närmare varandra än man föreställer sig.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2005-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 19:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1674

33 kommentarer

Den verkar bara allt mer spännande desto mer jag läser om den. Måste köpa!

Johan Oregistrerad 2005-06-30 06:49
 

Ja gör det Johan. Den är fantastiskt bra. Egentligen värd 10.

Magnus Oregistrerad 2005-07-01 18:57
 

Nu ska man kanske inte etikettera som Ella avråder från, emn hur pass lik är den här boken "Ett öga rött"?

Vickan Oregistrerad 2005-07-02 11:22
 

Det låter i alla fall väldigt olika.

P Oregistrerad 2005-07-02 12:05
 

Kalla det vad fan du vill är jävligt bra. Skulle säga att det är samma genre som Ett öga rött men väldigt olik.

Jane Oregistrerad 2006-10-19 11:16
 

Ja, man kan väl säga att ett öga rött främst är ur en persons perspektiv, medan kalla det… tar upp i princip alla sidor och vinklar av "problemet". Sen är de väldigt olika i själva upplägget. Jag tyckte nog kalla det… fick mig att tänka till lite mer än ett öga rött. Rekomenderas helt klart.

daniel Oregistrerad 2006-11-21 19:03
 

Boken är helt värdelös..

Jocke Oregistrerad 2007-03-10 19:30
 

den sämsta boken jag nånsin läst.

Josse Oregistrerad 2007-04-01 17:01
 

Josse du är antingen helt dum i huvudet eller så är du helt enkelt bara dum i huvudet!

Persian Oregistrerad 2007-04-15 17:08
 

Den är en av dom sämsta böckerna som jag läst men visst andra kan tycka den e bra.

isac Oregistrerad 2007-04-23 20:48
 

Jag var tvunget att läsa boken, Den är helt värdelös.. mycket tråkigt

Nuha Oregistrerad 2007-04-24 20:31
 

Boken är helt värdelös och mycket tråkigt

Nanna Oregistrerad 2007-04-24 20:32
 

Jag håller med faktist. Boken är världelös och larvig

Nuha Lund. Oregistrerad 2007-04-24 20:41
 

Ja ja vi vet väl .. Iraner är inte araber.. skitsamma. Vilken platt bok!!!

Anna Oregistrerad 2007-04-26 23:57
 

Jag var tvungen att läsa boken, tyckte att den va bra från början, men ju mer man läser och går in i boken så blir den bara tjatig.

Mimmi Oregistrerad 2007-05-15 20:54
 

Håller helt med recensionen. Tyckte också att boken var skitrolig och har redan köpt den! :)

Shadi Oregistrerad 2007-11-02 22:35
 

Du är som Akram Monfared Arya http://www.arya.se , en kämpe.

Lycka Till!

Nazman Oregistrerad 2007-12-03 13:55
 

först tvingades jag att redovisa en bok så jag valde den här boken men när jag väl läste den så var det en topp bok som jag rekomenderar att du ska läsa den 100%

lama Oregistrerad 2007-12-04 13:38
 

Jag är själv från iran, visst man kände igen sig lite här och där, vilket var kul. Men jag håller med många, ju längre man kom i boken, desto långtråkigare blev den, tyvärr! Hoppades på bättre.

Anna Oregistrerad 2008-01-16 17:05
 

Lyssna på boken som CD-inspelning med Sanna Persson. Suverän! Mycket nyttigt för en som inte förstår invandrares situation

Lith Oregistrerad 2008-02-14 21:52
 

Sämsta skit jag läst.

Ahmed Oregistrerad 2008-02-19 20:23
 

Den här boken är otroligt bra, Bakhtiari skriver på en helt annan nivå än Jonas Hassen Khemiri. Ett öga rött är mycket mer orealistisk än den här.Det är helt olika stuk på de här två böckerna och borde inte jämföras egentligen.

Mimmi Han Oregistrerad 2008-05-29 10:33
 

SKitttt kass bok :)

Kingen Oregistrerad 2008-10-01 13:01
 

Långtråkig och händelsefattig bok, 1/10

Henke Oregistrerad 2008-10-19 11:03
 

Hejsan Marjaneh!Jag har tyvärr inte läst något av vad du har skrivit… men en sak kan jag säga att du är förmodligen den vackraste kvinna jag har sett….hmm..ska även läsa dina böcker… ha det så bra. Mvh janne wettergren

janne wettergren Oregistrerad 2008-10-28 20:53
 

Boken må var lite trög ibland men den är långt ifrån värdelös! Ser man inte det har man inte läst boken på rätt sätt.

Alla människor har en skruv lös och den som inte tror det har oftast två.

Eli Oregistrerad 2009-03-05 14:46
 

Jävligt bra bok, alla som tycker att boken är skit är rätt trångsynta! Man måste ha humor och förståelse för att förstå boken, visst blir den seg efter ett tag, men det är inte en äventyrsbok eller kärleksroman, utan en bok som beskriver olika sociala förhållanden, vilket får än att förstå saker på flera plan och ur flera perspektiv! /Andra året på gymnasiet, blivande elektrikern/polisen ;)

Ozzie Oregistrerad 2009-03-16 23:35
 

Den här boken är otroligt bra.Jag håller med Amirs åsikt.

Lycka Till!

Mahin Oregistrerad 2009-05-26 12:58
 

Jag tycker att boken var dålig och jag gillar inte att det är skrivet som man talar. Jag tycker boken har en tråkig handling så man vill inte läsa vidare.

Josefine Oregistrerad 2009-10-04 15:19
 

Sämsta skit jag har läst

Ahmed Oregistrerad 2009-11-12 10:29
 

Halv bra, man förstår en invandrares situation bättre, eftersom den är så vardagligt berättad, men, somsagt, lite halvt platt bok som i princip handlar om samma saker hela tiden. men men, kunde varit värre!

// ErIk

Erik Oregistrerad 2009-11-26 10:29
 

som invandrare , håller inte med dig Marajneh .

Sämsta bok

Sahar Oregistrerad 2017-04-04 11:25
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?