Recension

: Versläsaren och den levande martyren
Versläsaren och den levande martyren Mohammad Gerami
2006
Ord&Visor
4/10

Och moralen är…

Utgiven 2006
ISBN 9789185515011
Sidor 280

Om författaren

Mohammad Gerami föddes i en bondefamilj i norra Iran. Sedan 1989 är han bosatt i Sverige. ”Versläsaren och den levande martyren” är hans debutbok.

Sök efter boken

Ett av de bästa sätten att lära sig om andra kulturer är att läsa om dem. OK, det allra bästa sättet är förstås att faktiskt umgås med människor därifrån, men att läsa kommer på en god andraplats. Man kan vandra i Brooklyn med Lethem, åka runt på den tadzjikiska landsbygden med Volos, resa i ett försvunnet Kashmir med Rushdie och huka på norrländska myrar med Lindgren. Att läsa är en inre resa som i bästa fall kan bli snudd på religiös.

Just därför känns Versläsaren och den levande martyren tyvärr lite som en missad chans. En skildring från den iranska landsbygden under kriget mot Iran, där en medelålders bonde som hittills aldrig brytt sig mycket om vare sig politik eller religion plötsligt upptäcker att i en teokrati är de samma sak och inget man har möjlighet att ignorera. När han för att klara livhanken börjar tjäna pengar på att läsa koranverser på begravningsplatser finner han sig plötsligt mitt emellan gamla traditioner och nya bestämmelser, och med både otacksamma barn och misstänksamma moralpoliser runt varje knut måste han hålla huvudet väldigt kallt för att få behålla det och hjälpa dem som råkar illa ut.

Detta hade kunnat bli en lysande historia om konflikten mellan religion och samhälle och förhållandet mellan män och kvinnor, och man får också med sig en hel del kunskaper om hur livet i Iran kan te sig. Men jag vill gärna ha ut mer av skönlitteratur än bara lokalfärg, och Versläsaren… dras tyvärr med en del problem. Visst är de flesta av dem ganska typiska debutromanbekymmer; ett grovt tillyxat berättande som lite för ofta faller ner i att bara tala om vad folk gör utan att ge oss någon insikt i varför, inkonsekvenser i hur olika karaktärer beter sig… Greppet att hela tiden stoppa in summeringar som talar om exakt vad som kommer att hända i det kommande kapitlet är inte heller helt lyckat.

I sina bästa stunder är detta en rustik, frispråkig och härligt osentimental skildring av livet i ett land som ryckts upp med rötterna och inte riktigt funnit sin nya roll än. Men den hade behövt lite mer arbete för att verkligen bli en resa.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2007-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-24 00:19

Kategori: Recension | Recension: #2483

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?