Recension

: Jack of Ravens
Jack of Ravens Mark Chadbourn
2006
Gollancz
8/10

Bland gudar, väsen och spindlar

Utgiven 2006
ISBN 9780575076761
Sidor 374
Språk Engelska

Om författaren

Ursprungligen från Midlands i Storbrittanien. Tidigare bakgrund som bland annat journalist, filmrecensent och bandmanager. Känd för ganska extrema researchmetoder, något av en äventyrare. Dessutom expert på brittisk folkloristik med passion för miljöarbete och magi. Tidigare sviter omfattar ”Dark Age” och ”Age of Misrule”.

marckchadbourne.net – Hans egna hemsida.

myspace – Och hans egna myspace-sida.

Sök efter boken

Ut ur dimman stapplar arkeologen Jack Churchill med ett svärd i händerna, en spindel fastbiten på armen och namnet Ruth ringande i huvudet, plötsligt ansatt av en fem meter hög jätte av grenar och jord. Året är 300 f.Kr., platsen är det som ska bli Cornwall och Jack har inget som helst minne av hur han rest tillbaka 2300 år eller varifrån.

Sådan är 'starta-från-noll'-varianten i Chadbourns bok. Det är en öppning som sätter ribban för resten av berättelsen; mycket snart tar handlingen oanad fart för att sedan inte någonsin stanna upp. Genom tid och rum nystas mysterierna kring Jacks tillvaro, existens och drömmar upp, i en värld bakom vår egen upplevda verklighet. Att släppa fler detaljer kring handlingen vore att avslöja för mycket för den som ämnar läsa boken som helt bygger på spänningen i att inte riktigt veta vad som sker och varför.

Men. Man kan ändå säga att det är en salig blandning av mytologi, religion, saga och new age med en nypa mundan verklighet. Det är en försvarlig dos Arthur-saga – en betydande del av historien kretsar kring Englands mytiska forntid och det kelterna kallade T'ir n'a n'Og, den andra sidan. Men genom boken får vi möta en hel rad väsen, gudar, halvgudar och historiska berömdheter i lika många fräcka miljöer, historiska som mytologiska.

Chadbourn använder sig av alla klassiska fantasygrepp. Här finns själsfränder och ärkefiender, här finns en mängd delutmaningar och sidoäventyr som utgör led i en stor helhet komplett med stadigt växande hotbild och ett oundvikligt klimax. Här finns det stora mysteriet där svaren skalas av som ringar på en lök. Här finns feta miljöer, spännande scener, starka karaktärer och en ordentlig knallröd tråd. Chadbourn har gjort det här förr; han behärskar genren oerhört bra.

När man börjar komma berättelsen in på skinnet undrar man om allt avslöjas lite för fort och om det hela ska börja hosta på tomgång mot slutet. Det gör det emellertid inte, snarare bygger handlingen på och får precis det djup som man hoppats på. Det blir aldrig ointressant, inte minst på grund av Chadbourns berättarstil. Boken bygger på korta kärnfulla stycken i tematiska kapitel. Borta är transportsträckorna, borta är de långa introspektiva partierna. Det hela påminner om opera: Pang på rödbetan, bums till handlingen och känslorna. Resultatet blir att det hinner hända massvis och det fort, det är lättläst och episkt på samma gång.

Det är färgstarkt, riktigt underhållande och bitvis fängslande. Det är bra vuxenfantasy med lagoma bitar romantik, äventyr, desperation och äckelpäckel. Detta är också den första boken i en tilltänkt svit vid namn Kingdom of the Serpent, vilket jag personligen tycker är onödigt. Den här boken hade kunnat stå för sig själv utan problem och kanske till och med hade vunnit på det. Men Chadbourn har uppenbarligen mer att tillfoga sagan om Jack i den kommande Burning Man. Lyckas han följa upp den här boken på ett bra sätt är det å andra sidan en sjuhelvetes bra introduktionsbok.

Textutdrag (Visa/göm)

Magnus Rolöf

Publicerad: 2007-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 19:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2599

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?