Utgiven | 2003 |
---|---|
ISBN | 0380977427 |
Sidor | 927 |
Språk | Engelska |
Illustratör | Nick Springer (kartor) |
Precis som Seinfeld har Quicksilver inget tydligt mål. Det är intressant läsning så jag reagerar inte på detta förrän efter nästan 300 sidor. Nu är det inte riktigt så illa som det låter och det är dessutom bara den första volymen i trilogin The Baroque Cycle, de avslutande volymerna kommer under 2004.
Stephenson nådde kultstatus med Snow Crash om hackern, pizzabudet och samurajen Hiro redan 1992. Han sågs av många som William Gibsons (Neuromancer) arvtagare. I och med Cryptonomicon som släpptes 1999 bytte han spår rejält. Från cyberpunk till något som måste betecknas som thriller om än med technoundertoner. Cryptonomicon utspelar sig delvis i nutid och delvis under andra världskriget. Stephenson har själv sagt att han egentligen ville ha med en tredje handling som utspelade sig ännu längre tillbaka i tiden men bestämde sig för att det skulle bli för rörigt. The Baroque Cycle är resultatet av det beslutet.
När jag först slog upp boken blev jag alldeles lycklig. Gick omkring och var glad bara av att öppna den och den är verkligen snygg. Ljusblå pärm och grå rygg med (quick)silvertryck. Inne i pärmarna finns vackra kartor av Nick Springer över världen som den såg ut i slutet på 1600 och början på 1700-talet. Historien utspelar sig under den tid när mycket av dom gamla föreställningarna förkastas och man istället söker nya vetenskapliga förklaringar baserade på observationer och slutsatser som kan härledas rent logiskt. Vi följer bland annat Daniel Waterhouse som lever i skuggan av storheter som Isaac Newton och Leibniz. Waterhouse blir trots detta en av nyckelpersonerna inom det nybildade The Royal Society som finns kvar än idag. Precis som sin föregångare har Quicksilver ett rätt hårt fokus på kryptering, ekonomi och handel. Vi får se hur dom första aktiemarknaderna och bankerna växer fram.
De två världar som vi får mest inblick i är den absoluta överklassens och de hemlösas, eller vagabonder som de kallas här. Miljöer som ger författaren möjlighet att skildra helt olika typer av händelser. Den absoluta överklassen syftar naturligtvis på kungligheter och det politiska spelet som är centralt för handlingen. Jack Shaftoe, "King of Vagabonds" och Eliza är berättelsens stora kärlekspar. Hon går från att vara slav till spion till grevinna och Jack har svårt att anpassa sig och det sliter dom isär. Två trasiga människor som finner varandra och det är lite ironiskt att det är bristerna som gör att de passar ihop så bra.
Stephenson bygger historien till stor del på riktiga personer, platser och händelser som pusslas ihop till något nytt och fascinerande. På sätt och vis påminner den till stor del om The League of Extraordinary Gentlemen av Alan Moore som bygger på en liknande princip. Jag vill gärna tro att man lär sig en hel del om hur världen såg ut och fungerade på den tiden. Det är en period jag har ganska dålig koll på och det var intressant att få en inblick i den.
Släkten Shaftoe som spelade en central roll i Cryptonomicon är även viktigt i Quicksilver och inte bara genom Jack. Man känner även igen Enoch Root. Hans roll är inte stor hittills men jag är övertygad om att det kommer ändra på sig. Och för den som undrar; Ja, det är samma Enoch Root i båda böckerna trots att de utspelar sig med ungefär 300 års mellanrum.
Denna första volym innehåller tre böcker och är på massiva 927 sidor. 927 sidor på rätt svår engelska som verkligen kräver engagemang från läsaren sida. Språket är vackert, subtilt och nyanserat och som vanligt arbetar Stephenson mycket med formen. Det finns en hel del roliga och intressanta fotnoter, hela kapitel är skrivna som brevkorrespondens eller pjäser och man är ibland osäker på om det är en pjäs som spelas upp eller om han bara valt detta sätt för att beskriva ett visst händelseförlopp. Det gör att man hela tiden måste vara på sin vakt och läsa aktivt för att inte missa det viktiga. Det viktiga kan dessutom lika gärna vara det som inte sägs.
Språket är också bokens största brist. Den är tung och rätt svårläst. Inget för den ovane alltså, särskilt inte om man är ovan vid att läsa på engelska. Läs gärna textutdraget via länken under recensionen och bilda dig en egen uppfattning. Är du tveksam ska du börja med Cryptonomicon även om det inte är nödvändigt att läsa dom i den ordningen.
Här är en fotnot jag inte kan låta bli att dela med mig av:
None other than Knott Bolstrood, who�d been ennobled, for protocol reasons, when the King named him Secretary of State � the King had chosen to make him Count Penistone because that way, Bolstrod the ultra-Puritan could not sign his name without writing the word "penis".
Kvicksilver som är både flytande och giftigt används som en metafor för det lika flytande och farlig politiska spelet och den rörliga och riskfyllda nya ekonomin där det var lätt att göra stora vinster men lika lätt att göra större förluster. Det beskriver också de stora möjligheterna och riskerna med den moderna vetenskapen och är således en utmärkt titel på en bok som fokuserar på alla dessa områden.
Unna dig själv en minnesvärd läsupplevelse men se till att du har tid till den. Det kommer du behöva. Själv väntar jag med spänning på volym två.
Publicerad: 2003-11-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 11:41
3 kommentarer
skönt med författare som inte målar in sig i ett hörn utan gör vad de känner för. försökte mig på snow crash för ett antal år sen, den kanske är värd en ny chans.
en sak: ska inte "fören" i första stycket vara "förrän"?
#
Det har du nog helt rätt i. Såg inte ditt inlägg förrän nu:)
#
Read A lot more…
Neal Stephenson “Quicksilver” | dagensbok.com…
#
Kommentera eller pinga (trackback).