Recension

: Muskotkriget
Muskotkriget Giles Milton
2001
Historiska Media
5/10

Kryddor, kraftmätningar och krig

Utgiven 2001
ISBN 9100573760
Orginaltitel Nathaniel`s Nutmeg
Översättare Annika Persson
Först utgiven 1999

Om författaren

Giles Milton är författare och journalist. Han intresserar sig särskilt för upptäcktsresornas historia, och har tidigare skrivit den uppmärksammade boken ”The Riddle and the Knight: In Search of Sir John Manderville” (1995). Boken är utgiven på engelska 1999.

Sök efter boken

Allting har sin historia, och sammanvävd med allt annats historia bildar dessa bitar tillsammans nuets skapelse. Detta faktum gör det möjligt att förklara mycket av det vi i dagsläget konfronteras med genom att rekonstruera händelser ur det förflutna. Således har även kryddor en historia, en lång sådan och ingalunda isolerad från övriga avgörande händelser.

Redan under antiken var exotiska kryddor ett faktum i Europa och under de medeltida korstågen ökade användningen dramatiskt i vår världsdel i och med de förnyade kontakterna med mellanöstern. Det Osmanska rikets framväxt skulle emellertid sätta stopp för dessa transportleder men de kunde inte stoppa den växande efterfrågan på kryddor. Dessa ansågs förutom de rent gastronomiska effekterna också bota en rad sjukdomar bl.a. pest. Hyfsade säljargument!

De Västeuropeiska staterna var helt enkelt tvungna att finna nya handelsvägar för att få hem de långväga varorna. En marin kapprustning startade och det är denna expansiva fas som Milton fokuserar på i det aktuella verket. Kapplöpningen till världens avkrokar, rivaliteten och de många blodiga konflikterna om de öar där de värdefulla växterna bredde ut sig tog under denna tid sin början.

Genom att fokusera på en liten ö, rik på den eftertraktade muskotnöten, gör författaren en liten del av historien till en större. Ön Run i Sydostasien stod under några år i centrum för den maktkamp som utspelade sig i regionen, främst mellan nederländare och engelsmän. Målet för båda parter var naturligtvis monopol på den lukrativa kryddmarknaden.

Gilles Milton är en god berättare, ingen tvekan om det och boken är snyggt uppbyggd kring diverse utvikningar och anekdoter. Upptäcktsresande sjöbjörnar, pirater och hänsynslösa kaptener har gjort sina avtryck i historien och det är svårt att låta bli att charmas av dessa väl genomförda och kanske något grabbiga porträtt av betydelsefulla individer. Viktigt att påpeka är att författaren ändå lyckas hålla ihop sina trådar och inte villa bort läsaren bland år och människor.

Kryddimportens historia är också, i mångt och mycket, de europeiska kolonialimperiernas historia och mycket av den exploatering av de berörda områdena fick långtgående konsekvenser vars resultat kan skönjas än idag. När de Europeiska staterna sträckte ut sina tentakler fick de lokala befolkningarna stryka på foten, inget snack om saken. Detta är visserligen nämnt i boken men inte på långa vägar så tydligt som det borde. Giles Milton är europé, engelsman närmare bestämt vilket kanske kan förklara den tydliga fokusering på européer och framförallt engelsmän som föreligger. Men kan man inte kräva mer? Borde inte originalinvånarnas öde få stort utrymme när det i så hög grad handlar om dem och deras länder? Självklart kan man kräva det och först då blir historia mer än underhållning. Det gäller som sagt att kunna förklara nuet, i alla fall så mycket som är möjligt av det.

Det gäller även alla som griper pennan med avsikt att skriva s.k. populärvetenskapliga publikationer och återigen: varför skall det ena utesluta det andra?

Per Warmark

Publicerad: 2001-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 15:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #291

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?