Text

Augustpriset 2014

Ikväll delas årets Augustpris ut. Sex böcker vardera är nominerade i tre kategorier: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Ida Börjel: Ma
Förlusternas alfabet

”Som ett kassettband ser den ut, boken Ma. Både innehåll och form minner om svunna tider. Diktsamlingen är full av ekon; från det förflutna, från de döda, från hela världen. Ma är Ida Börjels senaste diktsamling. Ma är också det japanska tecknet för tomhet, glapp, ockuperat utrymme, rumslighet. Ma kan också vara gudaväsen…” Läs mer


Carl-Michael Edenborg: Alkemistens dotter
Den exploderande kroppen

”Rebis föds med ett redan utstakat liv. Hon är den Utvalda hennes släkt har väntat på. På grund av henne har de till och med avstått från att skaffa fler barn, det är ju ändå hon som ska slutföra deras heliga uppgift: att utplåna universum. Släkten Drakenstierna är alkemister med en stark tro på att världen är ond, skapad av djävulen…” Läs mer


Lyra Ekström Lindbäck: Ett så starkt ljus
Att bli synlig

”Jag har alltid haft svårt för begreppet generationsroman. Idén om att en hel era ska rymmas i ett enskilt verk, ofta befolkat av ett antal personer som för tillfället är unga och längtande, känns för det mesta befängd. Den litterära verkligheten fylls lätt av ytliga tidsmarkörer – industriområdesklubbar…” Läs mer


Kristina Sandberg: Liv till varje pris
Köttbullar är också omtanke

”Det blir 1950-tal och 60-tal. Barnen blir tonåringar, vuxna. Maj och Tomas är medelålders, kanske till och med gamla. I alla fall Tomas börjar närma sig pensionsåldern, men familjeföretaget, där han jobbat hela livet trots att han kanske egentligen velat göra något helt annat, har svårt att hänga med i de nya tiderna…” Läs mer


Steve Sem-Sandberg: De utvalda
När samhället bara vill skydda de starka

”1997 görs ett makabert fynd i källaren under ett sjukhus i Wien. Där finns ett låst utrymme fyllt med likdelar i formalin. Likdelarna kommer från närmare åttahundra barn som ‘behandlades’ på kliniken Spiegelgrund under andra världskriget. Den ‘anatomiska samlingen’ har inte minst spelat en viktig roll i en…” Läs mer


Sara Stridsberg: Beckomberga: Ode till min familj
”Jag är den enda som är fri att gå härifrån och allt jag vill är att stanna kvar.”

”Jackies far Jim är intagen på Beckomberga. Jackie tillbringar sina tonår på institutionen, inte intagen men bergtagen. Hon struntar i skolan och åker istället ständigt till Beckomberga. I början för att träffa sin far, sedan alltmer för att hon har skapat ett band till platsen och dess människor. Sabina som har kärleksförhållanden med…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska fackbok


Anna Charlotta Gunnarson: Popmusik rimmar på politik
Hon förklarar historien genom popen, eller kanske tvärtom

”Det finns uppenbarligen en föreställning om att det är skillnad på konst och konst, skillnad på olika kulturyttringars verkliga betydelse för människor. Det finns enligt den föreställningen de musiker som skapar konst, och så andra musiker som skapar konsumtionsprodukter i form av musik som hamnar…” Läs mer


Håkan Håkansson: Vid tidens ände
Profeten som fick fnatt – hans liv och livsvärld

”Att under en begränsad tid läsa historiska texter. Jag kan inte. Utan att flyta bort i tanke, hamna i andra spår – och efter en stund förstå att jag har läst min egen fantasi. Men. En av årets Augustprisnominerade författare, Håkan Håkansson, har skrivit ett idéhistoriskt verk som inte låter tanken vandra till andra platser – boken…” Läs mer


Lars Lerin: Naturlära
”På den yttersta dagen skall älgarna se in i tomma hus, som sagt”

”Lars Lerins konstnärskap har alltid förtrollat mig. Den starkaste upplevelse jag någonsin fått av en konstutställning var då jag var på en Lerin-utställning i Malmö och bilderna bara öppnade upp sig framför mig. När jag går på en utställning fokuserar jag på den drabbande estetiska…” Läs mer

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter av Anders Rydell har vi tyvärr inte recenserat – däremot hans och Sam Sundbergs Piraterna.

Inte heller Tina Thunanders Doktor Nasser har ingen bil. Kairo i omvälvningens tid har vi hunnit recensera än.

Erik och Margot. En kärlekshistoria av Per Wästberg har vi heller inte recenserat – däremot hans Gustaf Adolf Lysholm, Anders Sparrmans resa och Övergångsställen.


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Malin Axelsson och Klara Persson: Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn
Vindlande snitslad bana genom existensen

”’Hur blir jag hungrig? Varför blir någon ledsen? När blir det tårta?’ Det är tre av de frågor som ställs i detta existentiella virrvarr till bok. Någon – kanske ett barn – frågar någon annan – förmodligen en vuxen – och får svar ibland, ibland inte. Det börjar inne i någons mage. Sedan blir man något, men vad…” Läs mer


Barbro Lindgren och Eva Lindström: Nu leker vi den fula ankungen
Klassiker i fantasifull tolkning

”Tidigare i år vann Barbro Lindgren Alma-priset, lagom till att hon slutat skriva barnböcker. Nu leker vi den fula ankungen räknar hon dock som ett litet undantag, eftersom det är en omarbetning av H.C Andersens klassiska saga. I Lindgrens version är det två fantasifulla barn…” Läs mer


Eva Lindström: Vi är vänner
Vänskapens mikrokosmos

”När Lilly möter Haren och Kopparormen så går det på ett kick: de presenterar sig och sedan är de vänner. Resten av boken utspelar sig sedan i skogen där de mötts, medan vännerna gör inget särskilt: ligger och tittar på träden, leker husdjur, bjuder varandra på middag. Ingenting särskilt händer, inga maktkamper…” Läs mer

Tilly som trodde att… av Eva Staaf och Emma Adbåge har vi ännu inte recenserat. Däremot Emma Adbåges och Malin Nilssons serienovell Jag tänker på Veronica och Adbåges Lenis Olle, Fylla år och Femtikronorskrämen.

Joar Tiberg och Sara Lundberg: Vi springer
Med spring i benen

”’Vad ska vi göra imorgon då, frågade jag. Imorgon ska vi bara springa, säger Åke.’ Och springs det görs det i denna bok. Jorden runt flera gånger om. Bokens jag och hens kompis Åke sitter i ett trapphus och tar igen sig. Inatt var de ute och sprang. De sprang förbi Island med dess mullrande vulkan, de…” Läs mer


Jakob Wegelius: Mördarens apa
En sagolik apa

”Mördarens apa är en fristående fortsättning på den Augustprisvinnande Legenden om Sally Jones. Även i denna bok är huvudpersonen den mycket begåvade, mångsysslande (och otursförföljda) gorillan Sally Jones, och detta är hennes egenhändigt skrivmaskinsknackade berättelse. Sally Jones…” Läs mer

Vilka tror du får priserna ikväll?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-14 09:04

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?