Text

Tema: Brännpunkt öst

Flera författare från Ryssland eller länderna i dess närhet protesterar mot krigshandlingarna i Ukraina.

Diplomatin liknar en absurd teater och mänskligt lidande breder ut sig och inte är det konstigt om vilsenheten tar plats. Något av detta har skildrats i litteraturen. Här presenterar vi några verk av författare som försvarar det fria ordet – något som i deras fall kan leda till fängelsestraff med rådande lagstiftning.

Sist men inte minst. Vi svenskspråkiga läsare är skyldiga ett tack till alla översättare och förlag som engagerar sig för dessa författarskap.
Varsågod att bekanta dig med litteratur som anknyter till den rysk/sovjetiska historieskrivningen.

Redaktionen för dagensbok.com

 

Sofi Oksanen: Hundparken
En gång systerskap – nu hotfulla insinuationer

hundparken_omslag
”Pappan var fiffig och kunde laga prylar eller komma på mindre uppfinningar som familjens vänner uppskattade. Mamman visade sin förtjusning och ömhetsbetygelserna mellan föräldrarna var synliga. Familjen levde tryggt och ibland kunde de se på tv-serier från väst när …” Läs mer

 

Nora Ikstena: Modersmjölken
Växelsång om frihet

Nora-Ikstena-Modersmjölken-omslag
Sofi Oksanen har gjort det för Estland, Nora Ikstena gör det för Lettland – skriver fram ett underkuvat land genom kvinnors och flickors upplevelser. Modersmjölken spänner över åren då Lettland var införlivat i Sovjetunionen, rädslans och tystnadens år, åren om vilka man äntligen kan tala och …” Läs mer

 

Katja Petrowskaja: Vielleicht Esther
Familjehistoria på nytt språk

Katja-Petrowskaja-Vielleicht-Esther-omslag
”Efter att ha bott i Tyskland snart lika länge som i Sverige, får jag ibland ett ryck och tycker att jag borde läsa mer modernt och tyskt. Det sammanfaller med de dagar som jag får dåligt samvete för att jag inte har bättre koll på den ofantliga tyska bokutgivningen. Då brukar jag be mina kloka, tyska vänner om boktips. Det här tipset fick jag av min vän Ursel. Och tack, Ursel, tack för det!

Katja Petrowskaja har faktiskt …” Läs mer

 

Vladimir Sorokin: Manaraga: Mästerkockens dagbok
Bränn! Bränn! Bränn!

Manaraga-omslag
”Jag lägger Vladimir Sorokins Manaraga på grillen. Det är lite kyligt på balkongen så här i november, men desto skönare att sätta fyr på en lunta papper och värma sig medan jag grillar min Impossible Burger™ över den (det är inte klokt vad teknologin kan). OK, grannarna uppskattar inte oset, men det är deras problem.…” Läs mer

 

Nadya Tolokonnikova: Read & Riot: Hur man blir en aktivist
Punkig aktivisthandbok

http://dagensbok.com/wp-content/uploads/2020/09/read-and-riot-omslag
”Förra året släppte Teg Publishing Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochinas bok Riot Days. Här har vi nu Pussy Riot-systern Nadya Tolokonnikovas alternativ. Till skillnad från Aljochinas bok, som främst var något av en fängelsememoar, så är det här en bok som uttryckligen sägs vara en handbok för hur man blir en politisk aktivist.…” Läs mer

 

Guzel Jachina: Zulejcha öppnar ögonen
Framåt – mot lyckan

zulejca-oppnar-ogonen-omslag
”Zulejcha öppnar ögonen
är Guzel Jachinas märkvärdiga debut. Det är en alldeles lagom utgåva som väger in på strax 500 och några sidor. Den gavs ut på ryska 2015 och Ersatz står för den svenska översättningen. Ljudmila Ulitskaja har uttryckt sin beundran för boken och bara det är en …” Läs mer

 

Maria Stepanova: Minnen av minnet
”Det är härifrån jag kommer.”

MinnenAvMinnet-omslag
”Maria Stepanova säger sig tidigt i Minnen av minnet ha försökt skriva den här boken sedan hon var tio år gammal. När hennes faster dör och efterlämnar en våning full av gamla föremål som deras småborgerliga ryskjudiska familj samlat på sig genom generationer kan hon inte längre undvika det. Nästan alla släktingar är döda nu, hon lyssnade inte alltid så noga när hennes mor berättade vem som var vem i familjealbumen…” Läs mer

 

Masha Gessen: Framtiden är historia: Det totalitära Rysslands återkomst
Med den löftesrika framtiden bakom oss

gessen-framtiden-ar-historia-omslag
”Rysk nationalism är som all annan nationalism. Kontroll är vad det handlar om. Kontroll över territoriet, över den politiska makten , över opinionen. Och kontroll över kvinnan – inte minst – hon som föder barnen. Nationalismen är auktoritär, kräver underkastelse och är ingen jordmån för demokratisk utveckling eller jämställdhet.…” Läs mer

 

Dmitrij Gluchovskij: Metro-2035
Korruption och ondska utan katarsis

http://dagensbok.com/wp-content/uploads/2018/04/gluchoviskij-metro-2035-omslag
”När jag såg att det kommit en tredje bok i Metro-serien, och bad att få recensera den, så trodde jag att jag hade läst och uppskattat de första två. Det visade sig vara om inte fake news, så åtminstone en något modifierad variant av sanningen. Det hade gått ett antal år sedan jag läste första boken i serien – Metro 2033, så jag bestämde mig för att läsa om både den och uppföljaren Metro 2034 för att få en uppdaterad bakgrund till Metro 2035. Det visade sig vara om inte ett sisyfosprojekt, så åtminstone något av en …” Läs mer

 

Sergej Lebedev: Vid glömskans rand
Syns inte, finns inte

VidGlomskansRand-omslag
”Augusti 1991. Samtidigt som stridsvagnar rullar in i Moskva i ett sista desperat försök av gamla sovjetpolitruker att avvärja det oundvikliga blir en ung pojke svårt biten av en herrelös hund. En blind gammal man med mystiskt förflutet, som fungerat som någon slags inofficiell plastfarfar åt pojken, donerar tillräckligt mycket blod för att pojken ska …” Läs mer

 

Ljudmila Ulitskaja: Det gröna tältet
Litteraturen som hot och löfte

ljudmila-ulitskaja-detgronataltet-omslag
”Vågar man månne kalla Ljudmila Ulitskajas tegelsten Det gröna tältet för en kollektivroman, eller låter det sovjetiskt på fel sätt? Den handlar i alla fall inte om att infoga sig, vare sig innehållsmässigt eller litterärt. Den vindlar, det är det bästa ord jag kan komma på, vindlar och vimlar av olika karaktärer och tidsperioder.…” Läs mer

 

Peter Pomerantsev: Ingenting är sant och allting är möjligt
Dokusåpan det nya Ryssland

peter-pomerantsev-ingentingarsantochalltingarmojligt-omslag.jpg
”Det här är en sådan där bok som jag då och då måste halvt lägga igen, vrida och vända på. Kan det verkligen vara en fackbok? Inte snarare en uppdaterad version av Aldous Huxley, George Orwell, Karin Boye? …”Läs mer

 

Svetlana Aleksijevitj: Kriget har inget kvinnligt ansikte
”Ni ska veta att de faktiskt tog ifrån oss segern”


krigetharingetkvinnligtansikte-omslag”De berättar sina historier, en och en, små nedslag i historien. Hon som följde sin man ut i kriget för att de inte kunde vara ifrån varandra, och som stred vid hans sida tills han stupade.

Vi firade vårt bröllop i skyttegraven. Inför en strid. Men jag sydde mig en vit klänning av en tysk fallskärm.

Hon vars manliga medsoldater var tvungna att förklara för sina överordnade att de behövde fler t-shirts, de kvinnliga soldaterna hade tagit allesammans och rivit sönder. Vadå? Varför behöver just kvinnliga soldater extra tillgång till rent bomullstyg en gång i månaden? Jo, förstår ni, löjtnant…” Läs mer

Fler temasidor på dagensbok.com hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2022-03-26 00:00 / Uppdaterad: 2022-03-25 22:35

Kategori: Redaktionen Tipsar, Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?