Recension

: Sommarlovsagenterna
Sommarlovsagenterna: Konstnärskoden Emmelie Hardenborg
2021
Visto förlag
7/10

Nästan lite känslan av Tintin-albumet Den svarta ön

Jag har precis slagit igen pärmarna på en småputtrig thriller för barn mellan 6-9 år. En bok jag absolut skulle sätta i nävarna på den lågstadieelev som längtar efter en första kapitelbok att läsa alldeles själv. Nästan varje kapitel slutar med en cliffhanger, och även om det inte är på nagelbitarnivå, dör spänningen i berättelsen aldrig.

Det är sommarlov mellan fjärde och femte klass och Miranda har blivit avpolletterad av sin mor på Ekudden, där moster Eva finns. Mirandas mor Annelie ska nämligen jobba hela sommaren. Det är inte ett upplägg Miranda sett fram emot, men som hon inte kan göra så mycket åt.

Eva gör sitt bästa för att Miranda ska bli kompis med sina kusiner Valentin och Nike, samt deras kompis Max. Hon bullar upp massor med saft och tilltugg. Men det vill sig inte riktigt. Till en början får jag för mig att Miranda är något äldre än sina kusiner och kanske tycker att de är lite larviga, men långt senare i boken har den tanken utvecklats till något helt annat. Finns det en bakomliggande konflikt mellan deras mammor, systrarna Annelie och Eva, som på något sätt smittar över på Miranda?

Hur som helst. Valentin, Nike och Max har en sommarlovssyssla. De vill vara agenter. Och intressant nog är det just Miranda som leder in dem på sitt första fall, när Valentins och Nikes mor Eva helt säkert är utom hörhåll. Miranda pratar om att det finns en skatt gömd på en ö i närheten. Småkusinerna låter föga övertygade. Men Miranda har kartan.

Sen tätnar mystiken. En natt vaknar barnen av en väldig smäll. En fåordig Eva står och sopar glasskärvor från ett trasigt fönster och Miranda är borta.

Jag måste säga att boken är välskriven och har en genomtänkt, trovärdig intrig. De karaktärer man får lära känna bäst i boken är naturligtvis barnen. Allra mest sympati får jag för Max.

Dock blir jag nyfiken på den konflikt som helt uppenbart finns mellan de vuxna systrarna och mammorna till bokens huvudpersoner, Eva och Annelie. Den skulle jag absolut vilja grotta ner mig mer i.

Och på sätt och vis måste man väl säga att Eva egentligen är bokens mest intressanta person, som den tillmötesgående snälla bullmamma hon börjar som, och sen utvecklas till något helt annat. Nyfikenheten på varför hon blev sådan gror vidare i huvudet när jag slagit igen boken.

I denna thriller förekommer också två mystiska män, som bara dyker upp och sedan försvinner från handlingen. Dem skulle jag vilja ha lite mer fast förankrade. Vilken relation har de till de övriga i boken?

Det kanske du kan skriva om i uppföljaren, Emmelie?

Erik Stenkula

Publicerad: 2021-09-15 00:00 / Uppdaterad: 2021-09-15 09:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8576

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?