Text

: Sommartips 2021
Sommartips 2021
10/10

Sommartips 2021

Vi har betat av ännu en midsommar i pandemins tecken – förhoppningsvis den sista – och ännu känns det kanske säkrast att göra sina sommarresor främst i böckernas värld. dagensbok.com har boktips för de flesta smakriktningar.

Trevlig sommar!

* * *

Anna Carlén:

Mina tips blir en triss i böcker om moderskap med sommarkänsla. En genre jag vältrar mig i för tillfället.

Pärlemor av Cecilia Alstermark
I Pärlemor spelar årstiderna en viktig roll. Sommaren är närvarande som en susande snäcka i klänningsfickan genom hela diktjagets svåra väg mot moderskapet. Något att stärka sig med, när sensommar övergår i höst och tiden oresonligt går.

Modersmjölken av Nora Ikstena
Det här var min sommarläsning förra året, tänkte jag skriva först. Men när jag tittar på mina anteckningar inser jag att det var mitt i vintern jag läste Modersmjölken. Sommarscenerna när mor och dotter simmar i den ljumma floden, ”varm som mjölk”, gjorde uppenbarligen intryck på mig. Modersmjölken är, förutom en bok om moderskap och dotterskap, också en bok om frihet och självständighet på flera sätt.

Hölje av Pooneh Rohi
I Rohis roman är sommaren påträngande. Den är också något främmande, ett nödvändigt ont, liksom allt annat i det liv och den plats där Mona befinner sig när hon vaknar efter förlossningen. Hölje är bok om vad som kan hända med en människa efter en förlossning. Om att känna främlingskap, overklighetskänslor inför sig själv och dem man borde älska allra mest.

Anna Liv Lidström:

För snart tjugo år sedan var jag med om bland det mest fantastiska i mitt liv. Jag gick på Jakobsbergs folkhögskolas skrivarlinje. Nu kommer jag helt skamlöst att tipsa om tre av mina forna klasskamraters böcker. Inte för att de är mina vänner, utan för att det är fantastiskt bra litteratur, men jag är stolt över att ha fått varit med från början.

Glömskan av Johanna Olsson
Det är sommar och norrländska skogar. En försvunnen lillebror och övernaturliga väsen dominerar denna historia där kavata Hedda står i centrum. Denna rafflande och nerviga bok går garanterat inte att lägga ifrån sig vare sig du är nio eller 99 bast. Tonen är drömsk men på pricken och viktiga ämnen som kvinnomisshandel behandlas.

Kramabstinens – skramlad scenpoesi av Louise Halvardsson
I dessa pandemitider är det nog många som lider av kramabstinens. Så här börjar det:

Alla ni som vaknar mitt i natten
och packar en väska
men ångrar er nästa dag

alla ni som slutat
röka, dricka, snusa
och börjat igen

alla ni som inte ringt tillbaka
bytt mobil och tappat
huvudet, jag förstår

Det är lättillgängligt och gripande så in i norden. Tipsa om denna till folk som inte tror att de gillar poesi.

Blodbilder av Charlotte Qvandt
Charlotte Qvandt är brottsutredare och det märks tydligt i denna diktsamling. Här dissekeras ett brott. Det är filmiskt, närgånget och drabbande. Här skildras en plats som går att läsa av men som aldrig ger en fullständig bild. Dikterna vill undersöka hypoteser, stämningar och handlingar som föregår effekten.

Brottsplatsen är först sin egen
För varje ny person som kommer dit
framträder ännu en brottsplats

Barbara Strand Blomström:

Analfabeten av Agota Kristof
Agota Kristof berättar om sin barndom som folkskollärarens dotter i en liten ungersk by, hur hon lär sig läsa som fyraåring och läser, läser.

Som ung vuxen med ett litet barn på armen flyr hon till Schweitz och som fabriksarbetare börjar hon skriva på franska. Att lära sig ett nytt språk, att leva på det nya språket, att skriva på det nya språket innebär för alltid att famla och att läsa, tala, skriva med ordboken som främsta hjälpmedel.

En mycket skickligt skriven – och kort – berättelse med ett stort innehåll.

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie
En uppväxtskildring om Kambili som växer upp i en överklassmiljö i Nigeria. Fadern styr sin familj med järnhand – även handgripligt – trots att han utåt vill framstå som en god man, en man som kämpar för sitt land och för demokrati.

I sin tidning skriver han om det rena, det goda, det sanna. Kambili måste vara perfekt och när hon inte är bäst för första gången i sin klass får det följder. Allt får följder och flickan kämpar hårt för att uppfylla Papas lagar och ”Guds avsikt”.

Mycket krossat porslin. Mycket för Kambili att göra sig fri från.

Dina-serien av Herbjørg Wassmo
Den kraftfulla affärskvinnan Dina i Nordnorge har fascinerat läsare världen över. En annorlunda kvinna; från tidig barndom traumatiserad. Skickligt styr hon över gården Reinsnes med handelsbod, skepp och varv samtidigt som hon tidvis lever utomlands. Människorna, cellon och de storslagna landskapen färgar texten.

Dina-serien på tre verk utökades 2021 med en fjärde bok där Dinas son Benjamin, barnbarn Karna och Benjamins hustru Anna tecknas ingående. Böcker att läsa och leva med länge.

Ella Andrén:

Återvinningscentralen av Ulrika Linder
Semestertider innebär i alla fall för min del åtskilliga vändor till den lokala återvinningscentralen. Den här udda, intressanta och tämligen livsnödvändiga arbetsplatsen är scenen för Ulrika Linders serieskildring, som bjuder på såväl skratt som igenkänning och gammal hederlig folkbildning.

Poet X av Elisabeth Acevedo
En ungdomsroman i diktformat hör inte till vanligheterna, men varför inte, egentligen? Vad passar bättre för att fånga de stora och omvälvande upplevelser som hör tonåren till, när man försöker reda ut vem man vill och kan vara, och vem man ska vara med? Dikterna blir femtonåriga Xiomaras sätt att inte bara beskriva sin tillvaro, där hon slits mellan de konservativa föräldrarnas och omgivningens krav, utan också att hitta sin egen röst.

Flicka av Edna O’Brien
Det finns gott om teman som egentligen borde vara outhärdliga att läsa om, och kanske skulle de vara det också, om det inte samtidigt fanns en sådan kraft i förmågan att över huvud taget kunna skildra dem. Numera 90-åriga Edna O’Brien gör en sådan bedrift, när hon i Flicka gestaltar hur skolflickor kidnappas av religiösa extremister i Nigeria 2014. Flickor ska inte ha utbildning, tycker extremisterna, de ska laga mat, föda barn och användas som sexslavar. Finnas för männens skull. Mitt i denna sanslösa brutalitet lyckas ändå, ibland, en vilja att överleva och vinna frihet spira.

Eva Wissting:

Vad är sommar om inte sol, vind, sand mellan tårna, salttovigt hår och doften av gammalt torp? Här är tre boktips där platsen, den fysiska omgivningen, spelar en alldeles särskild roll, fast på tre helt olika sätt.

Emily Dickinson och vulkanerna av Josefin Holmström
Under sitt liv begränsade Emily Dickinson allt mer sitt utrymme och ju äldre hon blev desto mer sällan lämnade hon sitt rum. Inte heller hennes dikter tar särskilt stor plats om man räknar antal ord varje dikt rymmer, men oj vad det går att säga mycket med få ord. Josefin Holmström (numer Josefin de Gregorio) berättar om Dickinson på ett sätt som fungerar lika bra som introduktion för novisen som fördjupning för den redan Dickinson-frälsta.

(Boken om) Min trädgård: av Jamaica Kincaid
I den här minst sagt ovanliga trädgårdsboken tillika essäsamlingen tar Jamaica Kincaid med läsaren till trädgårdarna som betytt allra mest för henne: dem hon vistades i när hon växte upp på karibiska Antigua och den hon försöker styra upp (eller om det är den som styr upp henne) i Vermont, samt ytterligare några längs vägen. Dessutom kommer hon in på hur allt hänger ihop mellan oss människor, trädgårdarna, naturen och historien.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
Kerstin Ekmans klassiker från 1993 är deckarromanen som belönats med både Augustpriset, Nordiska rådets litteraturpris och Svenska Deckarakademins pris. Den jämtländska naturen är ständigt närvarande och lika omsorgsfullt återgiven som alla de olika karaktärerna och relationerna dem emellan – både dem vi kanske kan sympatisera med och dem vi antagligen inte alls gillar.

Lena Nöjd:

Gentlemen av Klas Östergren
En historia där huvudpersonen blir vän med Henry Morgan, som har egna sätt att skaffa pengar. Lägenheten ligger på Södermalm i Stockholm och handlingen utspelar sig åren 1979 – 1980. Man ringer i telefoner med sladd eller telefonautomater som matas med mynt. Vindlande (och ibland vinglande i alkoholdimmor) om ett Sverige som inte är fritt från konflikter.

Hägring 38 av Kjell Westö
Vi befinner oss i Helsingfors och Matilda Wiik jobbar hos advokaten Thune som längtar till onsdagsklubben – ett groggsällskap som ses varje månad. Vännernas dispyter år 1938 visar olika ståndpunkter. Den ena sidan menar att socialdemokrater sympatiserar med den mordlystne intrigmakaren Stalin, den andra fräser att nazismen är en ideologi med den mest ondskefulla kärnan av dem alla. Samtidigt som ingen vet vad som kommer hända år 1939 mullrar minnet av Finlands egna inbördeskrig i kulisserna.

Smittans tid av Paolo Giordano
Personliga texter skrivna under det första året av pandemin med coronaviruset. Författaren försöker göra människan begriplig samtidigt som han kritiserar oss när vi förstör livet på jorden. Reflektionerna liknar radioprogrammet Tankar för dagen och varje avsnitt öppnar upp djupare tankar. En tunn bok som fångar många viktiga teman i vår tid.

Saga Nordwall:

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm
Om man vill ägna sin lässommar åt endast ett författarskap är mitt tips att läsa Anna-Karin Palms stora biografi över Selma Lagerlöf, som både ger bredare perspektiv och en känsla av att man efter läsningen både förstår och har lärt känna författaren. För att inte tala om lusten den väcker att sedan läsa så mycket man hinner av allt det man missat, glömt eller känner att man vill läsa om!

Rodham av Curtis Sittenfeld
Curtis Sittenfeld vet precis vad hon vill och vart hon vill när hon berättar en alternativ historia om hur det går när Hillary Rodham inte gifter sig med Bill Clinton. Och trots att jag undrar hur ingående man får skriva om verkliga personers fiktiva sexliv och andra intima detaljer får hon mig att känna mig alldeles lugn och trygg. Därtill är det spännande, engagerande och inspirerande.

Giftmakerskan av Sarah Penner
Nella och Eliza lever i 1700-talets London där den förra driver ett mycket litet apotek med gift som specialitet. Tolvåriga Eliza kommer dit som kund, sänd av sin matmor som vill ta livet av sin make, men komplikationer tillstöter. Drygt tvåhundra år senare reser Caroline till London skakad av upptäckten att hennes make varit otrogen och finner av en slump spår till den gamla historien. Det är ett lite väl högt koncentrat av sammanträffanden men också gott om hjärta, hjärna och starka kvinnor.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2021-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2021-06-27 21:30

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?