Recension

: En sång för dig
En sång för dig Marc Levy
2021
Sekwa
6/10

Anrop från den andra sidan

Utgiven 2021
ISBN 9789189157118
Sidor 325
Orginaltitel Ghost in love
Översättare Cecilia Franklin

Om författaren

Marc Levy föddes 1961 i Boulogne-Billancourt i Frankrike, men är numera bosatt i New York. Hans romaner finns översatta till många språk, och har också filmatiserats. På svenska finns bland annat Om det ändå vore sant (2001), PS från Paris (2019) och Någon som du (2020).

Sök efter boken

Thomas lever ett rätt trist singelliv i Paris. Han är alltid den som är ensam och detta till och med när han lämnar sitt jobb på konserthuset. Han är nämligen pianisten. Alla andra bär sina instrument med sig när de går i från jobbet men inte Thomas. Hans piano står kvar och han lämnar tomhänt.

Den här kvällen när Thomas går ifrån sitt arbete på konserthallen funderar han på hur han ska få tiden att gå. Han har några nära goda vänner han kan ringa, men ingen av dem känns rätt för hans sinnesstämning. Han har haft några tillfälliga flickvänner, men ingen seriös relation. En kvinna har däremot stannat i hans tankar och det är Sophie. Hon har dock ignorerat honom under en tid, så där har han ingenting att hämta.

När han gör en utvärdering kring vart han ska ta sin ensamhet faller till slut valet på modern, Jeanne. Hon är en vass, rolig kvinna som tar för sig av livet. Thomas och hon står nära varandra och deras relation är varm, lite bitsk och fylld av humor. Thomas far däremot har varit död i många år.

Väl framme i sin mors lägenhet blir han ändå lämnad själv, för hans mamma ska på dejt och har inga planer på att ställa in.
Hon lämnar honom med en tallrik kall skinka och ett tips på var han kan hitta hennes väninnas cigaretter som används vid smygrökning – de ligger i hans döde fars skrivbordslåda. När han rotar runt i lådan hittar han istället en joint och efter att ha upplevt ruset hör han plötsligt en röst. Det är Thomas far Raymond som kommit till honom.

Thomas upplever att det är felvalet att röka jointen som gör att han ser syner. Men icke. Det visar sig att det faktiskt är hans pappa som återvänt för att han behöver hjälp av Thomas. Hans aska måste nämligen förenas med hans livs kärlek. Det som däremot står klart väldigt snart är att hans pappas livs kärlek inte är Thomas mamma utan en kvinna han träffat under en familjesemester och hennes begravning äger rum i USA.

En sång för dig tar oss därför från ett något trist Paris till ett dimmigt men spännande San Francisco där Thomas gör allt för att uppfylla sin fars önskan men där han också möter sitt förflutna.

Boken har är enkla dialoger, trevliga karaktärer och ett antal relativt förutsägbara händelser. Hela berättelsen är lättsam, rolig och fin. Det är en helt perfekt balanserad feel good med bra flyt och utan några direkta överraskningar. Läsningen ger en härlig känsla i magen efteråt.

Allt kommer att bli bra.

Allt kommer att ordna sig.

Och kärleken … Den finns överallt …

Anna Magnusson

Publicerad: 2021-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2021-06-14 18:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8487

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?