Recension

: Vajlett och Rut
Vajlett och Rut Karin Alfredsson
2018
Bokfabriken
6/10

Vajlett och skolan

Utgiven 2018
ISBN 9789176299067
Sidor 294

Om författaren

Fotograf: Margoth Sonnebo

Karin Alfredsson gjorde praktik på Aftonbladet som 19-åring och har varit verksam som journalist sedan dess, i drygt 40 år. Hon bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. 2006 publicerades 80 grader från Varmvattnet som belönades med Svenska deckarakademins debutantpris. Idag arbetar hon som frilansjournalist, författare och föreläser om kvinnors situation i världen. Hösten 2017 gjorde hon comeback efter sex års paus från det skönlitterära skrivandet, med boken Skrik tyst så inte grannarna hör.

Sök efter boken

Det är lätt att tycka om Vajlett, möjligen lite för lätt. Den nya lärarinnan i den västerbottniska byn är ungefär så mycket utböling det går att vara. Det är tidigt 1950-tal och som ansvarig för barnens utbildning på orten får hon en viss respekt, som dock mer än väl vägs upp av ännu högre dos av skepsis. Bekänner hon sig månne till den rätta tron? undrar de nyfikna och rättrogna, de som är måna om att byn håller sig på den rätta, smala vägen.

Men Vajlett väljer sin egen väg. Hon kommer inte till väckelsemötena utan fokuserar på barnen – både deras utbildning och deras väl och ve i största allmänhet. Hon ordnar med friluftsdagar och ser till att alla barnen får tillgång till kläder så att de både kan vara med på gymnastiken och gå till skolan även när det fryser på. Hon till och med ordnar med skolskjuts till de fattigaste barnen som bor längst bort, dit det nästan inte ens finns någon väg.

Så, ja, det går inte att motstå Vajlett. Miljön och tiden är också så fint beskrivna att det räcker långt för läsglädjen, även när det känns som att handlingen aldrig riktigt tar fart. För bokens titel och omslaget pekar ju på Vajlett och Rut, som om boken skulle handla om dem båda och om deras relation mer än något annat, men så är det inte.

Boken handlar om Vajlett: om Vajlett som person, om Vajletts första tid på den nya orten, och, framför allt, om Vajlett och arbetet med skolan. Med en annan titel hade jag inte väntat kapitel efter kapitel på att nämen nu ska väl Rut komma in i handlingen? och då hade nog läsupplevelsen blivit en annan.

Nåväl. För den som vill fördjupa sig en stund i norrlandsmiljö på 1950-talet ger boken ändå både fin och intressant läsning och det finns hela tiden en spänning kring hur det ska gå för Vajlett som inte alltid gör som alla andra vill, hur mycket de än försöker styra henne och arbetet i skolan.

Gång på gång glömmer jag bort att det inte är tidigt 1900-tal vi rör oss i, utan faktiskt halvvägs igenom århundradet och ett litet slag efter de båda stora krigen. Det blir en påminnelse om hur stora skillnaderna ändå kunde och kan vara mellan landsort och storstad.

Eva Wissting

Publicerad: 2021-03-27 00:00 / Uppdaterad: 2021-03-26 20:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8414

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?