Recension

: Nora
Nora Merete Pryds Helle
2019
Natur & Kultur
6/10

Ett dockhem i romanform

Utgiven 2019
ISBN 9789127163423
Sidor 191
Orginaltitel Nora
Översättare Stewe Claeson
Först utgiven 2019

Om författaren

Merete Pryds Helle, född 1965, har en kandidatexamen i litteraturvetenskap från Köpenhamns Universitet och har arbetat som lärare på Forfatterskolen. Hon har skrivit flera romaner för vuxna samt böcker för barn. Tillsammans med Morten Søndergaard har hon under pseudonymnamnet Liv Mørk gett ut kriminalromaner. Romanen Folkets skönhet har tilldelats tidningen Politikens litteraturpris samt De Gyldne Laurbær, bokhandlarnas stora pris.

Sök efter boken

Nora är Merete Pryds Helles roman om den norske dramatikern Henrik Ibsens karaktär i pjäsen Ett dockhem. Både i originalpjäsen och i Pryds Helles tolkning är det Nora som är huvudperson och i båda fallen handlar det främst om äktenskapet och om kvinnans roll.

Det tema som när det begav sig blev kontrovers och skandal vid teaterpjäsens premiär 1879 – en kvinnas frigörelse i 1800-talets Norge – blir i romanen i stället en påminnelse om hur otroligt och omänskligt instängt livet för en kvinna var för inte alltför länge sedan, och hur dessa patriarkala strukturer sträcker sig in i våra dagar.

Eftersom Nora är en roman och inte en pjäs får vi i Pryds Helles tolkning mer glimtar in i Noras tanke- och känslovärld, i stället för att bara filtreras genom den yta som presenteras på Ibsens scen. Samtidigt skämmer Pryds Helle inte bort läsaren med särskilt mycket insyn.

Jag har lite svårt att få ihop bilderna av den Nora som i sin barndom är nyfiken och kunskapstörstande, med den Nora som är så blint förälskad och beredd att under flera år förnedra sig hur mycket som helst för sin kärlek. Jo, såklart att det var en annan tid och att människor då såg på sig själva och på världen på ett annat sätt. Men jag hade gärna fått komma in mer i de tankegångarna och känslorna, hur de utvecklas, kanske hur huvudpersonen vacklar fram och tillbaka eller lite tydligare hur hon stänger vissa saker ute för att hon inte orkar/vågar/kan/eller något annat.

Kanske har det också att göra med att maken Torvald gestaltas på ett sätt som gör att jag nästan direkt tycker mycket illa om honom. När han nästan enbart beskrivs som fullständigt egocentrerad och samtidigt helt empatilös, är det svårt att se vad Nora ser hos honom och hur hon så ensidigt kan hålla fast vid honom år ut och år in. Naturligtvis är även Torvald lika instängd i samhällets normer som Nora – det hade gärna fått komma mer till uttryck i boken.

Trots det är det något befriande över att få se världen ännu mer ur Noras perspektiv jämfört med i Ibsens pjäs, inte minst i form av alla de kvinnliga vänskapsband och allianser som finns i hennes liv. Och det är också intressant bara det att kliva in i det norska och europeiska 1800-talets värld och villkor ett slag.

Nora är en av tre romaner i ett samarbete mellan tre nordiska förlag – svenska Natur & Kultur, norska Oktober och danska Rosinante. Inom ramen för samarbetet har tre nordiska författare skrivit var sin tolkning av olika Ibsen-pjäser. Du kan läsa om Klas Östergrens Hilde här och Vigdis Hjorts Henrik här.

Eva Wissting

Publicerad: 2020-08-07 00:00 / Uppdaterad: 2020-08-06 19:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8185

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?