Recension

: Familjen Sköldpadda tar sig till havet
Familjen Sköldpadda tar sig till havet Zhang Ning
2018
Chin Lit
8/10

Färd i föreställningar

Utgiven 2018
ISBN 9789188227263
Sidor 42
Orginaltitel Wugui Yijia Qu Kan Hai
Översättare Eva Ekeroth
Först utgiven 2016

Om författaren

Zhang Ning är kinesisk barnboksförfattare, illustratör och art director. Hon arbetar gärna i textil, med broderi och olika färgningstekniker. På svenska finns bilderboken Familjen Sköldpadda tar sig till havet (2018).

Sök efter boken

Att sammanfatta Familjen Sköldpadda tar sig till havetHenrik Lange-vis (80 romaner för dig som har bråttom) är inte precis svårt: Familjen Sköldpadda går till havet. Det är sjukt långt. Sen går de hem igen.

Det säger inte ett jota om varför den här kinesiska bilderboken, skapad av Zhang Ning, fascinerar.

Titta till att börja med närmare på framsidans sköldpaddor: varenda gräns mellan färgsjoken består av små, små stygn. Familjen Sköldpadda tar sig till havet är nämligen helt gjort i sydda applikationer och broderier. Tygerna har Zhang Ning dessutom färgat själv. Hav, berg och djur – allt är uppbyggt av tygbitar i olika nyanser och mönster, på en gång intrikat och lite naivistiskt, och överallt är de små sömmarna synliga i kanterna.

På sin långa färd till havet träffar sköldpaddorna olika djur som svarar på hur långt det är till havet och hur det egentligen är där. Fast var och en svarar ju efter sitt förstånd och sin erfarenhet. För fågeln är havet nära, medan myrorna tror att dammen i närheten är ett hav. Alla berättar de sina egna tolkningar av vad som finns där, och det är först när sköldpaddorna, och läsaren, får se det med egna ögon som vi kanske fattar riktigt vad de menade.

Fast visst kan korallrevet se ut som en färgglad skog, och maneterna som skira fallskärmar?

Zhang Ning gestaltar havet med en barnsligt förundrad blick som är ljuvlig att kliva in i.

Ella Andrén

Publicerad: 2018-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2018-05-18 14:22

Kategori: Recension | Recension: #7344

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?