Recension

: Bög i folkhemmet
Bög i folkhemmet: en memoar Arne Nilsson
2016
Atlas
6/10

Ojämnt om dubbellivets tystnad

Utgiven 2016
ISBN 9789173895200
Sidor 254

Om författaren

Arne Nilsson (född 1948) är docent i sociologi och har forskat på homo- och queeraspekter av storstads- och arbetsliv. Han har bland annat skrivit böckerna Såna & riktiga karlar: om manlig homosexualitet i Göteborg decennierna kring andra världskriget (1998) och ”Såna” på Amerikabåtarna: de svenska Amerikabåtarna som manliga homomiljöer (2005).

Sök efter boken

Arne Nilsson föds bara några år efter att homosexualitet avkriminaliserats i Sverige. Han växer upp som ung bög i ett arbetarhem i Göteborg, ett hem där det är viktigt att inte sticka ut eller vara märkvärdig. ”Vad skulle andra säga!” är en vanlig kommentar från mamman. Ja vad skulle andra säga? I Bög i folkhemmet berättar Nilsson om livet som homosexuell under 1960- och det tidiga 1970-talet, men också om hans klassresa. Två identiteter som präglas av tystnad.

Språk- och stilmässigt är det ojämnt. Ibland liknar det mer minnesanteckningar, mer intressanta för författaren än för mig som läsare. Många avsnitt slutar abrupt med ”Jag tyckte han var attraktiv” eller ”Vi prenumererade på veckotidningarna Vi och Folket i Bild. Men också på hemmafrutidningen Året Runt”. Skaver ännu mer gör det i de få raderna om hur vännen Magnus gillade killar som såg lite farliga ut: ”Ibland var de också farliga. Han var med om att bli slagen och om att få hemmet sönderslaget. Till slut blev han också brutalt mördad. Men det var långt senare än den tid jag berättar här”. Och visst är Nilsson tydlig med att koncentrera sig på en specifik tidsperiod. Men då står stycken som dessa också ut på fel sätt. Det är som att Nilsson ofta väjer för just det våldsamma och problematiska.

Även här blir boken ojämn. Å ena sidan lyfts inte blicken från det privata. Nilsson ”märker inte” homofobiska attityder och blickar i de sammanhang han själv befinner sig i. För honom handlar ”homolivet” mer om det sociala än om något politiskt. Han ser också de erotiska, ofta anonyma, träffarna med män och umgängeslivet med andra homosexuella som två skilda världar. Samtidigt finns här många iakttagelser som jag känner igen mig i, som säger något större om erfarenheten av att vara homosexuell. Detta att lära sig att ens sexualitet är något som bör döljas. Att bli bra på att dölja, att vara tyst och arbeta upp en känslighet för vad omgivningen uppfattar och förväntar sig. Att lära sig de subtila tecknen från andra homosexuella män. Och samtidigt få höra andra skrattande säga: ”Vi visste!” Som att döljandet var förgäves, att man inte gjorde det tillräckligt bra eller att ens homosexualitet helt enkelt var ”för uppenbar”.

Det är också en intressant skildring av folkhemmet, en tid som gav förutsättningarna till att faktiskt leva ett liv som homosexuell och att göra klassresor. Mötena män emellan sker i det alltmer urbana rummet. Arne har möjlighet att studera på universitetet. Han intresserar sig för estetik och formar en identitet kring klädsel, arkitektur och musik. Långa stycken i boken kan handla just om hur personerna i hans vänskapskrets klär sig. De avsnitten är också ofta mer detaljrika än de om ”erotiska möten”. Samtidigt är klasstillhörigheten lika mycket en del av dubbellivet som sexualiteten. Även här handlar mycket om tystnad, och Arne ägnar mycket tid åt att fundera på hur han uppfattas. Hur döljer han bäst sin arbetarbakgrund i sina nya sammanhang? Och hur skulle familjen se på hans medelklasslivsstil?

Trots sin ojämnhet knyter Bög i folkhemmet samman livet som homosexuell och klassresenär och ger en inblick i tiden precis innan den svenska gayrörelsen vuxit sig stark, och innan AIDS-krisen bröt ut. Jag hittar många beröringspunkter med mitt eget liv, och känner efter läsningen att jag förstår några av mina egna erfarenheter bättre. Samtidigt finns partier där Nilsson bara skrapar på ytan, antydningar om något mer brännande och fler perspektiv som väntar på att berättas.

Daniel Mårs

Publicerad: 2017-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-06 00:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6871

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?