Recension

: Krigare
Krigare: Ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan Johanne Hildebrandt
2011
Månpocket
8/10

Plötsligt befinner jag mig själv på mission i Afghanistan

Utgiven 2011
ISBN 9789172322530
Sidor 340

Om författaren

Foto: Anna-Lena AhlströmFoto: Anna-Lena Ahlström

Johanne Hildebrandt är journalist och författare. Förutom trilogin om Valhalla har hon skrivit en uppmärksammad reportagebok från kriget på Balkan. År 2011 utkom reportageboken Krigare om svenska soldater i Afghanistan. År 2012 valdes Hildebrandt in i kungliga krigsvetenskapsakademien. Hon är den första kvinnan sedan akademin grundades 1796. Johanne Hildebrandt är uppvuxen i Västerbotten och är idag bosatt i Stockholm.

Sök efter boken

Jag håller egentligen på att läsa en annan bok om Sveriges insats i Afghanistan, Wilhelm Agrells Ett krig här och nu, när jag börjar på den här. Till skillnad från Agrells ganska torra faktaspäckade beskrivning av insatsen, så landar Johanne Hildebrandts bok i hela kroppen. Hon lyckas med sin berättelse ge mig en känsla av att jag faktiskt förstår en del av vad som hände där. Jag är väl knappast ensam om att vara otillfredsställd med medierapporteringen och informationen ifrån politiskt håll om just detta krig. Eller ”fredsbyggande insats” som verkar ha varit Sveriges officiella benämning på kriget.

Här har Hildebrandt fokuserat på soldaterna, krigarna, och levt tillsammans med dem på basen utanför Mazar-e-Sharif i den norra delen av Afghanistan. Det är en unik berättelse hon levererar. Genom att följa soldaterna i deras vardagsliv växer det fram en bild av situationen som på intet sätt stämmer överens med den rapportering och debatt som har presenterats för svenska folket.

När den internationella insatsen drog igång efter USA:s snabba attack mot talibanregimen, handlade det om traditionellt fredsbevarande och om att stödja den nya regeringen i Kabul i arbetet med att skapa en fungerande statsapparat. Någonstans under vägen förändrades dock uppdraget, och Sverige fann sig plötsligt arbeta med strategisk upprorsbekämpning. Det är en avgörande skillnad, och det är märkligt att det smög sig på utan att någon tycktes märka det. Eller så ville någon vänlig själ förskona oss medborgare från att höra talas om det där jobbiga som vi inte har behövt befatta oss med på tvåhundra år. Oavsett om det handlar om medveten förvrängning och nedtoning för nationens bästa eller rent självbedrägeri, så gör det mig ledsen att arbetet soldaterna har gjort där nere har blivit så missförstått och ibland till och med bespottat. I media har det refererats till soldaterna som ”legosoldater” och ”vita ariska stridspittar”. I våra grannländer verkar debatten ha förts på ett mer värdigt sätt. De som där är motståndare till att skicka trupper till Afghanistan har haft den goda smaken att inte kritisera de soldater som utför det jobb dom är satta av sin regering att göra, utan riktar krutet åt det håll det hör hemma.

Det finns så mycket som är intressant i den här boken. Inte bara hur själva soldatjobbet görs, utan allt runtomkring. Läsaren får en skymt av hur det fungerar hos de andra länderna, Natoländerna. Länder som har minne av krig. Vi får en inblick i byråkratin runt en insats, och får möjlighet att häpnas över hur lång tid det tar att få till vettig utrustning för de stridande.

En av de sorgligaste sakerna som tas upp är hur lågt värderade de svenska soldaterna är av sitt samhälle. Det märks inte bara på lönen i förhållande till danska, norska och finska trupper, och den servicenivå de kan förvänta sig, utan också på hur mycket det de har att säga är värt. De verkar ha svårt att göra sina röster hörda och få utrymme att berätta om sitt jobb så att det når ut till oss övriga medborgare.

Just därför känns Hildebrandts bok extra viktig. Det finns gott om folk som har åsikter om Sveriges insats i Afghanistan, men min känsla är att många utav de åsikterna grundar sig på andra saker än verkliga förhållanden. Det borde kunna krävas läsning av den här boken innan en blir godkänd till att uttala sig.

Kari Kapla

Publicerad: 2013-08-13 00:00 / Uppdaterad: 2013-08-13 08:58

Kategori: Recension | Recension: #5340

3 kommentarer

Tack för fina ord, en bra recension! Mvh/ Peder Sunna

Peder Sunna Oregistrerad 2013-08-13 10:13
 

Tack för en bra recension /Walle

Walle Oregistrerad 2013-08-13 17:43
 

Tack ska ni ha!
Det känns fint att ni gillade den.

Vänliga hälsningar Kari

Kari Kapla Redaktionen 2013-08-13 18:55
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?