Recension

: The Zombie survival guide
The Zombie survival guide: Complete protection from the living dead Max Brooks
2003
Duckworth Overlook
7/10

Allt du behöver veta inför zombieapokalypsen

Utgiven 2003
ISBN 9780715633182
Sidor 247

Om författaren

Max Brooks (född 1972) är amerikansk författare och skådespelare. Han började som manusförfattare på Saturday Night Live, för vilken han tilldelats en Emmy Award. Som romanförfattare debuterade han 2003 med The zombie survival guide och har därefter följt upp med Världskrig Z (2006) och med en uppföljare till debuten, The zombie survival guide: recorded attacks (2009). Max Brooks är uppväxt i New York och son till regissören Mel Brooks.

Sök efter boken

21 stycken arbetsveckor, mer behöver du inte lägga ner för att förbereda dig så pass bra att dina chanser att överleva zombieapokalypsen går från obefintliga till en bra chans. Men någon garanti är det ju inte och om du istället väljer att lägga ner den tiden på nyttigheter så kan du ju med en lön på 150 kronor per timme tjäna 225 000 kronor eller plugga en termin på högskolan. Väljer du något mer fritidsinriktat substitut så kan du ju se 1000 långfilmsklassiker, lära dig grunderna i esperanto eller lägga ett 5000 bitars pussel.

En god medelväg är dock att lägga ner några få timmar på att läsa själva guiden, Max Brooks The Zombie survival guide: complete protection from the living dead, för det ger ju ändå en viss inblick i hur du skall tackla världen om de odöda skulle ta över, men utan att ge dåligt samvete för den tidsmässiga alternativkostnaden. För läsningen av denna överlevnadsguide är en ren njutning såtillvida att du befinner dig i harmoni med den nördiga delen av dig själv.

Efter att World War Z, filmatiseringen av Brooks bok med samma namn, nyligen gick upp på bio som ännu en i den långa raden av världens dyraste filmer får väl författaren sägas ha nått upp till den allra högsta nivån av zombiekännare tillsammans med genrens storheter som George A Romero och Robert Kirkman. Denna guidebok har dock några år på nacken och kom ut redan 2003 även om den i år, 2013, också översatts till svenska.

Så vad finns då innanför pärmarna till den bok vars instruktioner skall lära dig hur just du kan överleva den stora attacken där dina vänner, grannar och kollegor kommer att sluta upp som zombieföda (eller ännu värre som zombies själva)? En hel del faktiskt och på de 250 sidorna får du steg för steg lära dig om hur zombieviruset, solanum, fungerar. Vilka vapen som är att föredra, vart man bäst skall hålla sig gömd, hur man ska förflytta sig, hur man strider och hur man på lång sikt skall bete sig för att överleva i en ”undead world”. Därtill kommer en genomgång av historiska zombieattacker från förhistorisk tid till våra dagar. Stort och litet blandas där både lärdomar som att man måste ligga lågt under minst tjugo år om hela världen tas över som att det är bäst att ha en kortklippt frisyr som är max en inch lång.

Att det är frågan om något annat än postapokalyptisk pornografi för åtminstone relativt zombiefrälsta råder det väl knappast något tvivel om men man behöver knappast heller vara någon som platsar som medverkande i ett avsnitt av National Geographics Survivalists för att läsa den. Brooks tar hela tiden det han skriver på fullaste allvar och det är just där som behållningen finns, när allt är på allvar blir det samtidigt en humoristisk nivå över hela arbetet även om många delar i sig kan vara ganska torra (stundtals finns dock även mer direkt humoristiska inslag). Medan man läser den får man, om man tillåter sig det, flera aha upplevelser där det resoneras kring att en SUV inte alls behöver vara det bästa fordonet (stor risk att de är byggda för att se ”tuffa” ut och inte nödvändigtvis för att köra omkring utanför vägnätet) eller att någon avkrok i Sibirien inte behöver vara det säkraste området (mänsklighetens två största befolkningskoncentrationer befinner sig ju precis söder om den).

Ja, när man läser den detaljrika och konkreta guiden så är helt enkelt zombiefaran lika påtaglig som vilken fågelinfluensa som helst och att köpa en machete, börja träna skytte eller förvandla sommarhuset till en fästning kanske inte är en så dum idé ändå. Och vad är väl 225 000 kronor eller 20 högskolepoäng egentligen värda om man ändå kommer att sluta upp i magen på en zombie? Att man tänker så, om än för bara någon enstaka minut direkt efter att man läst boken får ju ändå ses som något av en kvalitetsstämpel.

Oscar Rooth

Publicerad: 2013-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2015-01-07 09:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5339

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?