Recension

: Prepping
Prepping: Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta Anna-Maria Stawreberg
2017
Norstedts
6/10

Prepping – din medborgerliga plikt

Utgiven 2017
ISBN 9789113077109
Sidor 176

Om författaren

Anna-Maria Stawreberg är journalist och har tidigare skrivit flera böcker på ämnet föräldrarskap. Stawreberg kallar sig inte själv prepper men är intresserad av ämnet.

Sök efter boken

För ett par veckor sedan skickades den klassiska broschyren ”Om kriget kommer” till alla svenska hem. Ja , nu heter den ”Om kriget eller krisen kommer”, men innehållet är ungefär detsamma och går i stora drag ut på att alla hem bör ha lite smått och gott hemma så att man kan klara sig själv under en vecka. Utan att termen används i broschyren så meddelar staten helt enkelt att alla medborgare måste bli preppers!

Preppers (ibland används den något mer försvenskade varianten preppare och tidigare användes oftare termen survivalist) är sådana som på olika nivåer förbereder sig för det värsta, om just saker som nämns i broschyren skulle inträffa. Vilket kan ses som en skala från långvarigt strömavbrott via krig ända till zombieapokalypsen (för den sistnämnda finns flera nischade böcker som Max Brooks The zombie survival guide eller svenska Herman Geijers Zombieapokalypsen: din guide till överlevnad). Prepping har under de senaste åren fått ett rejält uppsving och gått från någonting som för ett antal år sedan sågs som extremt – tänk amerikanska konspirationshetsare som lagrar mat och vapen ute på vischan inför den kommande FN-invasionen – till att bli en sund förberedelse inför fenomen som extremare väder och cyberattacker. Samtidigt så är nog mest trenden ändå något för lägenhetsinnehavare i storstäder, på landet har man alltid varit preppers om än omedvetna om själva ordet.

När det numer är ens medborgerliga plikt att vara en prepper så kan det vara lite intressant att läsa några rader mer än den nämnda broschyren. Och förra året släpptes en relativt tunn och lättläst bok av Anna-Maria Stawreberg som helt enkelt heter Prepping och går igenom grunderna. Både vad man bör ha i form av saker och kunskaper, lite bakgrund till fenomenet prepping och en liten allmän beskrivning om katastrofer som fenomen och hur människor påverkas. Boken är både lättläst och väldigt konkret när den går igenom grunden för de förberedelser som behöver göras. Och hela tiden varvat med intervjuer med personer som är aktiva preppare och bland dem den i litteratursverige mest kände sådan: Lars Wilderäng, som med den apokalyptiska Stjärnklart-trilogin lyfte fram prepping till en bredare massa (och även fick undertecknad att vid första ikeabesök efter läsning hamstra på mig 1,000 värmeljus). Den invändning man kan ha är att Stawreberg kanske skulle ha skrivit hundra sidor till? Hon täcker det mesta, men med lite mer djup skulle det ändå vara en lättläst och ganska kort guide.

All information i boken går givetvis att införskaffa sig på nätet. Och där finns ju såklart även mycket mer, på div. survivalist/prepper-forum kan man ingående läsa på om detaljfrågor om multiverktyg och olika märken på vattenreningstabletter. Men just därför blir en bok som Prepping ett ganska bra mellanläge: lite mer praktiskt beskrivande än ”Om kriget kommer”-broschyren, men utan att bli särskilt extrem. Lite vad som är bra att ha hemma (finns flera listor på bra att ha) och lite grunder i överlevnad. Lite spännande för den yngre stadsbefolkningen, men en uppstapling självklarheter för de som växt upp med ”Om kriget kommer”-broschyrer eller bor på landet.

Oscar Rooth

Publicerad: 2018-06-08 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-07 09:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7365

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?