Recension

: Förberedd
Förberedd: En introduktion till skandinavisk krisberedskap och prepping Mikael Sjödin & Stefan Sjödin
2016
BoD
6/10

Hur många vattendunkar har du hemma?

Utgiven 2016
ISBN 9789176990445
Sidor 143

Om författaren

Mikael Sjödin och Stefan Sjödin är bröder och entreprenörer. Tillsammans har de skrivit boken Förberedd: En introduktion till skandinavisk krisberedskap och prepping. De driver även projektet Semper Miles, som fokuserar på försvar och beredskap.

Sök efter boken

Från att ha varit lite av en obskyr prylsport är prepping nu närmast att betrakta som en folkrörelse. Folk inser mer och mer att samhället har många svaga punkter och att det inte finns någon beredskapsapparat som automatiskt tar hand om dig om det händer något. Som hyfsat frisk vuxen person är du dessutom skyldig att kunna ta vara på dig och de dina i några dagar innan du kan förvänta dig någon hjälp från samhället. De resurser som trots allt finns är vikta åt personer som inte kan ta hand om sig själva.

Det behöver inte vara apokalypsen vi förbereder oss för, ett simpelt strömavbrott kan ställa till det nog så mycket i vår vardag. På landsbygden är folk ofta förberedda på ett annat sätt än i städer. Där är man kanske van vid snöstormar, strömavbrott och andra störningar, och utrustar sitt hem med alternativ värmekälla, matförråd och andra nödvändigheter. Det är i städerna det blir mest problem när oväntade saker händer.

Författarna har skrivit den här boken som en hjälp att komma igång med ett förnuftigt preppande. Det handlar inte om atomsäkra bunkers i trädgården och en vapenarsenal för att mota bort plundrare, utan helt enkelt om vad du ska tänka på att ha i ditt hem för att klara en kortare kris.

Till att börja med skall du ha en radio, med batteri eller som man vevar igång, för att kunna följa med i vad som händer. Du ska ha vatten, mat, campingkök, stearinljus, bränsledriven värmekälla och du ska ha förberett med plastpåsar och sopsäckar för toalettbesök. Shoppinglistan kan egentligen göras hur lång som helst, och går man in på valfri preppingsida på nätet finns många tips och tricks för hur man utrustar sitt hem.

Man bör också göra en plan för evakuering. Det kan hända att man är tvungen att lämna sitt hem, och då måste man ha tänkt genom innan hur man skall gå tillväga och vart man ska ta vägen.

Om strömmen går kan man ju heller inte googla saker. Se till att ha några böcker hemma om odling, överlevnadshandbok, jakt & fiske, matlagning, konservering, bakning och styckning. Om det blir en långvarig kris kanske du måste börja snara kaniner i stadsparken…

Det här är en egenutgiven publikation. Författarna tyckte att det saknades rimlig skandinavisk litteratur i det här ämnet och tog på sig själva uppgiften att fylla det tomrummet. Man skulle kunna säga att de driver en privat upplysningskampanj i syfte att få svenska folket mer krismedvetet. Jag tycker att det är väldigt sympatiskt. Boken i sig är väl inte något litterärt storverk, men den är enkel och tydlig och rakt på sak. All information som finns i boken kan du hitta om du sätter dig ner framför internet ett par kvällar, men författarna har gjort oss den tidsbesparande tjänsten att samla ihop allting och göra det överskådligt. De ger oss också tips på hemsidor och böcker som kan vara bra att ta sig en titt på.

Seså! Gå iväg och skaffa ett spritkök och några vattendunkar nu.

Kari Kapla

Publicerad: 2016-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2016-04-23 21:19

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6532

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?