Recension

: Zombieöverlevnad
Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen Herman Geijer
2015
Apart Förlag
7/10

Hur du överlever en apokalyps

Utgiven 2015
ISBN 9789187877087
Sidor 124
Illustratör Jimmy Wallin

Om författaren

Herman Geijer

Foto: Jan-Åke Eriksson

Herman Geijer beskrivs av bokförlaget som Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert. Han gör studiecirklar, föreläsningar, en blogg och en podcast om zombier, katastrofer, krisbeteenden och överlevnad. 2014 kom Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen ut och 2015 blev han framröstad som lyssnarnas sommarvärd i P1.

Sök efter boken

Det finns flera zombieapokalypsöverlevnadsböcker (ett jättelångt ord som av någon anledning inte rödmarkeras i mitt Word-dokument). Herman Geijer har skrivit en till, illustrerad av Jimmy Wallin. Geijers bok är speciellt intressant av flera anledningar. För det första handlar den om överlevnad i ett större perspektiv. Man kan se zombieapokalypsen som ett spännande exempel på en situation som kräver överlevnadskunskap, men kunskapen man får genom Geijers bok hjälper en inte bara när zombierna kommer, utan också vid en pandemi eller ett större elavbrott. För det andra utgår den från ett svenskt perspektiv. Geijer beskriver den svenska naturen. Hur överlever man i skogen för att inte frysa ihjäl? Vilka växter är ätbara? Geijer beskriver även den svenska beredskapen, vem som har ansvar för vad när något händer, samt hur svenska myndigheter agerar vid kriser. Till exempel berättar han att Sverige kommer få problem med livsmedelsförsörjningen då vi inte har något beredskapslager kvar. Istället har EU gemensamma livsmedelslager, och då apokalypsen kommer skärs transportvägarna av. Vi ligger med andra ord risigt till när zombierna kommer om vi inte lär oss odla och lär oss om ätbara växter.

Zombieöverlevnad tar förutom överlevnadstips även upp krispsykologi, och Geijer ägnar ett stort utrymme åt katastrofforskning och vad den säger om hur människor beter sig vid kriser. Till exempel avfärdar Geijer masspaniken. Geijer hävdar att panik är en förhållandevis ovanlig reaktion när något katastrofalt händer, och enligt sociologen Enrico Quarantelli finns det tre grundförutsättningar för panik: Man måste känna sig instängd men samtidigt ha en möjlig flyktväg; en känsla av hjälplöshet parad med att människor runtikring upplevs som hjälplösa; en känsla av isolering och ensamhet. Geijer hävdar att det är betydligt vanligare med handlingsförlamning och tipsar om att det vid sådana tillfällen ofta hjälper att beordra den handlingsförlamade.

Geijers bok tar upp allt från olika typer av zombier till postapokalyptisk sjukvård. Vill du ligga steget före och öka dina överlevnadschanser inför apokalypsen är det här boken för dig.

Tone Sundberg Brorsson

Publicerad: 2016-01-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-29 19:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6407

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?