Recension

: Sagoberättarens dotter
Sagoberättarens dotter Saira Shah
2003
Forum
4/10

Action i Afghanistan

Utgiven 2003
ISBN 9137120611
Sidor 221
Översättare Eva Haskå

Om författaren

Saira Shah är frilansjournalist och krigsreporter och har rönt stora framgångar med sin uppmärksammade och prisade dokumentär Obarmhärtighetens slöja där hon med risk för sitt eget liv filmade med kameran gömd under sin burka.

Sök efter boken

Sagoberättaren Shah går i exil. Från Afghanistan reser han till Storbritannien och bosätter sig där. Det är därför som invandrarbarn Saira Shah, sagoberättarens dotter, växer upp. Och det är med sagor om ett avlägset Afghanistan hon lär sig förstå sin kultur.

Det är också delvis de här sagorna som får henne att resa till sina föräldrars hemland, vid 21 års ålder. Afghanistan är då inblandat i ett blodigt krig mot Sovjetunionens ockupation. Shah rider med mujaheddin, de afghanska ”frihetskämparna” och skildrar händelseförloppet under tiden.

Det ska under årens lopp bli fler resor till Afghanistan. Landet har långsamt förändrats, samtidigt som mycket lever kvar som förut. Shah skildrar i den här boken så klart också hur talibanernas välde ser ut för den enskilde. Skildringen spetsas med minnen från barndomen och hågkomster av olika afganska berättares sagor och myter.

Det är mycket action – bakhåll, bombattacker, överfall. Shah har säkerligen upplevt mycket spännande i sina dar i ett krigsdrabbat land. Så särdeles intressant är det dock inte att läsa om, tycker jag. Det känns mer som en memoar än som någon samhällsskildring.

Men som memoar klarar den inte riktigt av att väcka intresse; Shahs liv må ha varit spännande, men hon är i första hand en observatör. Hennes insats har varit som en journalist som bevittnat andra agera, inte gjort så mycket själv.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 11:20

Kategori: Recension | Recension: #948

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?