Recension

: Artemis Fowl - Evighetskoden
Artemis Fowl - Evighetskoden Eoin Colfer
2003
Egmont Richters
5/10

Artemis på rätt väg

Utgiven 2003
ISBN 9177152301
Sidor 293
Orginaltitel Artemis Fowl - The Eternity Code
Översättare Lisbet Holst

Om författaren

Eoin Colfer är en framgångsrik författare på Irland där han lever med sin fru och son. Han har avslutat sin karriär som lärare och skriver nu på heltid. Hans första roman, ”Benny and Omar”, blev en stor framgång i England. Det har pratats en hel del om en film om Atemis Fowl men det verkar inte vara något klart ännu.

Sök efter boken

Artemis Fowl är tillbaka igen, den här gången med sin far som en del av sitt liv för första gången på länge. En pappa som är förändrad och vill att familjen ska bli laglydig. Mjuka mänskliga värden är viktigare än makt och pengar. Unge Artemis beslutar sig för att avsluta de affärer han har på gång för att sedan följa i sin fars fotspår. Naturligtvis blir detta inte så enkelt som han tänkt sig. Särskilt inte när Butler, hans livvakt och ständige bundsförvant, dödas…

Artemis har skapat något han kallar en C-Kub, en kombination av människo- och vätteteknologi. Denna intelligenta lilla pda kan knäcka i princip alla koder och ta över vilket nätverk som helst. Det är i samband med att den stjäls som Butler dödas. För att få tillbaka den tar Artemis hjälp av vättarna vars existens kan avslöjas av C-Kuben.

Boken följer inte riktigt mönstret i dom två tidigare vilket är bra. Den första var väldigt bra medan den andra i princip bara var en upprepning av den första vilket naturligtvis inte fungerade. Den här gången har dock Colfer ansträngt sig lite extra. Boken innehåller då och då utdrag ur Atremis egen dagbok på ett bra sätt och vi får stifta bekantskap med minst en person som troligtvis kommer vara med i kommande böcker. Nu räcker inte detta ända fram men det är på rätt väg. Varför inte ta med lite fler nya och spännande saker och personer? Varför begränsa sig så?

Colfer verkar också ha fått en större respekt för sina läsare, det inte är lika nedlåtande skrivet som tidigare. Nedlåtande är lite hårt men det fanns tidigare ingen tro på att den unga målgruppen var kapabel till att ta till sig mer komplicerade texter och själva lista ut saker och ting. J.K. Rowling har väl redan visat hur fel det är, tycker jag. Nu har nog böckerna om Artemis en lite yngre målgrupp än de om Harry men inte så mycket yngre. Det skulle vara en bättre läsupplevelse om man kände att författaren hade lite mer förtroende för sina läsare.

Även denna gång är det en rätt påkostad produktion som kommer göra sig bra i bokhyllan bredvid dom andra i serien även om omslaget till den engelska upplagan är mycket snyggare. Du kan vara rätt säker på att det kommer fler delar och efter Artemis Fowl – Evighetskoden känns det faktiskt som om det är något att se fram emot igen. Vi pratar inte Harry Potter-klass här men i väntan på att nästa Potterbok på svenska kan Artemis Fowl stilla den värsta abstinensen.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2003-10-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #942

2 kommentarer

Jag håller verkligen inte med! Först och främst har jag aldrig känt mig nedvärderad av Colfers språk och för det andra läser jag hellre Artemis Fowl än Harry Potter. Om Artemis Fowl då har en yngre målgrupp än Harry Potter är Harry Potter skriven för läsare i åldern 17+! Till sist kan jag tillägga att jag inte anser att Artemis Fowl är ett komplement till Harry Potter utan ett alternativ som tar över nu när Harry Potter-böckerna har spårat ur.

Jag diskuterar gärna böcker, jag kan nås på scouten@bjornlarsson.se

Björn Larsson Oregistrerad 2006-06-21 23:12
 

scouten@bjornlarsson.se gäller inte längre. För mer info, se http://www.bjornlarsson.se/info.htm

Björn Larsson Oregistrerad 2007-02-26 21:38
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?