Recension

: Kafé Sokrates
Kafé Sokrates Christopher Phillips
2003
Forum
5/10

Filosofi für alle

Utgiven 2003
ISBN 9137121405
Sidor 249
Orginaltitel Socrates Café
Översättare Frederik Sjögren
Först utgiven 2001

Om författaren

Christopher Phillips är universitetslärare och frilansjournalist, och grundare av organisationen Society for Philosophical Inquiry. Han är bosatt i Virginia, USA.

Sök efter boken

I dagens värld är filosofi ett tungt ämne man inte förväntas ha särskilt många åsikter om, om man inte har läst ett stort antal poäng i ämnet på universitetet. Efter att ha tragglat sig igenom diverse närmast oläsliga avhandlingar kanske man kan våga sig på en åsikt.

Men så borde det inte vara, menar Christopher Phillips. Filosofi borde vara var mans och kvinnas verksamhet. Alla borde ägna sig åt det, och uppmuntras att ägna sig åt det. Och i det syftet har han dragit igång något han kallar för Kafé Sokrates. Tanken är helt enkelt att under tämligen informella förhållanden – kanske på ett kafé, i en lågstadieskola eller på ett pensionärshem – diskutera några av livets viktigaste frågor.

Det kan röra sig om den egna identiteten – vem är jag, varför lever jag – till vad vänner är eller filosofiska sökanden över huvud taget. Som grund för diskussionerna har Phillips det han kallar för den sokratiska metoden; att man aldrig ska försöka pådyvla andra en given sanning, utan att man ska fråga och ifrågasätta. Låta nyfikenheten och utforskarlustan ta överhanden, och inte störa dem allt för mycket.

”Filosofi på ett nytt sätt”, är undertiteln till boken, och det stämmer på sätt och vis. I boken skildras hur olika sessioner av Kafé Sokrates kan gå till. Phillips återberättar diskussionerna, sina egna tankar kring dem, och vad det ledde till åtminstone för honom. Att delta i de här diskussionerna kan säkerligen vara givande för deltagarna. Men att läsa om väl valda, återgivna delar av dem är tyvärr inte riktigt lika spännande.

Det blandas sedan ihop med referenser till äldre filosofer av olika sorter. Det gör att boken blir lite av en blandning i handbok för den som är intresserad av att arrangera liknande diskussioner, och en grundkurs i filosofi – men i light-version. Den skummar lite väl mycket på ytan av många ämnen för att den ska tjänstgöra som en mer tänkvärd filosofi-bok. Och principerna för hur man arrangerar diskussionerna är inte så avancerade att det motiverar någon längre utläggning. Det välmenande projektet till trots är boken därför inte så särdeles intressant.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 14:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #948

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?