Recension

: Artemis Fowl
Artemis Fowl Eoin Colfer
2001
Egmont Richters
8/10

Harry Potter med automatvapen

Utgiven 2001
ISBN 9177117816
Översättare Lisbet Holst

Om författaren

Eoin Colfer är en framgångsrik författare på Irland där han lever med sin fru och son. Han har avslutat sin karriär som lärare och skriver nu på heltid. Hans första roman, ”Benny and Omar”, blev en stor framgång i England. Det har pratats en hel del om en film om Atemis Fowl men det verkar inte vara något klart ännu.

Sök efter boken

Det är lätt att dra paralleller mellan Harry Potter och Artemis Fowl men jag är inte säker på att det är riktigt rättvist att göra det. Båda är unga pojkar men det är inget ovanligt när det gäller ungdomsböcker.

Fowl är en ung blivande mästerbrottsling vars far förmodas vara död och vars mor är sinnessjuk som en följd av det. Han har en plan som går ut på att lura av de skygga vättarna en del av deras guld. Resten av mänskligheten vet inte ens att vättarna existerar och det är på det sättet de vill ha det. När jag pratar om vättar är det inte de små mystiska varelserna från sägnerna. Nej, dagens vättar är tekniskt välutvecklade och lever under jord. Gnomerna är den ledande rasen bland de underjordiska folken men det finns även troll, dvärgar, svartalfer, älvor och minst en kentaur som tillsammans går under betäckningen vättar.

Eoin Colfer har byggt upp en spännande värld med roliga, intressanta och levande karaktärer som det är lätt att leva sig in i. De olika raserna har alla sina egenheter från dvärgarna som kan sätta käkarna ur led och gräva tunnlar genom att äta sig fram genom marken till svartalferna som kan frammana eldklot och är eldsäkra. Fowl har alltså en plan för att lura av gnomerna en del av det guld de har undangömt. För att lyckas med detta måste han komma runt alla deras försvarsmekanismer. Att lura vättarna är dock ingen liten bedrift med tanke på att de har massförstörelsevapen och kan stoppa tiden. Fowl vet dock mer om vättarna och deras knep än de kan tro och det blir en jämn kamp ända till slutet.

Eoin Colfer själv har beskrivit boken som en Die Hard i sagolandet och liknelsen är kanske lite överdriven men inte helt felaktig. Frågan är bara om dagens ungdomar kan relatera till Die Hard då den inte direkt är en ny film. Å andra sidan kanske jag inte är riktigt så gammal som jag känner mig i jämförelse med bokens målgrupp, så det kanske fungerar. Artemis Fowl är en väldigt underhållande bok och jag önskar att det funnits fler sådana när jag växte upp. Om du är intresserad kan du med lite tur hitta ett tunt häfte hos din bokhandlare där du får två kapitel som smakprov utan kostnad. Du kan även läsa dem på den officiella webbplatsen om du vill men då är de på engelska. Artemis Fowl har alla förutsättningar att bli en gigantisk framgång, inte minst med tanke på att historierna om Harry Potter har breddat vägen och gjort ungdomsböcker till något hett Det lär inte dröja länge förrän det finns en uppföljare tillgänglig.

Boken är välskriven och sticker ut lagom mycket för att den ska bli riktigt spännande och intressant men inte tillräckligt mycket för att den inte ska passa in i bilden av en fantasybok för ungdomar. Den är väldigt spekulativ och kommersiell, en riktig produkt vilket inte är ovanligt när det handlar om att tjäna pengar på ungdomar. Colfer har fått 700.000 pund i förskott för rättigheterna. Potters möjlige efterträdare på världens topplistor är något alla förlag letar efter med ljus och lykta och de öppnar säkert gärna rejält på plånboken. Efter att ha läst Artemis Fowl är det nog ingen som blir förvånad när jag säger att filmen beräknas komma ut 2002…

PS. Kan du gissa hur dvärgarna gör sig av med all jord de sätter i sig?

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-09-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 12:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #326

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?