Recension

: Harry Potter och Den flammande bägaren
Harry Potter och Den flammande bägaren J K Rowling
2001
Tiden
10/10

En förtrollande bok

Utgiven 2001
ISBN 9188877515
Översättare Lena Fries-Gedin

Om författaren

Fotograf: Richard Young

Den första boken om Harry Potter var J.K. Rowlings författardebut. Hon kom på figuren Harry Potter och upplägget för alla sju böckerna under en tågresa från Manchester till London.

Rowlings första bok för vuxna, Den tomma stolen, utkom 2012. Hon har även skrivit flera kriminalromaner under pseudonymen Robert Galbraith.

Rowlings egen webbplats – Massor med fakta kring böckerna och karaktärerna i dem.

Sök efter boken

Ingen kan väl ha undgått att lägga märke till Harry Potter de senaste åren. Det enorma genomslag böckerna har fått är verkligen uppseendeväckande. De har även lyckats med konststycket att få ett stort antal ungdomar som annars aldrig läser böcker att göra det. Detta är i sig tillräckliga bevis på att det är något speciellt med Harry och när filmen får premiär om knappa två lär han bara bli ännu större.

Den fjärde boken om Harry är den tjockaste hittills och har samma tjusiga omslag som sina föregångare. Den årliga quidditch turneringen mellan Hogwarts elevhem är inställd till förmån för en återupplivad tradition, magisk trekamp. Magisk trekamp lades ner på grund av allt för många dödsfall bland deltagarna men nu ska man göra ett nytt försök med syfte att öka förståelsen mellan trollkarlar och häxor från olika länder. Rowling vidgar våra vyer ordentligt i och med att det är trollkarlar och häxor från tre olika magiskolor i världen som deltar i tävlingen. Detta är första gången som vi på allvar får veta något om hur världen för magiker fungerar och ser ut. Vi introduceras även för ett antal nya varelser och raser.

Även detta skolår får Harry, Ron, Hermione och de andra eleverna en ny lärare i Skydd mot svartkonster, Monsteröga Moody som tidigare jagat onda trollkarlar och blivit lite paranoid av det. Lupin som innehöll positionen i förra boken dyker inte upp men det gör istället Sirius Black, Harrys gudfar.

Som vanligt är det välskrivet, väl genomtänkt, bra översatt och otroligt bra. Rowling ser till att hela tiden hålla oss på sträckbänken genom att ge oss små doser av information om världen men inte för mycket och inte allt på en gång. Det finns mycket kvar att avslöja i kommande böcker och jag ser verkligen fram emot att få lära mig mer.

De element som gjort de tidigare böckerna så framgångsrika finns med även denna gång. Det jag syftar på är att det är ämnen som ungdomar och självklart alla vi som en gång varit ungdomar kan relatera till så som svartsjuka, hur svårt det är att bjuda ut någon första gången, sättet på vilket vuxna undanhåller sanningen för att skydda barnen och maktlösheten man känner när man inte blir tagen på allvar bara för att man inte är gammal nog att rösta som tas upp.

Rowling är en mästarinna i att ge karaktärerna olika personligheter och det är vad som motiverar personerna som är nyckel till gåtorna i böcker och det gäller även denna gång. Beteenden som verkar suspekta visar sig ofta ha helt andra bakomliggande orsaker än man först tror och det är inte förens i slutet man förstår hur det hela hänger ihop.

Enligt Rowling ska det bli sju böcker i serien och hon hade huvuddragen i historierna klara för sig redan innan arbetet med den första boken började. Vad jag förstår så har hon redan skrivit sista paragrafen i sista boken. Det borde borga för fortsatt hög kvalitet och de farhågor jag haft om att det blir en evighetsserie med Lord Voldemort som återkommande skurk inte besannas.

Jag läste en nyhetsnotis i tidningen nyligen om att rektorn på en skola i USA har förbjudit eleverna att läsa Harry Potter böcker i skolan då de magiska inslagen strider mot den kristna tron. Jag är inte säker på hur mycket av det som är sanning men fenomenet Harry Potter lär i alla fall överleva den om det är sant.

För inte så länge sedan recenserade jag Artemis Fowl av Eoin Colfer som jämförts med Harry Potter, den fick åtta i betyg. Jag var nära att ge den en nia men i jämförelse med Harry Potter och Den flammande bägaren är den absolut inte värd mer än en åtta. Denna den fjärde boken om Harry Potter är till och med snäppet bättre än sina föregångare. Den enda anledningen jag kan komma på till att inte ge den en tia är att det blir problem om nästa bok är ännu bättre och jag kan ju inte ge mer än tio i betyg. Nåväl, den dagen den "sorgen". Den enda negativa jag kommer på är att boken känns lite sladdrig och att trycket färgar av sig på fingrarna, någon som inte blir bättre av att det är en svart sida med stjärnor före varje kapitel.

Nå, varför sitter du här och läser den här recensionen för? Om du inte är blind och väntar på att den ska släppas på ljudband är det bara att masa sig iväg till närmaste bokhandel eller klicka på länken här bredvid för att köpa den via internet. Vilket alternativ du än väljer så gör det NU!!!

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-09-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-05 07:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #332

8 kommentarer

Att ge 10 till den här boken är ett fantastiskt hån mot alla andra 10 poängare dagensbok.com har delat ut.

Daniel Oregistrerad 2004-04-26 13:41
 

Daniel: Instämmer!

askO Oregistrerad 2004-04-26 14:57
 

Instämmer också!

Fräknis Oregistrerad 2004-04-27 08:25
 

Jag har väldigt svårt att läsa den boken. Jag har börjat om flera gånger. Jag blev väldigt förvånad över betyget. Så jag instämmer väl också.

Alexander Oregistrerad 2005-07-12 16:40
 

En riktigt fantastisk bok! 10 av 10 är som det ska vara, inget betyg är bättre för denna bok enligt mig.

Emil Oregistrerad 2005-07-16 11:12
 

Den är braaaaaaaaaaaaa

Anton Oregistrerad 2005-12-16 15:45
 

den var väl OK…

ingen särskild Oregistrerad 2006-03-22 12:40
 

Ni som inte tycker att den är bra kanske inte har läst de första Harry Potter böckerna.. Ni kanske inte fattar vad hela storyn handlar om. Som typ Sirius, man får veta vem han är i 3:e boken.
Själv tycker jag, som har läst alla Harry Potter böcker att den är jätte bra och att den förtjänar en 10:a

Mona - Hp-fan Oregistrerad 2008-06-01 11:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?