Kontraster, detaljer, tragiska krigshändelser, minnen från barndomen och ungdomen i den närkingska hemstaden, iakttagelser, korta betraktelser och naturlyrik, är bland annat innehållet i de tjugofyra dikterna i Petter Lindgren nya diktsamling Jag tänker på Storm Petersen och andra dikter, som utkom i våras. Jag fastnade för titeln och det gammaldags omslaget, som har ett utseende och typsnitt som om boken hade givits ut på 1940-talet och inte i rykande nutid. Robert Storm Petersen (1882-1949) var den oerhört produktive danske skämttecknaren, författaren och skådespelaren, som använde pseudonymen Storm P. Han levde alltså inte senare än på 40-talet. Omslaget ser jag som en hyllning av honom.
Storm P förknippar vi svenskar allra mest med reklamteckningen för ölmärket Tuborg, som föreställer två luffare med pratbubblor: “- Du Perikles – ka’ Du sige mig – hvornaar smager en Tuborg bedst? – Hvergang!” En av dikterna har samma titel som själva diktsamlingen. Om Storm P berättar Petter Lindgren i diktsamlingens avslutande och förklarande noter. Vidare förklarar han att den tecknade fågel som finns på diktsamlingens baksida, ritades av Storm P och är hämtad ur hans serie De tre små mænd og nummermanden från 1913.
Det är mycket bra att det finns en del förklaringar i en diktsamling, så att inte all tolkning lämnas åt en undrande och vilsen läsare. De kunde till och med vara fler. Ingen kan ha koll på allt i denna informationsspäckade tid. Till exempel kan det inte vara helt lätt att känna igen att ett uttryck från Strindbergs novell Taklagsöl (ja, det handlar om öl här igen), finns i den näst sista dikten i Lindgrens samling, som heter “Afton i sydostsvenska gnejsregionen”. Uttrycket som åsyftas lyder: “riktad mot mig och mitt öde”. Dessa förklaringar i noterna fördjupar och breddar dikterna, och fungerar samtidigt som lästips.
Taklagsöl blir jag intresserad av. Och jag har redan lånat en bok som innehåller många av Storm P:s skämt och teckningar på temat hundar: Storm P och hundarna. Det skulle även vara intressant att läsa brevet som skrevs till Goethe av fysikern Georg Christoph Lichtenberg (1744-1799) gällande ljusets inverkan på färgerna. Lindgren har hämtat ett citat från detta brev skrivet i oktober 1793 och placerat det på första sidan efter titelbladet i sin diktsamling.
Det jag fastnar allra mest för i diktsamlingen, förutom det som ger mig “lästips”, är några stilla och vackra meningar ur två av dikterna, och även en dikt i sin helhet. De första citatet är taget från dikten “Parabel om soldaten f”:
eller varför inte som svartån
så som jag minns den från förrtrögt framflytande i vida svängar
förbi sjukhusetinnan den äntligt
och silad genom osets gulnande vassrikenöverlämnade sin egen tomhet
åt hjälmarens gråoch större tomhet
och förlorade sigunder molnens svalka
Ur “Snart är det mörkt”:
men också för den
som blott vill sitta
orörlig på en strandstirrande in i tingens hjärta
Och sist, hela dikten “Skuggorna på muren”:
en mur
en mur som en tiger
och en oxeloxeln
som står och lyssnar
efter regnetlyser
Dessa citat är dock inte utmärkande för diktsamlingen i sin helhet. Den är mycket omväxlande i sitt innehåll och dikterna är ofta händelserika. Men vad handlar då dikten “Jag tänker på Storm Petersen” om? Det vill jag inte avslöja.
Publicerad: 2012-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2012-10-06 18:07
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).