Text

Tema: Hästar

Eftersom hästboken är en genre som ofta blir bortglömd och får alldeles för lite uppmärksamhet bjuder vi på Dagensbok idag på en heldag med vackra, busiga och kärleksfulla hästar. Här har vi samlat litteratur om hästar för alla åldrar, från bilderböcker med fantastiska illustrationer, till kapitelböcker för den som precis har lärt sig läsa, ungdomsböcker och intrstruktionsböcker. Dessutom författarintervjuer och krönika om vilken betydelse hästboken kan ha för ens uppväxt. Trevlig läsning!


”Älskade, hatade hästbok”

Häst”Jag minns mycket väl när jag som barn och hästboksälskare i början av nittiotalet upptäckte att det inte gick att låna hästböcker på biblioteket. Det var i Älta och jag var där med min mamma och jag som redan då slukade böcker ville även läsa böcker om hästar, som jag redan då älskade. Min mamma försökte lite diplomatiskt förklara…” Läs mer


“Genom att besöka andra hästkulturer har jag fått en helt annan känsla av identitet” – Intervju med Lin Hallberg

Lin Hallberg Foto: Ingela Bjurenborg”Lin Hallberg är författaren som skrivit mängder av böcker om älskade hästbokskaraktärer som Sigge, Teddy och Robot. Om hon själv får välja en favorit bland hästarna i hennes böcker blir det Happy i En häst på miljonen. “Happy har lånat mycket av min första egna häst och han var mycket viktig för mig…” Läs mer


“Varför skulle jag skriva sämre bara för att jag skriver om hästar?” – Intervju med Pia Hagmar

Pia Hagmar Foto: Stefan Tell”I min värld är Pia Hagmar en av Sveriges hästboksdrottningar. Tyvärr är jag för gammal för att få ha läst hennes böcker när jag var i rätt målgrupp, så det är en litterär bekantskap jag har gjort som vuxen. Trots att jag inte tillhör idealgruppen för dessa böcker kan jag inte låta bli att älska dem. För att jag fortfarande känner igen…” Läs mer


Lin Hallberg: Adzerk – den vita hingsten
”Känslosamt äventyr”

Adzerk den vita hingsten”När Emmas föräldrar bara bråkar cyklar hon iväg till stallet, till Ajax och de andra hästarna. Det är hennes fristad från arga röster och långa tala ut-samtal som numer är del av hennes vardag. Emmas föräldrar kanske ska skilja sig, men de verkar aldrig komma fram till det beslutet. I stallet kan Emma vara den hon är…” Läs mer


Lin Hallberg: Vem är du Johanna?
”Borta bra, hemma bäst”

Vem är du Johanna?”Föräldrar är en frånvarande grupp i ungdomsboken. Kanske för att litteraturen ska få vara en fristad från just föräldrar, vardagsliv och måsten. Men i just hästboken, eller ungdomsböcker där hästar har en viktig roll och anspråken på realism är höga förloras trovärdigheten när föräldrarna glöms bort…” Läs mer


Marie Louise Rudolfsson: Vitnos det lilla russet
”Rart russ”

Vitnos det lilla russet”Mitt första möte med Vitnos var redan på dagis, jag var kanske 6 år och skulle precis sluta på dagis för att börja i skolan (på den tiden fanns ingen sexårsverksamhet). Vi satt bland massa kuddar och madrasser och en av fröknarna (ja på den tiden sa man så) läste första kapitlet i Vitnos det lilla russet, och sen var jag fast!…” Läs mer


Grethe Rottböll: Tio vilda hästar
”Hästar trivs bäst tillsammans”

Tio vilda hästar”Att jag är överförtjust i hästar är inget nytt för dig som följer Dagensbok regelbundet, men jag har sällan sett så fantastiskt illustrerade hästar som Lisen Adbåges i Tio vilda hästar. I räknesagan får vi bland annat lära känna stjärnbeströdda Dandy, Dior som är rosa med guldman och röda Lord med blå man…” Läs mer


Emelie Cajsdotter: Alla kungens hästar
”Samma medvetande”

Alla kungens hästar”Drömmarna tar Emelie Cajsdotter till Jordanien och ett stuteri utanför Amman. Där föds arabiska fullblodshästar med ett långt förflutet upp. De har tidigare tillhört Kung Hussein av Jordanien och legenden säger att varje häst bär på ett speciellt budskap. ”Ur molnet kunde man skönja konturerna av sju stycken hästar…” Läs mer


Lin Hallberg: Det spökar Sigge
”Realistisk ridskoleskildring”

Det spökar Sigge”Jag läser hästböcker på samma sätt idag som jag gjorde när jag var barn, i ett sträck och med målsättning att lägga ifrån mig boken så lite som möjligt. Men det är först i vuxen ålder som jag har insett hästböckernas kvalité, betydelse och vikt. För mig och för andra tjejer. För hästboken riktar sig fortfarande till tjejer och handlar…” Läs mer


Lin Hallberg: Hoppa högt Sigge
”Små hästar, stora känslor”

Hoppa högt Sigge”Hästarna på Vendelsö ridskola där jag började rida som åttaåring var stora. Jag var lång redan då och fick oftast rida de allra största hästarna som många gånger var 165-170 cm i mankhöjd. Visst var det stolthet att kunna kontrollera och kommunicera med så stora djur, även om de egentligen var alldeles för stora. Men framför allt… ” Läs mer


Lin Hallberg: Natten då Sigge föddes
”Söt shettissaga”

Natten då Sigge föddes”Den absoluta majoriteten av alla böcker om hästar, som jag har läst, har haft tjejer som huvudkaraktärer. Natten då Sigge föddes är något så ovanligt som en hästbok med två killar som huvudpersoner. Ni som har läst om Sigge och de andra hästarna och ridskoleeleverna på Brobygården känner dem genom Elinas ögon… ” Läs mer


Lin Hallberg: Teddy på rymmen
”Ansvar, bus och charm”

Teddy på rymmen”Serien om Teddy är Lin Hallbergs andra serie om ridskolan Brobygården. Även böckerna om ridskoleponnyn Sigge och nioåriga Elina som har honom som favorithäst utspelar sig där. Teddy bor dock inte på ridskolan, han är Elsas alldeles egna ponny. Elsa bor i närheten av ridskolan och rider i samma grupp som Elina och Rosanna… ” Läs mer


Pia Hagmar: Klara och Jonte: Del 9
”Hästar och kärlek”

Klara och JonteKlara och Jonte är den nionde delen i serien om Klara och den första för mig. Att jag inte har läst de tidigare delarna påverkar inte min läsning speciellt mycket. Det går lätt att ta sig in i handlingen och den bakgrundsinformation jag behöver för att hänga med i svängarna får jag. Star, Klaras ponny kom med på köpet…” Läs mer


Pia Hagmar: Klara för start: Del 10
”Hästar och pappor”

Klara för start”I Hallondalen där Klara bor tillsammans med sin mamma, Lasse och låtsassystern Lisa lackar det mot jul. Där finns så klart också finaste ponnyn Star, Lisas ponny Olle och nykomlingen Mira som är ett arabiskt fullblod och Klaras mammas nya häst. Som skilsmässobarn är julen en av de svåraste tiderna på året. Det ska firas…” Läs mer


Pia Hagmar: Drömmen om en häst, Drömponnyn
”Drömmen om en egen häst”

Drömmen om en häst”Pia Hagmars hästbokserie om Tess från början av 2000-talet ges nu ut i nyutgåva, och jag förstår varför. Där andra hästböcker ofta sviker glänser både första boken Drömmen om en häst och fortsättningen Drömponnyn. Problemet med genren tycker jag oftast är de orealistiska drömmarna som går i uppfyllelse…” Läs mer


Pia Hagmar: Vänner
”Vänskap framför hästar”

Vänner”I den tredje och sista delen om tolvåriga Tess, ligger fokus mer på vännerna eller ovännerna i skolan än på hästen Sally. Jag vet inte om det är jag med mina vuxenögon som vill skilja och tänka att en hästbok är en hästbok och en ungdomsbok är en ungdomsbok, men jag saknar hästarna. I de tidigare böckerna…” Läs mer


Pia Hagmar: Flisan 8 – Stallkompisar
”Dålig stämning i stallet”

Stallkompisar”I den åttonde boken om Flisan är det sommar. Flisans ponny Tarzan ska bo i travstallet hemma hos Göran, tillsammans med de tre travhästarna Max, Nikon och Sessan. Som tur är har Flisan lyckats fixa så att hennes bästa kompis Siri och två av de äldre, duktiga ryttarna från ridskolan, Kevin och… ” Läs mer


Inger Frimansson: Rida på Golden
”Tung start för ny hästserie”

Rida på Golden”Det finns mängder med hästböcker skrivna efter mall, både innehållsmässigt och språkmässigt. Därför blir jag glad när den etablerade deckarförfattaren Ingrid Frimansson tar sig an projektet att skriva en hästbokserie för barn. Men jag blir snabbt besviken då Rida på Golden visar sig vara just det förstnämnda… ” Läs mer


Inger Frimansson: Rädda Rabalder
”Den nya och gamla hästboken i en”

Rädda Rabalder”När jag lyssnar på ett bokmässeseminarium om ”den nya hästboken” med Inger Frimansson och Lin Hallberg betonar de båda att de vill skriva realistiska hästböcker. Alltså om sådant som skulle kunna hända i verkligheten. Jämfört med den gamla tidens hästböcker som ofta gick ut på att huvudpersonen fick en vanvårdad… ” Läs mer


Marie Louise Rudolfsson: Maria avsljöar hästligan
”Klassiskt hästdrama”

Maria avslöjar hästligan”När jag läser Marie-Louise Rudolfssons Maria avslöjar hästligan kan jag inte låta bli att jämföra den med hur hästboken ser ut idag. Det är en klassisk hästbok på alla sätt. Först och främst är den del i en lång serie av böcker, vad jag har kunnat läsa mig till är det den nionde delen. Den handlar om en tjej, Maria, och hennes…” Läs mer


Marike Ollner: Hästar som läromästare
”Andlig energi”

Hästar som läromästare”Att kommunicera med hästar skiljer sig mycket åt att kommunicera med människor. Även om hästar är lättkommunicerade djur är det ett språk man behöver lära sig. Hästens främsta kommunikationsmedel är kroppsspråket, men också hur den ena hästen är placerad i förhållande till den andra hästen…” Läs mer


Reynir Adhalsteinsson: Rida islandshäst – Reynirs ridskola
”Livet är en fest – rid Islandshäst!”

Rida islandshäst”Det här är en bok som jag med förtjusning skulle vilja ge bort till alla mina hästägande vänner, oavsett vilken ras det rör sig om egentligen. Reynirs sätt att se på hästhantering är i stort precis min egen och väldigt universell. Det handlar hur hästar fungerar oavsett ras…” Läs mer

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-10-29 00:01 / Uppdaterad: 2011-10-29 21:25

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?