Recension

: Vem är du Johanna?
Vem är du Johanna? Lin Hallberg
2011
Rabén & Sjögren
7/10

Borta bra, hemma bäst

Utgiven 2011
ISBN 9789129677126
Sidor 255

Om författaren

[caption id="attachment_37685" align="alignnone" width="179" caption="Foto: Gunilla Cederlund"]Foto: Gunilla Cederlund[/caption]

Lin Hallberg är barn- och ungdomsboksförfattare, som främst skriver böcker om hästar, däribland böckerna om Sigge, Rackastallet-böckerna och Robot-böckerna. Hon är född 1956 och uppvuxen i Stockholm. Hon fick sin första egna häst som tolvåring.

Sök efter boken

Föräldrar är en frånvarande grupp i ungdomsboken. Kanske för att litteraturen ska få vara en fristad från just föräldrar, vardagsliv och måsten. Men i just hästboken, eller ungdomsböcker där hästar har en viktig roll och anspråken på realism är höga, förloras trovärdigheten när föräldrarna glöms bort.

I Vem är du Johanna? håller ridskolan på att haverera totalt. Ridskolechefen har stuckit och lämnat både sin fru, alla hästarna och hela verksamheten åt sitt öde. Skötartjejerna på ridskolan försöker hålla ställningarna men utan tillräcklig kunskap och pengar får hästarna varken en komplett foderstat, verkade hovar eller omväxlande träning. Det är först när en grupp mer eller mindre anonyma föräldrar styr upp, tar kontakt med kommunen och till slut anställer en ridlärare, som det blir ordning igen.

Och det är här jag undrar var Johannas mamma befinner sig. En mamma som har tävlat med hästar på Island, som blivit kär och med barn och bott på Island med dottern i flera år. Varför är inte hon en av dem som engagerar sig i stallet? Speciellt när Johanna är där jämt och sköthästen Kasper hennes allt efter uppbrottet från Island som femåring. Förlusten av sin isländska familj och hennes alldeles egna häst Sunnanvind som bara var ett föl när Johanna åkte, kompenserar hon med Kasper. Men mamman förblir till en början en skuggfigur med uppmaningar, som tur är vaknar hon till liv senare, men då är så mycket redan för sent.

Det står så illa till med hästarna att flera av dem måste avlivas, däribland Kasper. Mycket på grund av tjejernas brist på variation i ridningen och alldeles för hårda ridpass. När det inte finns några vuxna närvarande och tonåringar är för små under ansvaret blir det lätt så. Men Johanna vänder ut och in på sin skuld. Förlusten av sin isländska familj har Johanna kompenserat med Kasper och när Kasper inte finns blir det inget kvar.

Johanna flyr, hon försöker bli en del av skejtarna, för hon ska aldrig rida igen. Efter att precis ha läst Viktor Johanssons Wrestlarna blir bristerna i Lin Hallbergs skejtscener än mer påtagliga. Men sen får Johannas farmor en stroke och Johanna åker till Island och där förändras Vem är du Johanna?. Lin Hallberg är på rätt plats igen och med samma magi som Viktor Johansson skriver skejtscener skriver Lin Hallberg om isländska vidder, energiska hästar och minnen som kommer tillbaka. Med en enorm lyhördhet skriver hon om en tystlåten pappa, en sorgsen farfar och en döende farmor, alla klart märkta av den sorg det innebär att ha förlorat ett barn och ett barnbarn.

Jag tittar ut över dalen och bergen, det går inte att inte låta bli, man sugs liksom in i allt det stora. Farfar och jag äter var sin smörgås, vi står beredda att sitta upp igen, väntar på att nästa hästflock ska närma sig i fjärran, att tystnaden ska brytas av röster som manar på mot fållan.

På Island finns också en syn på hästar fri från sentimentalitet. Där behandlas hästen som arbetskraft, mat och familjemedlem. Då blir beroendeställningen mellan häst och människa inte lika tydligt och skulden inte lika stor. Där finns också Johannas pappa som tar allt ansvar för hästarna och gården som en tonåring inte ska behöva ta. Däremot är han inte kapabel till att ta ansvar för sina relationer, precis som många pappor inte är. I sina brister kan de till slut mötas och för både Johanna och Lin Hallberg är det som att komma hem.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-10-29 00:01 / Uppdaterad: 2011-10-28 23:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4389

3 kommentarer

Den här boken går att vinna under vår ungdomsbokvecka, för att delta i utlottningen kika in här http://dagensbok.com/2011/10/31/bokutlottningar-v44/ Lycka till!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-11-03 12:16
 

sämst bok!!!! skitdålig tror du att du är bäst eller!? FÖR DU E JU SKITBRA :D

Lin Oregistrerad 2012-03-12 09:14
 

Älskar den här boken! Jag älskar just Island och islandshästar:) jag kommer aldrig att glömma den här boken!!

Amanda Oregistrerad 2012-11-04 22:24
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?