Recension

: Hästar som läromästare
Hästar som läromästare Marike Ollner
2011
Ord&visor förlag
5/10

Andlig energi

Utgiven 2011
ISBN 9789186621094
Sidor 200

Om författaren

[caption id="attachment_30760" align="alignright" width="179" caption="Foto: Ord&Visor förlag"]Foto: Ord&Visor förlag[/caption]

Efter en bilolycka förändrades Marike Ollners liv i grunden. Intresset för hästar räddade hennes liv och hästar blev också hennes nya yrkesval. Sedan dess har hon arbetat som hästmassör och med reiki, hållit föredrag och kurser både i Sverige och utomlands. Marike Ollner bor i Stockholm.

Sök efter boken

Att kommunicera med hästar skiljer sig mycket åt att kommunicera med människor. Även om hästar är lättkommunicerade djur är det ett språk man behöver lära sig. Hästens främsta kommunikationsmedel är kroppsspråket, men också hur den ena hästen är placerad i förhållande till den andra hästen (eller människan). En häst ska alltid vara del av en flock och inom flocken kommunicerar hästar med fascinerande lätthet som grundar sig i både hierarki och vanebeteenden i flocken.

Marike Ollner kommunicerar med hästar med massage och Reiki, en sorts healingliknande överföring av energier.

Stavelsen rei betyder ande eller subtil energi och ki betyder kraft och energi. På svenska säger vi andlig energi eller universell livsenergi. Ibland brukar jag skoja och säga att det är som kosmisk laser.

Hon pratar om kommunikation med hästar som något telepatiskt. Huruvida det handlar om hokuspokus eller ett sjätte sinne är upp till läsaren. Jag väljer att se det som att hästar är ytterst lyhörda och känsliga för kommunikation utanför de gränser som människan sätter upp för sin kommunikation.

Första gången Marike Ollner kände av den telepatiska kontakten var när hennes häst Sweet Georgia Brown gick omkull under ett longerpass utomhus och oturligt nog föll på ett hinderstöd. Foten i hinderstödet gick rakt in i lungan, med blodförlust och chockad häst som knappt kunde andas som följd. För att få med sig Sweet i transporten till djursjukhuset i Ultuna krävdes det enorm energi, tro och stöd från Marika till stoet. Men fram kom de. Jag har själv gjort den fruktansvärda resan till Ultuna med ett föl som gått omkull och inte rest sig igen så jag vet precis vad det handlar om. Uppenbarligen läser jag så frenetiskt att mannen bredvid mig på bussen avbryter min läsning och frågar vad det egentligen är jag läser.

Sweet och Marike möttes av domen att hästen kanske inte skulle överleva natten, men hon klarade sig. Fölet som jag for till Ultuna med gick inte att rädda och det är fortfarande bland det värsta jag har varit med om. Som tur var blev Sweet helt återställd efter lång konvalescenstid. Men det Sweet och Marike vann efter den turen var en ökad förståelse och Marikes intresse för alternativ kommunikation väcktes. Jag blir fortfarande oerhört illa berörd av hästar som far illa, och hästar som skadar sig, råkar ut för olyckor eller helt enkelt blir missförstådda finns det många av i Hästar som läromästare. I den här boken är det dock hästar som sedan blir behandlade och lyssnade på.

Efter att även Marike drabbats av en olycka, med en whiplash-skada som följd, utbildade hon sig till hästmassör och Reikimästare. Skadan fick henne att omvärdera sitt liv och yrkesval och hon började behandla hästar mer professionellt. Först i travkusken Stig H Johanssons stall, sedan på självaste Spanska ridskolan i Perquez. Hästar är stora djur, med stora muskelgrupper som vi ofta belastar och tränar hårt. För att det ska kunna fortgå krävs enorm kunskap. Både travhästar och hästar som rids i svår dressyr hårdtränas precis som elitidrottsmän. Marike Ollner arbetar både med hästar i förebyggande syfte, för att de ska orka och bygga muskler rätt, men också i behandlande och problemlösande syfte. Det är så mycket som måste stämma för att en häst ska må bra; utrustning, hovar, foder, stall- och hagmiljö.

Hästar som läromästare är en bok fylld av anekdoter och klokheter om hästar. Den är ett trevligt sällskap ett par vändor fram och tillbaka till jobbet. Det är en bok att som hästmänniska känna igen sig i och att känna med. Tyvärr är den också fruktansvärt ful vilket är synd när det görs så vackra böcker i dag och hästar är så vackra djur!

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-05-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-26 15:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4150

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?