Recension

: Natten då Sigge föddes
Natten då Sigge föddes Lin Hallberg
2011
Bonnier Carlsen
7/10

Söt shettissaga

Utgiven 2011
ISBN 9789163868153
Sidor 60
Illustratör Margareta Nordqvist

Om författaren

[caption id="attachment_37685" align="alignnone" width="179" caption="Foto: Gunilla Cederlund"]Foto: Gunilla Cederlund[/caption]

Lin Hallberg är barn- och ungdomsboksförfattare, som främst skriver böcker om hästar, däribland böckerna om Sigge, Rackastallet-böckerna och Robot-böckerna. Hon är född 1956 och uppvuxen i Stockholm. Hon fick sin första egna häst som tolvåring.

Sök efter boken

Den absoluta majoriteten av alla böcker om hästar, som jag har läst, har haft tjejer som huvudkaraktärer. Natten då Sigge föddes är något så ovanligt som en hästbok med två killar som huvudpersoner.

Ni som har läst om Sigge och de andra hästarna och ridskoleeleverna på Brobygården känner dem genom Elinas ögon. I den här boken om Sigge är åldersgruppen yngre, texten kortare och lättare och sidorna fyllda av fantastiska illustrationer. Som vanligt när det gäller Sigge-böckerna är det Margareta Nordqvist som står för bilderna. Men i den här boken är de i färg och får verkligen bre ut sig över uppslagen.

Ingela som är ridskoleägare och ridlärare på Brobygården har två söner, Eric och Simon. Och det är de två som är huvudpersonerna i den här berättelsen. Killarna har varsin egen ponny bland shettisarna på ridskolan, hästbröderna Sam och Sigge.

När Natten då Sigge föddes inleds är det kväll och Eric och Simon ska sova. Precis som så många andra barn vill de att deras mamma ska berätta en saga för dem innan de somnar. Och det gör hon. Det blir en berättelse som tar oss till England och heden den natten Sigge föddes. Då var det april, storm och iskallt regn och alla djuren och deras nyfödda ungar måste föras i säkerhet. Först hundvalparna och sen lammen. Men ingen visste att Samira, Sigges mamma, skulle föla så tidigt…

Det är en söt saga som som ger trogna Sigge-läsare en glimt av Sigges liv innan han kom till Brobygården. Den blir också en introduktion till de övriga böckerna om Sigge för den yngre läsaren, eller för den som börjat läsa själv. Mycket mer än en söt godnattsaga blir inte Natten då Sigge föddes, men som söt godnattsaga konkurrerar den ut många andra söta godnattsagor.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-04-06 00:10

Kategori: Recension | Recension: #4384

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?