Recension

: Det röda trädet
Det röda trädet Shaun Tan
2011
Kabusa
9/10

Storslaget om depression

Utgiven 2011
ISBN 9789173551908
Sidor 36
Orginaltitel The red tree
Översättare Ulla Roséen
Först utgiven 2001

Om författaren

Shaun Tan föddes 1974 och växte upp i förorterna norr om Perth i västra Australien. Han började som tonåring rita illustrationer för sf- och skräcktidningar och har illustrerat en rad berättelser. Som författare debuterade han 1997 med The playground och flera av hans berättelser har också blivit film och teater. 2011 tilldelades han ALMA-priset, litteraturpriset som instiftats till Astrid Lindgrens minne. Han fick det året också en Oscar för sin kortfilm The Lost thing, baserad på en bilderbok med samma namn. På svenska finns bland annat Ankomsten (2010), Det röda trädet (2011), Berättelser från yttre förorten (2012) och Sommarregler (2013).

Sök efter boken

Det röda trädet är ett unikum i bokvärlden. Det är en bilderbok om depression. Det är ett konstverk. Det är en överväldigande vacker samling bilder, en genial förmedling av ett tillstånd, en storslagen illustration av en stark och mycket dyster känsla. Det går inte att jämföra boken med andra bilderböcker, inte heller med andra böcker för barn. Liksom flera av Almapristagaren Shaun Tans andra böcker känns det som att den kommer från en helt annan plats och deltar i ett helt annat kretslopp än flertalet böcker som överhuvudtaget ges ut.

Boken är en skildring av en flickas vandring genom olika, alltmer surrealistiska och sagolika miljöer. Den börjar med att hon vaknar i sitt rum en morgon och den slutar när hon återvänder dit på kvällen, men den har ingen egentlig handling. Snarare är både bild och text istället en variation av samma tema med olika uttryck: en känsla av hopplöshet och svårmod i vardagen. Några av uppslagen är helt fantastiskt träffsäkra, som det där texten lyder ”ingen förstår”, och bilden avbildar flickan sittande i ett öde landskap, inuti en glasflaska, iklädd en gammal dykardräktshjälm. Att det är svårt att kommunicera och lätt att känna sig ensam i världen i den situationen är väldigt uppenbart.

Storslagenheten i anslaget är genomgående. Bilderna är målningar, i olika stilar, vissa mer påminnande om fantasy, andra om collage eller landskapsmåleri. Texten är knapphändig och fåordig, men bokstäver och lösryckta ord finns också i många av målningarna. Ett genomgående drag i Shaun Tans verk är oförståelsen och uppgivenheten inför samhället och människorna omkring sig, främlingskapet är något han behandlat på många olika sätt. Här handlar det om en person som befinner sig mitt i sin egen värld men slutat förstå den, medan det i Ankomsten handlar om en emigrant och i The rabbits om kolonisationen av Australien. Civilisationskritiken finns som en röd tråd genom verken, men också fascinationen inför tekniken och allt det vackra och roliga i tillvaron som till exempel olika maskiner för med sig.

Trots bokens tema kan man inte bli annat än hoppfull när man läser den. Att det finns en person som gör så vackra böcker är bara det hoppfullt för vår värld. Dessutom finns mitt i den sorg och dysterhet som förmedlas också en lekfullhet som liksom sipprar fram i bilderna. Flickan själv upplever den inte förrän precis i slutet av boken, men läsaren ser den hela tiden. Som symbol för hoppet finns också ett rött litet lönnlöv som lyser någonstans i varje bild, en kontrast till de ofta svårpåtagliga och oändliga miljöer där flickan befinner sig och en följeslagare som också bidrar till det vackra slutet på ett alldeles förtjusande fint sätt.

Alice Thorburn

Publicerad: 2011-08-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-12 22:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4259

4 kommentarer

ÅH, vad jag vill läsa den här.

Stina S Oregistrerad 2011-08-13 11:07
 

Den här står högt upp på min önskelista. Jag har knappt sett mer fantastiska illustrationer.

Camilla Hällbom Redaktionen 2011-08-13 20:20
 

Jag har sett den boken och tycker att det är jättefina, spännande bilder. Men jag undrar om man kan köpa den boken i present till en 5-årig tjej? Eller är den för mörk och sorglig?

Karin Oregistrerad 2011-08-22 20:30
 

Jag tycker att du ska pröva. Boken är inte hemsk eller läskig, men den förmedlar onekligen en känsla av ensamhet. Tror det är väldigt individuellt hur man reagerar på det, både som barn och vuxen. När man är fem funderar man väl en hel del på livet? Jag tror att den här boken kan funka bra som underlag för sådana tankar, och bilderna ger också mycket fina känslor.

Alice Thorburn Redaktionen 2011-08-22 21:33
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?