Text

Tema: Arbetarlitteratur

Ute i verkligheten är det väl de vanligaste erfarenheterna, och har alltid varit. Men arbetarerfarenheterna har sällan lämnat särskilt mycket spår efter sig. I litteraturen räknas de fortfarande som det annorlunda, som en egen genre – även om ingen alldeles precis verkar kunna säga var denna genre börjar eller slutar.

Historiskt sett förknippar vi kanske framför allt begreppet arbetarlitteratur med 1930-talets stora. Autodidakterna. Proletärförfattarna. Hela 1900-talet har dock fört fram nya grupper, nya erfarenheter till skrivmaskinerna, tryckpressarna och tangentborden. Nya röster har gjort sig hörda, kastat ljus över nya livserfarenheter. Det är en stark, svensk litterär strömning som frambringat många av våra allra mest älskade författare.

Hur kommer det att se ut i framtiden? Vilken plats har arbete och klassmedvetande i det litterära 2000-talet? Till årsskiftet spekulerade Rasmus kring 10-talet: decenniet för arbetarlitteraturens återkomst?

Vi har i alla fall samlat något av och om arbetarlitteraturen så långt.

Håll till godo!


Lars Furuland och Johan Svedjedal: Svensk arbetarlitteratur
Efterlängtad tegelsten som håller vad den lovar – med bravur

”Den ser verkligen ut som alla fördomar om akademiska tegelstenar man kan ha. Kanske lite snyggare och definitivt bättre korrekturläst, men herregud, bara innehållsförteckningen tar upp nio sidor. Låt dig nu på intet sätt avskräckas av det. Det här är både viktigt och kul. De flesta nutida läsare associerar…” Läs mer


Tony Samuelsson: Arbetarklassens bästa partytricks
“Dagens Moa och morgondagens Ivar”

”För ett par år sedan kom äntligen en handbok i svensk arbetarlitteraturs historia: Lars Furulands och Johan Svedjedals Svensk arbetarlitteratur. Nästan samtidigt kom Tony Samuelssons mer essäartade Arbetarklassens bästa partytricks. Trots det gemensamma temat är Samuelssons bok något helt är annat än…” Läs mer


Sara Lidman: Gruva
”… int vill man leva för en villa allenast”

”Man får nog säga att finansministern gjorde bort sig. I november 1969 gick Gunnar Sträng till attack mot Sara Lidmans rapportbok Gruva – ”alls icke representativ för förhållandena uppe i LKAB”. Människorna kring gruvorna i Kiruna och Svappavaara, menade Sträng, var ”indignerade över den här presentationen av sin.…” Läs mer


Maja Ekelöf: Rapport från en skurhink
”Det står i brinnande lågor nu.”

”Maja städar trappor och kontor. Hon börjar jobba klockan tre på natten. Hela semestern har hon inte råd att ta ut. Hon måste ju ändå gå till Socialen ibland, när inte pengarna räcker till de fem barnens grundläggande behov. Hon är ”låglönare”. Ändå orkar hon på något sätt engagera sig i vad som händer i världen…” Läs mer


Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
Stadens lockelse och hot

”Det börjar med att de får varandra. Två förälskade tonåringar, Adrian och Marta. Han är bondson och hon statarjänta, så riktigt vad föräldrarna och byn förväntar sig är det ju inte. Men ren, passionerad ungdomsförälskelse. Så vill inte Marta mer. Hon är rädd att bli fast på den döende landsbygden, fast i samma hjulspår.…” Läs mer


Maria Hamberg: Drömfabriken
På verkstadsgolvet intet nytt

”Någonting har hänt med den svenska arbetarlitteraturen. Efter att ha fört en tynande tillvaro under det sena 1900-talet har 00-talet inneburit något av en renässans för denna klassiska genre. Författare som Åsa Linderborg, Susanna Alakoski och Torbjörn Flygt har bidragit med personliga uppväxtskildringar där det svenska.…” Läs mer


Lena Andersson: Var det bra så?
De mångkulturella och Vi andra

”- Är det inte underbart med alla dofter här från hela världen, alla nya kryddor som piggar upp den urtrista svenska matkulturen, trallar en reporter ute för att dokumentera mångfalden i Lottas bostadsområde, miljonprojektsförorten Stensby. – Jag gillar inte matos, svarar Lotta oförstående. Reporterns…” Läs mer


Alexandra Coelho Ahndoril: Mäster
En världsförbättrande skräddare

”Idag är det enkelt. Vill vi göra världen till en bättre plats är det ju bara att som Mikael Persbrandt skänka en slant till Rädda barnen, köpa Renaults miljöbil eller lägga till ett par kronor och välja det fair-trade märkta kaffepaketet. Men det är nu. För då, på den där gamla goda tiden när Emil bodde i Lönneberga och Oscar II satt på tronen.…” Läs mer


Molly Johnson: Pansarkryssaren
Eisensteins pansarkryssare på grund i Hofors

”Det är inte bara stålet som förenar bruksorten Hofors i västra Gästrikland med skrovet till Pansarkryssaren Potemkin i Sergej Eisensteins stilbildande stumfilmsklassiker, utan även den fysiska kollisionen som utgör inledningen i Molly Johnsons proletärroman Pansarkryssaren. För Pansarkryssaren.…” Läs mer


Vilhelm Moberg: Raskens
Vardagens elände och magi

”Det är något nästan brutalt drabbande med en författare som på en gång är en så stor romantiker och har ett så osvikligt öga för realism som Vilhelm Moberg. Kanske hade jag föreställt mig att hans skönlitterära debut, Raskens från 1927, om något skulle vara mindre svart, mer ungdomligt skir än hans senare.…” Läs mer


Åsa Linderborg: Mig äger ingen
Pappa och jag

”Historikern och vänsterdebattören Åsa Linderborg har med Mig äger ingen skrivit en smått sensationell självbiografisk roman, från en utblickspunkt några år efter pappans död. Den är både en uppväxtskildring och en ömsint kontemplation över en kärleksfull men emellanåt felprioriterande far.…” Läs mer


Harry Martinson: Vägen till Klockrike
Tidlöst

”Jag fick ett boktips av min gode vän Per Anders efter att han hört min klagan över hur pass illa bevandrad jag är i den svenska litteraturen. Han gav mig rådet att läsa Harry Martinsons Vägen till Klockrike. Den gavs ut för första gången 1948 och självfallet har den redan malts genom otaliga recensenters skrivmaskiner.…” Läs mer


Sonja Åkesson: Vara Vit Mans Slav och helt andra dikter
Åkessons Tetrapak

”Så kommer den då, den mastiga utgåvan med Åkessons poesi. Lite skämtsamt skulle man möjligtvis kunna dra en parallell till ett visst sortiment av vin. Säg att den här bokutgåvan är den svenska poesins Tetrapak, då är den alltså mycket prisvärd, det vill säga – för den som kan klara sig förutan den där riktiga känslan.…” Läs mer


Susanna Alakoski: Svinalängorna
En lägenhet att fylla

”Vi får följa med Leena och hennes familj när de flyttar in i sin nya lägenhet. Äntligen ska de få det lite större, bättre standard, kanske till och med blommor på balkongen. Det är ett helt nybyggt område och de är fulla av förväntningar. Entusiasmen dämpas något av den nedlåtande attityd som tanten på kommunens bostadsförmedling.…” Läs mer


Moa Martinson: Mor gifter sig
Fattig arbetarbarndom med obetalbar galghumor

”Ja, kom i alla fall inte och försök slå i mig att det var bättre förr. Jag ser mig omkring i min trivsamma medelklasstillvaro med alla mina prylar, mina möjligheter och planer, min relativt sett nästan oförskämda trygghet. Och jag är så jäkla tacksam att jag inte lever för hundra år sedan, eller direkt någon annanstans i historien. Att jag.…” Läs mer


Eyvind Johnson: Romanen om Olof
Utan hemortsrätt

”Eyvind Johnsons berättelse om sin uppväxt, Romanen om Olof, utkom i fyra delar mellan åren 1934-37 och blev hans stora genombrott. I den svenska litteraturen har den betraktats som en av de stora bildningsromanerna men den är mycket mer än så. Romanen om Olof handlar inte bara, som bl.a. Örjan Lindberger antyder i titeln…” Läs mer


Stig Dagerman: Ormen
Orm och fasa

”När man är ung och nervös behöver man ibland en lidande konstnär att ventilera sina överspända tonårskänslor genom. Stig Dagerman var just den lidande konstnären. Efter hans självmord 1954 lade sig en mytisk aura kring hans namn; han blev en ikon, kanske den största som svensk litteratur någonsin frambringat.…” Läs mer


Torbjörn Flygt: Underdog
Rapport från raketostens årtionde

”Att skriva den stora generationsromanen, helst som genombrott. Att bli inbytt i 89:e minuten och slå en skruvad frispark i krysset just när allt och alla trodde litteraturen var förlorad. Kort och gott: Att visa dom djävlarna. Revanschlystnad är förmodligen en inte oviktig drivkraft när generationsromanen ska danas.…” Läs mer


Stig Dagerman: Bränt barn
Bränt barn brinner

”Under vintern och våren 1946-47 hade Stig Dagerman skrivit en serie resereportage om Tyskland för den nystartade Expressen. Artiklarna sammanställdes i boken Tysk höst (1947) och året därpå var uppdraget att upprepa succén med en serie researtiklar under arbetsnamnet “Fransk vår”. Det blev inalles fem artiklar, men.…” Läs mer


Ivar Lo-Johansson: Analfabeten
Mästaren Ivar Lo firar 100-årsjubileum

”‘Min far bävade. Inför alla papper och inför skrivfolket var han bara en skugga av sig själv. Lugnet han hade när han arbetade i åkern var borta. Hans soldisiga stillhet var försvunnen.’ Ovanstående citat beskriver hur Ivar Lo-Johanssons pappa reagerar när det blivit hans tur i kön till Egnahemskontoret. Pappan är analfabet.…” Läs mer


Gustav Hedenvind-Eriksson: Snöskottning i Paradiset
En grindstolpe i svensk arbetarlitteratur

”Vem läser i dag Gustav Hedenvind-Erikssons böcker? Möjligen någon forskare i arbetarlitteratur, om någon sådan sällsynt fågel existerar. Det verkar mest som om skottpengar skulle ha införts på dylika. Hedenvind var ändå något av pionjär inom arbetardiktningen och i sin självbiografiska berättelse.…” Läs mer


Elsie Johansson: Mosippan
Drömmar i folkhemmet

”Sverige för 50 år sedan var ett annorlunda land än vad det är idag. Halva befolkningen levde på landsorten eller i små samhällen. De flesta var, enligt dagens mått, fattiga. Klasskillnaderna var avgrundslika. Uppfattningarna om moral och heder skilde sig också från dagens Sverige. I detta exotiska land utspelas.…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2010-07-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 10:38

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?