Recension

: Vara Vit Mans Slav och helt andra dikter i urval av Jenny Tunedal
Vara Vit Mans Slav och helt andra dikter i urval av Jenny Tunedal Sonja Åkesson
2006
Norstedts
8/10

Åkessons Tetrapak

Utgiven 2006
ISBN 9113015001
Sidor 251

Om författaren

Sonja Åkesson (1926-1977) brukar beskrivas som en nyenkel poet med dikter som kritiserar samhället och skildrar vardagen. Hennes stora genombrott kom 1963 med diktsamlingen ”Husfrid” där hon kritiskt skrev om de samhälle som formade den samtida kvinnan. Hon blev mycket uppskattad av dåtidens nyväckta kvinnorörelse. Åkesson var även bildkonstnär.

Sök efter boken

Så kommer den då, den mastiga utgåvan med Åkessons poesi. Lite skämtsamt skulle man möjligtvis kunna dra en parallell till ett visst sortiment av vin. Säg att den här bokutgåvan är den svenska poesins Tetrapak, då är den alltså mycket prisvärd, det vill säga – för den som kan klara sig förutan den där riktiga känslan av aristokratisk förfining och lyx förstås. Smakbedömningen om denna bok är svår att yppa, då innehållet är bedrägligt och skiftande. Den är ju också så mycket mer än bara smaken. För smaken av Åkessonpoesin är väl inte ren, men inte heller rent ut sagt äcklig. Denna förpackning bär ändå till heders en garantistämpel som intygar att innehållet är mer orakat, punkigare, råare, vardagligare och häftigare än den mest dyrköpta, fylliga italienska kärlekssonett. Om du läser den noga kan vardagen emellanåt bli surrealistisk, falukorven få vingar och Vällingby bli detsamma som Jerusalem. Åkessons poesi är inte till för den som söker njutning, den är till för effekt! Jenny Tunedal, ansvarig utgivare och redaktör för Lyrikvännen, är den utvalde att välja och vraka i Åkessons potatisland. (För inte är den här hemmafrun och författaren direkt känd för sina vinplantage.) Tunedal är uppenbarligen en beroendekaraktär för hon gräver djupt i Åkessons diktland och väljer gör hon, och hon väljer att ta upp mycket.

Dikterna är tagna ur elva olika samlingar utgivna mellan 1957-1977. Hela boxen inleds också med ett förord av Tunedal. Den av mig utlovade effekten av dikterna skiljer sig kanske något ifrån hennes, men blir följande: äckliga ljud, vardagsondska, ömklighet, griniga gubbar och ensamma kärringar, snoriga ungar, potatiskok, smutstvätt, instängdhet, grå ensamhet, svart ensamhet, röd ensamhet, grön ensamhet, vit ensamhet, alla färgers ensamhet. Svindlande ensamhet.

Tunedal menar dock att bortom den stora ensamheten är dikterna ändå kommunikativa och vända till människan, något som kan vara svårt att svälja. Kanske menar Tunedal i sådana fall människan i stort? Många av Åkessons dikter ligger nära prosan eller den berättande dikten. Det känns snarare som att få någons öde, eller historia berättad för sig. De dikter som talar till just bara mitt personliga jag är faktiskt ganska få. Paradoxalt nog blir den långa dikten, ”Hur ser din färg rött ut?”, en text som ifrågasätter ordens inverkan och betydelse, den som starkast får mig att känna något liknande samverkan eller kommunikation.

För övrigt är kanske något som sällan uppmärksammas, Åkessons tekniska skicklighet och hennes naturlyrik. Vad sägs till exempel om att skriva en hel berättelse av haikus och likna himlen vid ett färskt blåmärke? Naturbeskrivningarna är annars den mest rena smaken av Åkesson, naturen den är alltid klar och tunn, men med obarmhärtiga vändningar som får mig att tänka på Baudelaire.

Det går inte att säga att Åkesson skulle vara lättläst, visst är det roligt i stunden att läsa Åkesson, men jobbigt, särskilt efteråt kan man ångra sig ett ögonblick. Man kan också få, speciellt om man iakttar dikterna ur ett genusperspektiv, en släng av håglöshet och uppgivenhet samt huvudvärk – eller i värsta fall må ganska så obestämt illa. Förhoppningsvis ett stadium som sedan övergår i en motreaktion och förstärks till något-måste-göras-känslan! Inte för inte brukar Kristina Lugn nämnas som en av dem som låtit sig inspireras av Åkesson.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2006-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-06 17:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2083

6 kommentarer

Fin recension! Själv upptäckte jag Åkesson på allvar i Ulla Sjöbloms förpackning. Hennes insjungningar blir i sig kommentarer till Sonjas texter och spänner över ett lika brett och mycket mänskligt känsloregister. Lyssna!
"hej, hej, rida ångesttopp, huvudet ner och magsäcken opp"
Ingen bakgrundsmusik till vitt bordslinne men en massa jävlar anamma.

flinga Oregistrerad 2006-07-04 09:23
 

Bra recension, håller med om mycket. Fast sitter och irriterar mig jättemycket på alla bra dikter som utelämnats…

Sanne Oregistrerad 2006-07-04 10:12
 

Vilken saknar du mest?

flinga Oregistrerad 2006-07-04 14:09
 

Mest saknar jag sista dikten i Hästens öga – jag minns inte vad den heter, men den handlar om att sitta i skogen och höra människor ropa på en. Den är ett sådant viktigt slut, sista dikten i sista diktsamlingen, den bär en resignerad stämning inför livet och är en slags summering av desamma. Jag förstår helt enkelt inte hur man kunnat utelämna den, som i mina ögon är den allra viktigaste. Men så är Hästens öga också en av mina absoluta favoritdiktsamlingar.

Sanne Oregistrerad 2006-07-05 10:44
 

håller med dig Sanne, den dikten är så stark o viktig… Hästens öga är den finaste diktsamling som finns. Jag gillar förstås att man ger ut Sonjas dikter i alla dess former, men detta urval är rätt förutsägbart och alldeles för likt urval som redan existerar i bokform.

Cornelia Oregistrerad 2006-07-06 12:11
 

Högaktuellt! 12 dec. kl. 13.30 Litterär soaré i samarbete med Sonja Åkesson Sällskapet på stadsbiblioteket vid Odenplan i Sthlm. Medverkande bl.a. Carl Johan De Geer och Gunnar Edander. Den 8 dec. kl. 15.00 diskussionen / föreläsningen ”Samtal kring Sonja Åkesson” med Gun Qvarzell. Mångårig vän till Sonja Åkesson samt ordf. i Sonja Åkesson Sällskapet. Utställningen ”Sonja Åkesson – collage och dikter” på stadsbiblioteket pågår t.o.m. den 12 dec.

susi holmgren Oregistrerad 2010-11-27 18:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?