Recension

: Underdog
Underdog Torbjörn Flygt
2001
Norstedts
6/10

Rapport från raketostens årtionde

Utgiven 2001
ISBN 9113009680

Om författaren

Fotograf: Peo Olsson

Torbjörn Flygt är född 1964 och bosatt i Malmö. Han har givit ut romanerna ”Längsta ögonblicket”, ”Män vid kusten”, ”Underdog” och ”Verkan”. ”Underdog” belönades med 2001 års Augustpris.

Norstedts – Flygts förlag. Intervju.

Sök efter boken

Att skriva den stora generationsromanen, helst som genombrott. Att bli inbytt i 89:e minuten och slå en skruvad frispark i krysset just när allt och alla trodde litteraturen var förlorad.

Kort och gott: Att visa dom djävlarna.

Revanschlystnad är förmodligen en inte oviktig drivkraft när generationsromanen ska danas. Den missförstådde, den utstötte, den som satt och skrev när alla andra ägnade sina liv åt att leva dom…

Det är nu författaren ska visa vart skåpet ska stå. Där ser ni! Och här ser ni hur det egentligen var, min världsbild var lika sann som er. Kanske till och med sannare, den fångade en tidsatmosfär som var grekiska för er.

Underdog är nog ingen generationsroman, eftersom de stämningar den försöker – och med ett lyckat resultat, mycket lyckat – fångar, ligger många år tillbaka i tiden. Den generation som boken tecknar är nu medelålders, utflyttade från förorten till villaområdet. Revanschmotivet finns dock med, i några stycken med ogenerad iver.

Det märks att Torbjörn Flygt skrivit en för honom angelägen bok.

När det tar sin början skriver vi mitten av sjuttiotalet och platsen är Malmö. Pannkaksoset och svettlukten från det instängda klassrummet tränger upp ur bokens sidor. Det är fotbollsturneringar på innergården och utflykter med familjen, som med åren blir parkbänkssittningar med mellanöl och om somrarna tågluffar. Bokens Johan befinner sig i handlingens centrum för en handfull kamrater och sin familj, framförallt sin familj. Systern som slits mellan sitt extrajobb på snabbköpet och skolans krav. Och den som utvecklar sig till bokens verkliga huvudporträtt, modern.

Sviken av en försäljare efter andra barnet stretar hon på, en luthersk reinkarnation som med osviklig behärskning månar barnens väl och ve, som går till jobbet med 38.5 i feber och sitter uppe i natten för att invänta sin tonårsdotters hemkomst.

Flygts styrka ligger i att beskriva vardagshändelser med humor och splitvision. Hans sinne för detaljer tycks outsinligt. Med lätt hand hoppar berättelsen från tidigt åttiotal och flipperhallens cafeteria till nutid där han ligger bredvid sin fru i en säng av märket Hästens och funderar på att byta hus.

Dock, mot slutet lider berättelsen av sin egen längd. Det blir lite väl många turer med morsan och systern och alla polare.

Underdog slutar med att Johan sitter på en uteservering i Göteborg, tidspekaren har stannat på juni 1985. Springsteen är i stan för att ge en konsert som blåsts upp till hysteriska nivåer. Det är ett knappt år kvar innan Olof Palme skjuts på öppen gata i Stockholm, en händelse som ofta utpekats som födelsen av det Nya Sverige. Ett land som sakta men säkert kommer nedmontera folkhemmet.

Kanske är det en tillfällighet, men jag ser det som en god slutpunkt på en bok som med säker hand beskriver detta stycke nutidshistoria.

Anders Edwartz

Publicerad: 2003-05-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 00:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #698

3 kommentarer

Det är klart värd mer än sex i betyg!

Cheyenne Oregistrerad 2003-05-17 21:56
 

Jag bli andfådd av den här boken; han skriver alldeles för långa meningar med för många komma-tecken! Känns som man måste vara fridykare för att inte få andnöd.. Läs Gardell istället om man vill ha bra generationsromaner, som dessutom är vackert skrivna.

Fritz the cat Oregistrerad 2003-05-19 14:28
 

Jag är snarare imponerad av de långa meningarna, att han faktiskt lyckas så bra med det! Inte alls jobbigt att läsa.

Cheyenne Oregistrerad 2003-05-23 20:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?