Text

Kokboksspecial på dagensbok.com

KokboksspecialI runda tal ges det ut en kokbok om dagen i Sverige. En om dagen! Om utbudet speglar efterfrågan och vem som i så fall köper alla dessa kokböcker skall inte bringas reda i här, men en slutsats kan dras: med ett sådant sortiment måste det finnas många bra kokböcker, och lika många – om inte ännu fler – rejält usla. Hur skiljer man de bra från de dåliga när man inte haft tillfälle att pröva recepten i praktiken?

Istället för att försöka bevaka denna knappt överskådliga flod av utgivna kokböcker bjöd dagensbok.com in en expert på området, gastronomen Johan Enemar. Förutom sin gastronomiska bildning har han ägnat sig åt köksjobb i franska Evian samt vingårdsarbete i Sydafrika. Från vildmarksmat till italiensk trattoria, från världens viner till att glänta på dörren till Gastronomiska akademin – han guidar dig.

I anslutning till detta rekommenderar vi dessutom våra temasidor om mat och kokkonst och Salt ‘n’ peppa’ – matböcker av idag.

Och när du tröttnat på verklighetens mat, kolla gärna in vår special om brakmiddagar i litteraturen.

I övrigt: varsågod!


Mats-Eric Nilsson: Den hemlige kocken
Sanningen bakom ”hembakt” och ”mammas”

”Den hemlige kocken heter en synnerligen upplysande bok om maten vi bär hem från butiken, för att senare lägga på vår tallrik. Mats-Eric Nilsson, bokens författare som gestaltar denne ”hemlige kock”, är matskribent på Svenska Dagbladet. Med denna populärvetenskapliga bok ger han läsaren en omfattande lägesrapport…” Läs mer


Gert Klötzke och Torsten Mörner: Fågeljägarens kokbok
Aggressiv trumpetare hamnar inte på tallriken frivilligt

”Gert Klötzke har med Fågeljägarens kokbok spjälkat ned urvalet av råvaror i sin senaste kokbok till att endast gälla fjäder. Exklusivt, “smakar fågel” sägs det, och tack vare vårt avlånga land med varierande geografi, är varieteten fågel stor, till gagn för regionala specialiteter! Från norr till söder styr…” Läs mer


Jens Linder: Långkok
Långkok, någon?

”“Spadet sjuder försiktigt, undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar.” Återigen är Jens Linder framme i rampljuset med en genomtänkt kokbok, denna gång i stor samklang med vår längtan till vårt ursprung i förening med dagens växande medvetenhet…” Läs mer


Britt Karlsson: Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern
Frankrikes Kalifornien?

”Languedoc, bland de sydligare vinregionerna i Frankrike har nu fått ett sant erkännande inför för oss svenskar i form av en bok, med namnet Languedoc. En kvartett svenska författare till boken Languedoc, tillika entreprenörer på vinområdet, med Britt Karlsson i spetsen, ger läsaren en helhetsbild…” Läs mer


Tore Wretman: Kökspojken – tankar och minnen från min provençalska terrass
Svensk Grönpepparsås & Kökspedagogikens Pionjär

”Kökspojken är en spännande läsning av Tore Wretman (1916-2003). Tores nedskrivna memoarer resulterade i en biografi, med “det livslånga lärandet” och “bemötandets leende” som huvudsakliga garnityr. Tore tar med sig läsaren på ett högst personligt sätt och kryddar med charm á la Wretman. Vad det innebär…” Läs mer


Claes Britton: PA & Co: Mer än en kokbok
Liten krog med stor smak

”PA & Co, en av krogarna på Östermalm i Stockholm, har nu av många efterlängtat gjort som många andra i samma bransch, släppt en Kokbok. Som liten kvarterskrog med högaktat rykte, frekventerat av kändisar och innefolk hör sådant till idag i takt med att den egna gastronomiska identiteten…” Läs mer


Jens Linder: Det glömda köket
Gamla hantverksvärden skapar dagens mervärden

”Med boken Det gömda köket vill den frilansande matskribenten Jens Linder lyfta äldre dagars kökshantverk. Det handlar om råvarans eller livsmedlets, vilket ni vill, smått magiska förvandling som Linder själv skriver; till produkter med suggestiva, förtätade och aromatiskt transformerade…” Läs mer


Bengt-Göran Kronstam: Vinets magi
Smaklökar och magkänsla bestämmer resmålet åt Dig!

”Vinets magi, en högst aptitretande gastronomisk orientering jorden runt, i bokform på temat mat och vin i kombination. Boken rankades skyhögt av landets ledande expertis på måltidsområdet gångna året. Boken är mycket personligt skriven av Bengt-Göran Kronstam, som till vardags bekant för…” Läs mer


Per-Olof Hegg och Rikard Nilsson: Den tekniske kocken
Kalopsmedaljör och margarinprofessor i möte

”Den tekniske kocken är resultatet av två vitt skilda yrkeskompetensers gemensamma gnugg av geniknölar och insiktfulla diskussioner om praktiskt handlande kring kökets råvaror och dess beskaffenhet. Per Olof Hegg, docent i Mejeriteknologi vid Lunds universitet, och Rikard Nilsson, en av…” Läs mer


Don och Pam Philpott: Vildmarksmat
Gjutjärnspanna, kängor och kokbok

”Nu efter att boken Vildmarksmat av Don och Pam Philbott kommit behöver ej hungern utgöra ett hot för den äventyrslystnes framfart till skogs, fjälls och havs. Men precis som med allt annat i materialväg, envisas man lätt med att packa med för många kilogram. Jag är inte bättre själv! Författarna har…” Läs mer


Gastronomiska akademin: Gastronomisk kalender 2006
Det gastronomiska året 2006

”Gastronomiska Akademins årsbok, Gastronomisk kalender, följer sedvanlig anda sedan 45 år tillbaka med att ge läsaren breddad kulturhistoria på mat- och dryckesområdet till för denne både hunger och mättnad, så även anno 2006. Kapitelförfattarnas ömsesidiga vitt skilda kontext, kalenderns kärna, gör att den behandlar…” Läs mer


Andreas Kjörling: En bok vin – det italienska vinet
Mellan italienska regioner och vinflaskor

”Nyfiken och kunskapshungrig på italienska viner, men trött på knapphändig information från Systembolaget och internet? Låt då författaren och sommelièren Andreas Kjörling hjälpa dig i ditt sökande efter just det vin som ni drack den kvällen, på den trattorian. Pedagogiskt korrekt inleder Kjörling…” Läs mer


Gert Klötzke: Snabb sund mat
Den felande länken

”Svenska Kocklandslaget med Gert Klötzke, en av landets absoluta frontfigurer på matområdet, ger på ett genomtänkt sätt i boken Snabb Sund Mat läsaren en nyckel till gastronomi i hemmaköket. Den medvetne kokbokskonsumentens första reflektion kanske är: ‘Jasså, ytterligare en…” Läs mer


Ursula Ferrigno: Trattoria
Medelmåttigt beskrivet Italien

”Trattoria är en i raden av kokböcker på temat Italien. Denna gång är det italienskan Ursula Ferrigno, verksam kock i London, som står för kärleksförklaringen till sin matkultur. Rum och atmosfär i denna kulinariska fältstudie är trattorian, kanske den mest sanna platsen för att fånga den italienska…” Läs mer


Carl Jan Granqvist & Lena Katarina Swanberg: Människan, mötena, måltiden
Teoretiska smakupplevelser och imperium

”Carl Jan Granqvist har nu halvvägs på livets resa, tillsammans med journalisten Lena Katarina Swanberg, frikostigt via samtal bidragit med minnen och nedtecknat material till en mustig biografi: Ur Carl Jans liv 1946, Människan, mötena måltiden. Carl Jan, måltidens man, är en själ…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2008-01-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 23:19

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?