Gästrecension

: Gastronomisk kalender 2006
Gastronomisk kalender 2006 Gastronomiska akademin
2005
Prisma
9/10

Det gastronomiska året 2006

Utgiven 2005
ISBN 915184558X
Sidor 239

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Gastronomiska Akademins årsbok, Gastronomisk kalender, följer sedvanlig anda sedan 45 år tillbaka med att ge läsaren breddad kulturhistoria på mat- och dryckesområdet till för denne både hunger och mättnad, så även anno 2006. Kapitelförfattarnas ömsesidiga vitt skilda kontext, kalenderns kärna, gör att den behandlar allt från historia till dagsaktualiteter för gastronomins räkning i hela dess bredd.

Gastronomisk kalender 2006 kläs elegant i ett vackert svart skal med motiv av ett itudelat äpple, kanske en av sorten Astrakan, och inleds av ett kapitel med minnesanteckning över Tore Wretman. Vidare, kanske icke helt otippat som tema, finner läsaren i kalenderns inkråm en rejäl portion roande äpplekunskap, faktiskt inte mindre än tre kapitel, av olika författare, där just äpplet utgör breddat ämnesområde. Äpplets roller beskrivs då som kulturväxt, hälsofrämjare och som bas till det gyllene fruktdestillatet, Calvados.

Jan Öjvind Swahn ger läsaren en historisk krogrond i Stockholm för hundra år sedan. Vidare, ges läsaren en intervju med friherre Povel Ramel om Akademins uppkomst, matsäcken till betydelse från nytta till njutning kopplat till picknicken beskrivs, bondbönan får sitt egna kapitel etc. Viss övervikt av årsbokens författare har akademisk bakgrund, många då en lång pågående sådan, som forskare eller professorer. Då icke nödvändigtvis med att ha kockförflutet, men ändå en stark mat- och dryckesanknytning.

Närmast till kockmössan, således också bokstavligt även till en astrakans skal, inkråm och kärna matlagningsmässigt har sannolikt kocken och författaren Jonas Borssén, av skaran författare i Gastronomisk kalender 2006. Säkerligen höjer denne Sveriges chilepepparambassadör kärntemperaturen hos läsaren med ett hett ämne under kapitelrubriken Spice is life. Jonas skriver om allsköns kryddors verkan, förutom i ett rent gastronomiskt perspektiv, också om kryddors sannolikt kommande roll som ren medicin.

Gastronomisk kalender 2006 avslutas med några sidor kring Gastronomiska Akademins verksamhet och en medlemsförteckning. Stor del av verksamheten består i att belöna insatser till förmån för den svenska måltidskulturen i form av stipendier och andra gåvor, vilket redovisas kategori för kategori.

Gastronomisk kalender 2006, med sina 160 sidor, kan jag inte annat än rekommendera. Bokens format borgar för dess givna plats i innerfickan eller på nattduksbordet. Med kapitel på 10-15 sidor var ges läsaren utmärkt verklighetsflykt kopplat till aptitlig folkbildning såväl mitt i vardagligt moment som under en tågresa, eller rätt och slätt som en sinnligt välsmakande, bokstavlig sängfösare.

Johan Enemar

Publicerad: 2006-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-30 15:20

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2297

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?