Gästrecension

: Ost
Ost Marc Labourel
2005
Natur och Kultur
9/10

Gastronomiskt himmelrike med ost och vin

Utgiven 2005
ISBN 9127355934
Sidor 160

Om författaren

Marc Labourel är kökschef på Restaurant Androuët i Paris.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

I Androuëts Ost à la carte ges läsaren i det närmaste en helhetsbild om en av gastronomins absoluta höjdpunkter. Inledningsvis får läsaren sig berättat hur osthandlare Androuët började under tidigt 1900-tal i Paris. Idag finns en butik i Stockholm med hans namn.

I boken beskrivs ostens historia, kryddat med kittlande anekdoter, där religionen, som på så många andra plan inom måltidskulturhistorien, till viss del styr utvecklingen, som bland annat de lokala klostren i respektive region i Frankrike. Klostren uppfann faktiskt många klassiska ostar som fortfarande återfinns i dagens butiker där namnet på osten geografiskt kan härledas till ursprungsplatsen, därtill med symboldesignade etiketter, vilka talar om den tid som var.

Läsaren får just denna information efter respektive osttyps presentation, knutet till ett recept med förförisk bild på färdiglagad rätt. Bokens stora styrka, enligt mig, är att även vinförslag ges. Att sedan ost är en hög kultur i Frankrike påvisar Androuët med att dela in ostarna i fyra säsongs- eller årstidskapitelkapitel, där vår, sommar, höst och vinter blir rubriker, vilket också klart avspeglas i receptens råvaror. Att det är säsong för sparris på våren är nog känt för de flesta, men när är det säsong för Roquefort egentligen, var i Frankrike kommer osten ifrån, vilket vin passar? Det bland mycket annat, svarar Androuët på.

För övrigt tar boken upp grunderna i osttillverkning samt berör några kända osttyper från övriga Europa i ett jämförande perspektiv med bokens franska jämlikar. Boken Ost à la carte med Androuët rekommenderas varmt ty med denna lättbegripligt förmedlade breddade ostkunskap i bagaget garanteras spännande stunder i både ostbutik och hemmakök!

Johan Enemar

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-09 10:58

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?