Gästrecension

: Vinets magi
Vinets magi Bengt-Göran Kronstam
2006
Max Ström
9/10

Smaklökar och magkänsla bestämmer resmålet åt Dig!

Utgiven 2006
ISBN 9789171260598

Om författaren

Bengt-Göran Kronstam är född 1952 och en av landets mest välkända vinskribenter. Bland annat har han skrivit för Dagens Nyheters och tidningen Allt om Vin. Kronstam är också känd för sin kritik mot Systembolagets hantering av vinförsäljningen.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Vinets magi, en högst aptitretande gastronomisk orientering jorden runt, i bokform på temat mat och vin i kombination. Boken rankades skyhögt av landets ledande expertis på måltidsområdet gångna året. Boken är mycket personligt skriven av Bengt-Göran Kronstam, som till vardags bekant för många även som vinskribent i Dagens Nyheter.

Läsaren till Vinets magi ges i respektive kapitel en inblick de stora vinländernas själ, som säkerligen inte bara lockar till gommens frestelser, utan även reslusten till gestaltade smakers agrara ursprung, tack vare alla bildmotiv. Och att få gå bland viskande vinrankor strax före skörd, att bara det skulle vara en slags magi, skriver undertecknad gärna under på. Kronstam inleder sin vinresa i Europa, även kallat gamla vinvärlden, med att besöka Tyskland. Något som undertecknad uppskattar, för hur många vinböcker börjar inte med att beskriva Frankrike?? Efter att ha rest, doftat och smakat sig genom Europas stora vinländer tar Kronstam sig an USA, Sydamerika, Australien, Sydafrika, dessa kontinenter som också kallas den nya vinvärlden.

Hur man kombinerar mat och vin är det idag många smått självutnämnda experter som gör i allsköns medier. Inte så konstigt, det är en viktig del i det vi idag kallar upplevelsesamhälle. Trend skapar ju som bekant commerce! Vad som sedan är rätt eller fel ifråga om mat- och vinkombinationer är subjektivt, och är därmed rätt eller fel för den enskilde i sin egen smakupplevelse. Detta som Kronstam tydligt och avdramatiserat också poängterar i boken, att var och en äter vad den tycker är gott och dricker därtill, vad den vill. – Men med tillägget att för den nyfikne och kunskapshungrige novischen på området kan det vara en fördel att känna till vinets olika smaktyper. För att då lättare kunna hitta alternativ till det specifika vin som vanan annars gärna styr in köparen på. Detta tänkesätt som Kronstam förmedlar är också som jag ser det bokens största styrka, då läsaren lika mycket guidas in i respektive lands matkultur som i dess vinkultur. Med läckra recept baserade på nationstypiska råvaror och tradition menar Kronstam att det är en finess att från samma land spegla sitt vinval, men det är dock inget måste. Kanske är det just att med bokens etniskt sammanhållna måltidsfilosofi som det för gommen kan uppstå en magisk brygga mellan vinet och maten?

Boken avslutas med ett kapitel där vin beskrivs efter smaktyp, samt att några vanligt förekommande vintermer förklaras. Ekchips får en egen rubrik, huruvida dessa är goda äta eller ej lämnar jag öppet för läsaren att själv ta reda på.

Vinets magi rekommenderar jag speciellt för den som vill låta vinet vara utgångspunkt för det som skall ligga på tallriken. Metodiskt ger Kronstam nämligen läsaren kunskap av både råvarors och viners ursprung och deras beskaffenhet, med en rad recept och kuriosa. Gastronomiskt sett, allt förpackat av en eldsjäl på området, med globalt perspektiv!

Johan Enemar

Publicerad: 2007-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-24 17:51

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2448

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?