Gästrecension

: Nils Emils matminnen
Nils Emils matminnen Lena Katarina Swanberg
2004
Albert Bonniers förlag
6/10

Husmanskt à la Nils Emil

Utgiven 2004
ISBN 9100104507
Sidor 255

Om författaren

Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Hon har varit anställd på Expressen och MånadsJournalen. Sedan 1997 arbetar hon åter som fri skribent. Hon har tidigare givit ut tre romaner, ”Springflod”, ”Ge igen” (1995) och ”Alice dansar” (1997).

Gästinformation

Marcus Jacobsson, kock och student vid Restauranghögskolan i Grythyttan med fördjupning i ämnet KRAV-märkt kött. Marcus har bland annat jobbat på Joe Farrelli's i Göteborg.

Sök efter boken

Som titeln antyder så är detta inte enbart en kokbok, utan den innehåller en hel del minnen och berättelser ur Nils Emils liv.

Lena Katarina Swanberg börjar med att beskriva Nils Emils uppväxt och hans familj, sedan följer berättelsen om hans aktiva arbetsliv i kronologisk ordning. Nils Emil börjar sin karriär utomlands, närmare bestämt i Frankrike. När han sedan vänder hem till Stockholm kommer han snabbt i kontakt med Tore Wretman och Nils Emil blir en viktig del inom hans krogkoncern.

Sedan hamnar Nils Emil på Källaren Diana i Gamla Stan i Stockholm och det är kanske genom den restaurangen som han fått sin största uppmärksamhet. Vidare öppnar och driver Nils Emil ett antal restauranger innan han vid 65 års ålder avslutar sin yrkesverksamma karriär.

Berättelser och minnen varvas med vilka olika gäster som har kommit och gått. Även andra minnesvärda händelser berättas det om. Det hela har en trevlig och personlig inramning. Därför blir denna bok är ett stycke restaurang- och måltidshistoria, likväl som en kokbok. Många kända personligheter, både inom restaurangnäringen och andra kretsar, figurerar i denna mycket underhållande bok.

Det stora antalet recept är främst gamla klassiska rätter och få nymodigheter. Det är mat som Nils Emil genom åren serverat på sina restauranger och som har sina rötter i den svenska husmanskosten.

Marcus Jacobsson

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:44

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?