Gästrecension

: Långkok
Långkok Jens Linder
2007
Albert Bonniers förlag
8/10

Långkok, någon?

Utgiven 2007
ISBN 9789100112097

Om författaren

Jens Linder är född 1964 och verksam som kock och journalist. Bland annat har han publicerat matartiklar och recept i Dagens Nyheter. 2006 tilldelades han Tore Wretmanmedaljen av Svenska Kockars Förening för ”sina berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur”.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

”Spadet sjuder försiktigt, undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar.” Återigen är Jens Linder framme i rampljuset med en genomtänkt kokbok, denna gång i stor samklang med vår längtan till vårt ursprung i förening med dagens växande medvetenhet kring kvalitativa råvaror.

Boken delas in i fyra huvudavsnitt vilka utgörs av soppor, grytor, stekar samt ”övrigt”, som i huvudsak är smårätter eller rena tillbehör. Jag lovar, den svenske husmanskostfantasten känner igen sig, skillnaden här är en aning raffinemang i smakgiftermål och metod från Linderskt författarhåll, mycket tack vare dennes tidigare förflutna i restaurangköksyrket. Kärlet är en viktig detalj i långkoket, och sorterna i handeln är många beroende på vilken smak du vill kittla gommen med. Linder ger läsaren en genomgång av kärlen i både ord och bild. Likaså ges läsaren en schematisk översikt på olika råvarors rekommenderade koktid.

”Långkok passar vår tid” menar Linder, och ”vad gör Du medan grytan gör jobbet?”, skulle en slogan kunna låta, undertecknad av fabrikanter av köksligt gjutjärnsgods. Bra råvaror och lite tanke är det enda som krävs för ett åstadkommet välsmakande långkok vardag som helg. Och då kanske det senare, just tanken, är största utmaningen i modern tid, ty denna slags Slow Food-art som boken till stor del representerar, är också tyvärr idag en del i det av oss ”glömda köket”, när vi ser till mathantverket.

Men tack och lov minns kulturen, och många av oss har åtminstone någon förälder eller släkting att referera sådana måltidsminnen till. Där igenkänning via sinne och minne leder till ett förverkligande i det egna köket. Om inte annat så finns ju nu boken Långkok att ta till, med recept, bilder och berikande kringkunskap!

Johan Enemar

Publicerad: 2008-03-19 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-23 19:28

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2857

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?