Recension

: Made in Sweden
Made in Sweden Jens Linder
2010
Bonnier Fakta
7/10

Svensk Slow Food-bibel

Utgiven 2010
ISBN 9789174240788
Illustratör Stefan Wettainen

Om författaren

Jens Linder är född 1964 och verksam som kock och journalist. Bland annat har han publicerat matartiklar och recept i Dagens Nyheter. 2006 tilldelades han Tore Wretmanmedaljen av Svenska Kockars Förening för ”sina berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur”.

Sök efter boken

Det är inte alltid kokböcker känns så genomtänkta som den här. Jens Linder vill med den här boken sprida kunskap om svenskt mathantverk när det är som bäst, att sprida slow food-tanken i de svenska köken. I jakt på detta har han och fotografen Stefan Wettainen rest genom Sverige från Lappland till Skåne, pratat med matspecialister och provsmakat delikatesser från alla landets hörn.

Det sammanhängande temat är alltså svensk mat och femton traditionella svenska råvaror från olika håll i landet – sill, potatis, renkött, fläder, kål, getost med mera – blir det sammanhängande kittet för boken. Antalet recept är kanske inte så stort i sig (totalt 90 stycken), men istället får man en del annat på köpet. Varje kapitel inleds med en kortare text om råvaran ifråga. Kapitlen illustreras också med Wettainens mycket vackra foton som fångar inte bara maträtterna i sig, som är brukligt i många kokböcker, utan också den miljö där råvarorna produceras.

I några av fallen handlar det om delikatesser som kräver både pengar och engagemang för att man ska få tag på dem. Intressant nog är många av recepten istället baserade på helt vardagliga ingredienser, vilket gör att vem som helst faktiskt kan ha stor behållning av den här boken. Efter att ha testat några av recepten kan jag bara konstatera att den här boken är en liten pärla på området.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2010-07-01 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-30 13:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3781

2 kommentarer

Vilekt recept tycker du är bäst? Finns det några som är vegetariska? jag letar efter en kokbok att ge till min bror i födelsedagspresent. Han tycker om att laga mat så det måste vara något lite speciellt.

kotten Oregistrerad 2010-07-01 16:31
 

Det finns ett antal vegetariska recept i den här boken, men det är inte så många, så vegetarianer gör nog klokast i att välja andra kokböcker.

Klas Oregistrerad 2010-07-26 11:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?