Gästrecension

: Snabb sund mat
Snabb sund mat Gert Klötzke
2005
Prisma
8/10

Den felande länken

Utgiven 2005
ISBN 9151844524
Sidor 200

Om författaren

Gert Klötzke är världsberömd kock, som vunnit otaliga utmärkelser de senaste 20 åren. Som coach för Kocklandslaget har han dessutom lett laget till två OS-guld. En bedrift som Svenska Kocklandslaget är ensam om.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Svenska Kocklandslaget med Gert Klötzke, en av landets absoluta frontfigurer på matområdet, ger på ett genomtänkt sätt i boken Snabb Sund Mat läsaren en nyckel till gastronomi i hemmaköket. Den medvetne kokbokskonsumentens första reflektion kanske är: ”Jasså, ytterligare en kokbok bland alla andra kokböcker”.

Jag vill direkt poängtera att bokens styrkor är dess tydligheter. Målet är att läsaren medvetet skall kunna njuta hemma i köket vardag som helg. Då behöver man kunskaper för att lyckas. Då behöver man också uppfylla ett antal förutsättningar i sitt köksskåp, skafferi och knivarsenal. Boken tipsar därom i bild och text. Och den motiverar varför man behöver prylarna.

Författarna till boken syns med jämna mellanrum i TV-rutan och det kan tyckas att de konstruktivt sugit i sig delar av den kritik allmänheten och media gett dem. Det kan handla om frekvent användning av stora mängder feta mejeriprodukter i matlagningen. Men fett är en smakbärare, icke att förglömma!

Boken avslutas med Kocklandslagets hetaste tips där medvetenhet blir den röda tråden för att lyckas i köket. Dessutom: liten stekskola, kryddhantering och inte minst ett sunt och kunskapsbaserat förhållningssätt till, det i matlagningen debatterade, fettet.

Och visst är sundheten ett ämne som landets växande näringsexpertis ofta ger sig i kast med. Också med tillhörande kvantitativa boksläpp. I synnerhet är det författare som redan fått medial publicitet typ Fredrik Paulun eller Cathrine Schück som syns utan att locka läsaren nämnvärt aptitligt. Trendriktighet och en potentiell kommersiell framgång är säkra orsaker.

Därför, som kontrast, rekommenderar jag kokboken Snabb Sund Mat skriven av yrkeskockar från bland annat Svenska Kocklandslaget. Och jag kan endast hylla densamma med ett fylkingst ÄNTLIGEN!

Johan Enemar

Publicerad: 2006-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-30 15:10

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #2297

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?